2009.
november
07. 15:39

A bankok egy része külön foglalkozik a nyugdíjasokkal

Címkék:
malacpersely A nyugdíjasok joggal kérhetik, hogy nekik ugyanúgy személyre szabott ajánlatot tegyenek a bankok, mint a fiataloknak. Erre már több pénzintézet is felkészült, különleges ajánlatokkal várják a nyugdíjasokat. Érdemes tehát megnézni az ajánlatokat, mert egy bankváltással spórolhatunk.

A nyugdíjasok joggal kérhetik, hogy nekik ugyanúgy személyre szabott ajánlatok tegyenek a bankok, mint a fiataloknak. Erre már több pénzintézet is felkészült, különleges ajánlatokkal várják a nyugdíjasokat...-írja a penzcentrum.hu.

Az Erste Bank például 2007. júniusában vezette be a kifejezetten nyugdíjasoknak szóló számlacsomagját, Erste Senior Bankszámla néven, amit kizárólag azon ügyfelek igényelhetnek, akik a számla megnyitásakor bemutatják a nyugdíjas igazolványukat. Amennyiben a számlára egy adott hónapban legalább 50 ezer forint egyösszegű jóváírás (vagyis nyugdíj) érkezik, a bank 169 forintra csökkenti a számla havidíját, valamint elengedi egy csoportos beszedési megbízás és egy ATM készpénzfelvétel díját. Az Erste Senior Bankszámlával a bank normál lakossági számlacsomagjához viszonyítva a nyugdíjas ügyfél éves szinten legalább 4 ezer forintot takaríthat meg.

Az Allianz Bank szintén megpróbálja speciális ajánlatokkal kiszolgálni az idősebb ügyfeleket. A  bankszámla teljes körű, klasszikus pénzügyi szolgáltatásokat kínál, kedvezményes számlavezetési díjakkal és ingyenes VISA Electron bankkártyával. Ha a bankszámlához VISA Classic bankkártyát igényel az ügyfél, akkor 50 százalék kedvezményt kap a bankkártya díjából. Ezen kívül Telebank szolgáltatást is igénybe lehet venni, illetve az ügyfél az egyenlegéhez bankkártyával külföldön és belföldön egyaránt bármikor hozzáférhet. A klasszikus szolgáltatások mellett a bank kedvezményeket is kínál biztosítási termékek díjából, ha a számlatulajdonosnak az Allianz Hungáriánál van biztosítása. Akár 7 százalék is lehet a kedvezmény a casco és LA, ALA típusú otthonbiztosítási díjból, életbiztosítás esetén pedig a bankszámla első éves számlavezetési díját vállalja át a biztosítótársaság, ha a díj fizetése Allianz Senior bankszámláról történik.

Akik másképp gondolják...

Az Unicredit Bank véleménye ezzel szemben egy kicsit más, a tapasztalataik szerint a számlavezetéshez kapcsolódó igények a diákokat leszámítva nem az életkorra vagy a munkaerőpiacon betöltött, vagyis be nem töltött státusszal mutatnak összefüggést. Az igényeket szerintük leginkább a bankolási, tranzakciós szokások határozzák meg, az ügyfelek nagy része ez alapján dönti el, hogy milyen számlacsomagot választ. Emiatt mindegyik jellegzetes bankolási igénnyel rendelkező ügyfél megtalálhatja a saját számításait.

A K & H Bank korábbi nyugdíjas számlacsomagja összevonásra került a K&H alapcsomaggal, így jelenleg ezt kínálják a nyugdíjas ügyfeleknek is. Ez egy hagyományos számlacsomag, amihez bankkártya és forint készpénzfelvételi díjkedvezmények járnak, az első évben ingyenes elektronikus típusú kártyát választhatnak hozzá az ügyfelek, a havi első kettő K&H-s banki ATM-felvétel ingyenes. Ezeknek a kedvezményeknek a segítségével egy hónapban átlagosan 500 forintot takarítható meg a K&H Lakossági Bankszámlához képest.

Az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. szintén nem különbözteti meg ügyfeleit kor alapján, így nincs kifejezetten nyugdíjasoknak szóló számlacsomag. A nyugdíjas ügyfelek jelentős része nagyra értékeli a bankszámlához tartozó FHB TeleBankot és az ingyenesen igényelhető, ezt követően külön havi és SMS díjak nélkül használható NetBank szolgáltatást is. Az FHB bankszámlánál a nyitási díj és a minimális nyitóösszeg egyaránt 0 Ft. A jóváírások teljes köre szintén ingyenes. A közüzemi átutalások tételenként 50 Ft díjjal intézhetőek, az összes hazai ATM-ből a havi két első készpénzkivétel ingyenes, utána 290 forintot kell fizetni minden alkalommal. A havi számlavezetési díj 99 Ft, azonban az FHB Időskori Program ügyfelei számára élő akcióban ezt is elengedi az FHB Bank.

Az OTP Bank ügyfelei számára számlahasználati szokásaiknak megfelelően ajánlja bankszámla termékeit. Így a nyugdíjasok esetében is a megfelelő számlacsomag kiválasztásának alapja, hogy milyen és mennyi tranzakciót kívánnak végezni, illetve milyen szolgáltatásokat kívánnak igénybe venni. Az igényeknek megfelelően kialakított számlacsomagok különböző kedvezményeket kínálnak, azonban a bank nem különbözteti meg korcsoport szerint az ügyfeleket, így kifejezetten a nyugdíjasoknak kialakított csomag nem érhető el a banknál.

Attól függetlenül, hogy sok bank egyáltalán nem rendelkezik korcsoportonkénti bontással az ajánlatokat illetően, minden korosztályt megpróbálnak elérni különböző módokon. Vannak, akik elsősorban az üzletkötőkre bízzák az idős ügyfelek figyelmének felkeltését, van aki a fiókokban elhelyezett szórólapokon és a fióki tanácsadókon keresztül, van aki pedig egyszerűen a fiókhálózat bővítésével, tanácsadókkal igyekszik ezt a kört is meghódítani.

Bár egyelőre még csak két bank kínál az időseknek szóló külön ajánlatokat, a piac egyre fejlődik, ahogyan emelkedik a nyugdíjasok aránya Magyarországon, így a többi pénzintézet is előbb-utóbb kénytelen lesz lépést tartani a jelenlegi gazdasági és demográfiai folyamatokkal, hogy meg tudják őrizni ezen a területen is a piaci részesedésüket. Sokan ugyanis már csak azért is választanak egy bankot, mert a saját korosztályának külön ajánlatot tud mutatni, így talán úgy érezhetik az idősek, hogy többet törődnek velük.
 

A tanulság mindenképpen az, hogy gondosan kell megválasztani a számlavezető bankunkat, mert egy kis odafigyeléssel spórolhatunk.

Forrás: Kosár fogyasztóvédelmi magazin

Vissza
2009.
október
07. 10:38

Jövőre 4,1 százalékkal emelkednek a nyugdíjak

Jövőre 4,1 százalékkal emelkednek a nyugdíjak A költségvetés elkészítésekor odafigyeltek arra, hogy, hogy az idősek számának növekedése ellenére is szavatolni tudják a mintegy hárommillió érintett biztonságos nyugellátását – állítja a szaktárca államtitkára.
Tovább
2009.
október
29. 11:27

Mégis dolgozhatnak a nyugdíjasok

Mégis dolgozhatnak a nyugdíjasok Eltörölné a korhatár alatti nyugdíj mellett végzett munka keresetkorlátját két szocialista politikus, mert szerintük a hatályos törvény súlyos munkaerőhiányt okozhat az egészségügyben és az oktatásban.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART