2013.
január
09. 21:43

A 13. havi nyugdíj bevezetését fontolgatja a kormány

Címkék:
millió forint A 13. havi nyugdíj újbóli bevezetésén gondolkodik a kormány - értesült az Index. Miután a Fidesz 2014-ben erősen épít a nyugdíjas szavazókra, az államkincstárban már háttérszámítások folynak, vajon elő lehet-e teremteni a jóléti intézkedés fedezetét, körülbelül 300 milliárd forintot.

Az Index erről megkérdezte a kincstárat és a kormányszóvivői irodát is, de eddig egyik helyről sem kapott választ. Az lap egy nagy állami pénzügyi intézménynél dolgozó, névtelenséget kérő forrása viszont megerősítette az értesülést. Egy "banki körökben ismert" forrás szerint pedig nem hivatalos beszélgetéseken felmerült, hogy egy gazdagabbakra kivetett szolidaritási adó segítségével fedezhetnék a juttatás költségét a költségvetési hiány növelése nélkül.

A nyugdíjasoknak adott plusz juttatást a választási kampány hajrájában vezetnék be a cikk szerint. Hasonlóan cselekedett az MSZP is korábban (a 13. havi nyugdíjat a Medgyessy-kormány vezette be, és végül 2009-ben törölte el Bajnai Gordon kormánya), a különbség most az lehet, hogy a plusz pénzt nem pénzben, hanem Szép-kártyában vagy Erzsébet-utalványban adnák ki a nyugdíjasoknak.

A lap szerint a Fidesz nagyon komolyan számol 2014-ben a nyugdíjasok szavazataival, és a 13. havi nyugdíjat választási cukorkának szánják. A Századvég Gazdaságkutató vezető elemzője szerint a bejelentéssel mindenképpen meg kell várni az uniós túlzott deficit eljárás kimenetelét, illetve az őszt, hogy kiderüljön: a 2013-as költségvetés biztosan elbírja-e a 300 milliárdot közelítő többletkiadást. A 13. havi nyugdíj ötletéről a legkorábban az év második felében születhet ténylegesen döntés - írják.

Forrás: Index/Origo/HírFókusz

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART