2009.
október
01. 20:29

A Bajnai-csomag hatványozottan sújtja az időseket

Címkék:
iván lászló A beterjesztett költségvetés, a "Bajnai csomag" nem alkalmas arra, hogy hosszú távú idősügyi stratégiában lehessen gondolkodni - jelentette ki Iván László az Idősek Világnapján.

A FIDESZ szakpolitikusa úgy vélte, hogy bár az idősek ügye pártok feletti,  a feltételeket a mindenkori kormánynak kell biztosítania. A jövő évi költségvetés tervezete szerinte ellene megy a legutóbb elfogadott idősügyi stratégiának is, a megszorítások hatványozottan sújtják az idősödőket és a nyugdíjasokat, akik egyébként is nehéz élethelyzetben vannak. Az, hogy a 13.havi nyugdíj második felét idén nem fizetik ki, a korrekciós nyugdíemelést pedig jövőre halasztják, önmagában is 2 %-os veszteséget jelent.

Iván László szerint a miniszterelnök "távoli optimizmusba ringatja" az időseket, igéretei és tettei ellentmondóak, hiszen most is 80 milliárd forintot vesznek el a nyugdíjasoktól. Valamiféle emelésre pedig csak akkor lesz lehetőség, ha a GDP növekedése eléri az 5 %-ot, ez a távoli ígéret.

A megszorítások miatt veszélybe kerülhet az, hogy az idősek gyógyászati segédeszközökhöz jussanak, hogy rehabilitációban részesülhessenek, vagy szociális intézményben kaphassanak ellátást - véli az ellenzéki párt szakpolitikusa.

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART