2011.
október
10. 15:21

A 90 éves Tabányi Mihály is fellép egy jótékonysági koncerten

Címkék:
Tabányi Mihály A 90 éves tangóharmonika-művész, Tabányi Mihály, a hangszer egy másik kiválósága, David Yengibarian, valamint a Budapest Ragtime Band is fellép szerdán a budai IBS Színpadon azon a jótékony célú dzsesszkoncerten, amelynek bevételét a Zölderdő Óvoda épület- és fűtéskorszerűsítésére fordítják.

A művészek tiszteletdíj nélkül lépnek fel, a jegybevételt pedig arra fordítják, hogy a főváros XII. kerületében található Zölderdő Óvoda épület- és fűtéskorszerűsítési pályázatának önrészét növeljék. Ebből a célból az óvoda május óta több koncertet és sportrendezvényt szervezett neves művészek és sportolók támogatásával - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A szerdai koncerten Tabányi Mihály például Bizet Gyöngyhalászok című operájából játszik részleteket, David Yengibarian saját szerzeményeit adja elő, a Budapest Ragtime Band pedig ragtime-, dzsessz- és dixieland örökzöldeket, zenei paródiákat játszik. A 90 éves Tabányi Mihály harmonikaművész már a negyvenes-ötvenes évek dzsesszéletének kiemelkedő alakja volt, de a mai napig aktív és időnként fellépéseket is vállal. Kodály Zoltán elismerő szavakkal méltatta, világszerte elismerték tehetségét. Játszott Svájcban, Prágában, Nyugat-Németországban és az Egyesült Államokban is. Harmonikaiskoláját több mint hat évtizede működteti, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést is megkapta.

Az örmény származású David Yengibarian 1976-ban született Jerevánban. Kilencévesen lett az ottani zeneiskola növendéke, tízévesen kezdett el tangóharmonikázni. 1995-től Magyarországon folytatta zenei tanulmányait, ahol mára az egyik legkeresettebb fiatal dzsessz- és világzenei előadóvá és zeneszerzővé vált. Népzenei ihletésű egyedi zenei világának fő inspirációs forrása az örmény zenei hagyomány, az európai és amerikai dzsessz és improvizatív zene, az argentin tangó, valamint az azt megújító Astor Piazzolla zenéje.

A Budapest Ragtime Band 1980-ban alakult. Az együttes a ragtime repertoár határait feszegeti a kezdetektől fogva. A hagyományos és mindenki által jól ismert dzsessz-dallamok mellett népszerű tánczenei számok, komolyzene és operett is szerepel koncertjeiken saját átirataikban.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART