2013.
szeptember
11. 16:27

A 40-esek kilencven százalékának nincs megtakarítása

Címkék:
Groupama logo A Groupama Garancia Biztosító és a GfK Piackutató közös online kutatásából kiderült, hogy a negyvenesek a legpesszimistábbak a jövőjüket illetően, 90%-uk úgy érzi, hogy nincsen elég megtakarítása a közelítő nyugdíjas éveikre. A mindennapi létfenntartás finanszírozása kiadásaik közel 80-90%-át is eléri, így alig marad arra, hogy élvezzék az életet, vagy épp megtakarítsanak maguknak vagy gyermeküknek.

A Gfk Piackutató Intézet és a Groupama Garancia Biztosító közös nyári kutatásának főbb vizsgálati szempontja az volt, hogy kiderítse, vajon a negyvenes korosztály miként képzeli el nyugdíjasan az életét és mit tesz a jövőért. Milyen álmaik, céljaik és félelmeik vannak nyugdíjas éveikkel kapcsolatban, mi szerepel a bakancslistájukon. „A felméréssel azt is vizsgáltuk, hogy az elképzelt jövő eléréséhez milyen megtakarítási lehetősége van a 40-50 év közöttieknek, milyen kiadások akadályozzák meg őket jelenleg abban, hogy rákészüljenek a boldogabb nyugdíjas évekre.” – mondta el Garamvölgyi Zoltán, a Groupama Garancia Biztosító élet üzletágának ügyvezetői igazgatója.

A negyvenesek 77%-a úgy érzi, hogy komolyan gondolkodnia kell azon, hogy miből fog megélni nyugdíjas korában. A korosztály több mint 90%-a bizonytalan azt illetően, hogy van-e elég tartaléka, közel 90%-uk nem érzi azt, hogy anyagilag kellően felkészült lenne a nyugodt nyugdíjas évekre. Ez a korosztály a legpesszimistább a jövőjét illetően az összes vizsgált korcsoport közül, mind a harmincasok, mind az ötvenesek derűsebb jövőt várnak. Ma a 40-esek 60%-ának azonban az öngondoskodásról leginkább az jut eszébe, hogy nem tudja megvalósítani anyagilag.

Nyugodt évek helyett borús jövőre számítanak

A 40-es korcsoportban a válaszadók több mint 90%-a nyilatkozik úgy, hogy nincs annyi tartaléka, hogy ne kelljen aggódnia a jövője miatt. Csupán 40%-uk rendelkezik egyáltalán valamekkora megtakarítással, miközben a teljes mintában 46% fölött van a takarékoskodók aránya.

Már a mindennapi költségek finanszírozása is óriási terhet ró a lakosság nyakába. A megkérdezettek válaszai alapján a havi kiadások legnagyobb részét a lakhatás költségei és a hiteltörlesztés teszik ki, ezután következik az élelmiszervásárlás, az egészség megőrzéssel és helyreállítással kapcsolatos kiadások és a ruházkodás. A megkérdezett 40-49 évesek válaszai alapján első és legnagyobb havi kiadásaik a lakás és lakhatás költségei (53,8%) és a hiteltörlesztés költségei (29,7%). Az 5 legnagyobb havi kiadás között harmadik legnagyobbnak jelölték meg a válaszadók az élelmiszervásárlást, ez azt jelenti, hogy egy háztartásvezető, ha végiggondolja a konyhapénzt, az öt legnagyobb kiadásából három esetén a mindennapi létfenntartásért küzd, fizeti a lakásának terheit és az ennivalót. Az összes többi kiadás csak a kötelező kiadások után következik: a megkérdezettek kétötöde sorolta csak a tanulással kapcsolatos kiadásokat az 5 legnagyobb költés közé. A megtakarítás csupán minden harmadik 40-es válaszadónál jelenik meg a nagyobb kiadások között. A szórakozásra, hobbira, sportra történő kiadásokat csupán a megkérdezettek 10-15%-a adta meg a kiadási toplistáján.

Mi lesz velem?

A negyvenes korosztály legnagyobb félelme, hogy csak szűkösen él majd meg a nyugdíjából, ez látszik abból, hogy 79%-uk mondta azt, hogy szerinte kevés lesz a nyugdíja. Különösen pesszimistának látszik ez a jövő kép azzal a ténnyel kiegészítve, hogy a mostani negyvenesek 50%-a leginkább a jövőbeli betegségeitől félnek, aminek a kiadásai szintén jelentős anyagi terhet jelentenek.
A megkérdezettekben a leggyakoribb mentális aggodalmat 13%-ban a magánytól való félelem váltja ki, illetve 33%-uk szerint fontos, hogy családtagjaikat magukhoz közel tudják.

Mire spórolunk? Rezsire, a gyerekek jövőjére és a váratlanra

„Jó hír, hogy a megkérdezett 40-esek 80%-a hisz abban, hogy az öngondoskodást sok kicsivel is el lehet kezdeni, bár ennek ellent mond az az adat, hogy 75%-uk szerint a megtakarítás csak a pénzről szól.” – mondta Garamvölgyi Zoltán.

A negyvenesek 79%-át nyugtalanítja, hogy mennyi pénzből él majd meg aktív évei után. A megtakarítási célok vizsgálata jól tükrözi, hogy mennyi mindenre kell gondolnia ennek a korosztálynak, hogy biztonságban tudhassa saját és családja anyagi biztonságát: 56% a nyugdíjas évekre, 53% a gyermekek jövőjére, 39% váratlan kiadásokra, 22-22% lakásfelújításra, ill. munkahely elvesztése miatti jövedelem-kiesés pótlására takarékoskodik. Ennek a generációnak még a gyermekeik jövőjét is meg kell alapoznia, amellett, hogy a jelenről is gondoskodnia kell. „Elszomorító eredmény, hogy a bizonytalantól – váratlan kiadások, munkanélküliség - sokkal erősebb megtakarítási célként jelenik ma meg a családok pénzügyi tervezése során, mint korábban.” – mondta Garamvölgyi Zoltán.

Forrás: Biztosítási Szemle

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART