2011.
július
23. 10:39

A 100 éveseké a világ

Címkék:
100 fölött Az évszázad végére meghatszorozódik a 90 éves vagy annál idősebb emberek száma a Földön: ha sokáig akar élni, menjen Svájcba vagy Japánba!

A legújabb ENSZ-előrejelzések szerint az évszázad végére meghatszorozódik a 90 éves vagy annál idősebb emberek száma. 2050-re a világon várhatóan több mint 71 millió ember éri el a 90 éves vagy annál idősebb kort, és közülük addigra már körülbelül 3,2 millióan töltik be 100. életévüket.

A várható élettartam jövőbeni alakulásáról szóló folyamatos viták ellenére a népesség kutatók szerint rendkívül hosszú élettartamok is várhatók, azaz a 110 évnél magasabb kor is egyre gyakoribbá válik majd. Képzeljük csak el ezeket a jövőbeni, száz évnél idősebb embereket, akik 1950-ben vagy az előtt születtek, amint 2050-ben elképedt dédunokáiknak mesélik, hogy milyen volt az élet televízió, mobiltelefon, számítógép és internet nélkül, hogy hogyan nézték az emberek az első holdra szállást, és hogy gyermekkorukban milyen luxusnak számított, ha valakinek autója volt és repülővel utazott, amiket aztán később az átlagos jövedelemmel rendelkező családok is könnyűszerrel megengedhettek maguknak.

A legtöbb száz éven felüli ember, ahogyan ma is, Európában és Ázsiában fog élni, továbbá Japán valamint Svájc a világ leghosszabb születéskor várható élettartammal rendelkező országai közt fog szerepelni. Az arra vonatkozó kutatás azonban, hogy ebben az igen magas életkorban milyen fizikai és szellemi egészséggel jellemezhető az átlagos életminőség, valamint hogy hogyan alakul ilyenkor a halálozási arány, még mindig kezdeti stádiumban van.

Ez annak a ténynek tudható be, hogy régebben a 90 éves vagy annál idősebb emberek száma viszonylag alacsony volt, és a nagyon idős emberek nyilvántartására vonatkozó mai hivatalos statisztikák - még az iparilag fejlett országokban is - gyakran nem túl megbízhatóak. A rendszeres népszámlálások - bár ezeket számos országban az adatvédelmi biztosok igen rossz szemmel nézik - nemcsak ezt a hiányzó információt pótolhatnák, hanem az öregedő társadalom jövőbeni igényeire vonatkozó előrejelzések minőségének javításában is fontos szerepet játszhatnának.

Forrás: Privátbankár

Vissza
2011.
április
27. 22:00

102 évesen ment nyugdíjba az USA legaktívabb nagyija

102 évesen ment nyugdíjba az USA legaktívabb nagyija Sally Gordon dolgozott modellként, titkárnőként az utóbbi 27 esztendőben pedig bírósági teremőrsegédként szorgoskodott, egészen néhány nappal ezelőttig.
Tovább
2010.
február
27. 11:07

2050-re a nyugdíjasoké lesz a világ?

2050-re a nyugdíjasoké lesz a világ? Egy friss tanulmány szerint 2021-re minden negyedik magyar 60 évesnél idősebb lesz, a fiatalok száma pedig történelmi mélypontra, kétmillió alá zuhan. 2050-re a legnépesebb korosztály a 75 éveseké lesz.
Tovább
2009.
december
13. 16:46

83 évesen sem megy nyugdíjba a brit anyakirálynő

83 évesen sem megy nyugdíjba a brit anyakirálynő Évek óta találgatás tárgya, hogy II. Erzsébet királynőt a fia, Károly herceg, vagy unokája, Vilmos herceg követi e majd a trónon.
Tovább
2011.
április
09. 21:11

92 évesen futotta le a maratoni távot

92 évesen futotta le a maratoni távot Gladys Burrill a 42 kilométeres távot 9 óra 53 perc alatt teljesítette. A néni - aki a nagyon találó Gladyator becenevet viseli - a Honolulu Maratont teljesítette. Burrill 86 éves kora óta fut rendszeresen, és állítja: az egészség és az állóképesség titka a pozitív gondolkodás.
Tovább
2011.
március
14. 09:46

99 évesen igényelte a visszahonosítást Ági néni

99 évesen igényelte a visszahonosítást Ági néni A megpróbáltatások képezhetik a hosszú élet titkát – véli a századik évébe lépett Eigel Ági néni. A gyergyószentmiklósi öregotthon lakója, az egykori pedagógus nemrég igényelte a magyar állampolgárságot.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART