2011.
október
25. 23:26

A bankrendszer igenis jó - állítja a szövetség

Címkék:
bank A magyarországi bankok nyitottak minden olyan megoldás keresésére, amely a lakossági és a vállalati ügyfélkörre nézve a válság hatásainak csökkentését szolgálja. Ez a cél sikeresen csak a kormányzat és a pénzügyi közvetítő rendszer következetes együttműködésével valósítható meg - tudatta a Magyar Bankszövetség.

A bankszövetség leszögezi: a magyarországi bankok visszautasítják azt a kategorikus minősítést, hogy "a magyar bankrendszer nem jó". Ez a vélemény szakmailag nem megalapozott, és nem is tényszerű - hangsúlyozzák.

A szövetség dokumentuma emlékeztet arra: 2008-ban a válság kitörése jelentős mértékben érintette az európai az európai pénzügyi közvetítő rendszer likviditását. Kiemelik: a magyar pénzügyi közvetítő rendszer az akkor jelentkező feszültségek hatásait sikeresen enyhítette azáltal, hogy egyrészt a külföldi tulajdonú bankok anyabankjai kifejezték elkötelezettségüket, így egyebek között visszaforgatták nyereségüket, fenntartották refinanszírozási támogatásukat, tőkét emeltek.

Emlékeztetnek arra: a magyar tulajdonú bankok pedig rövid idő alatt visszafizették az állami közvetítéssel a Nemzetközi Valutaalap forrásából, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) hitelezése fenntartására felvett, piaci kamatozású hiteleket. A magyar bankrendszer a válság teljes időszakában közpénzek igénybevétele nélkül működött.
A bankszövetség rámutat: "ma az európai uniós országok és a bankok jelentős része további megrázkódtatásoknak van kitéve. Ennek hatása a magyar pénzügyi közvetítő rendszerre minimális, miközben a példaértékű helytállást tanúsító magyar bankrendszer tagjai az átlagos európai bankadó többszörösét fizetik. A hitelintézetek a Magyarországon összegyűjtött megtakarításokat és ezen felül 40 százalék külföldi forrást csatornáztak be a lakosság, a vállalkozások és az önkormányzatok finanszírozásába."

A "váratlan szabályokat" is betartják

A közleményben kiemelik: a Magyarországon működő legnagyobb, hazai központtal rendelkező hitelintézeti csoport - az OTP - az európai bankfelügyelet által elvégzett legutóbbi két stressz teszt mindegyikében a három legbiztonságosabb európai bank közé került. Annak ellenére történt így, hogy az OTP-csoport tagjai kizárólag a válság által legjobban sújtott közép- és kelet európai országokban végzik tevékenységüket.
A közlemény szerint a hazai bankszektor tagjai minden kormányzati célkitűzéshez maximális támogatást és felkészültséget biztosítottak, amelynek a kialakítására megfelelő szakmai egyeztetés, és bevezetéséhez elegendő felkészülési idő állt rendelkezésre.

A szövetség dokumentuma hangsúlyozza: minden váratlan, nem egyeztetett, szakmailag nem kiérlelt jogszabályi előírást (például a deviza végtörlesztést) a magyarországi bankok akkor is maximálisan betartanak, legjobb tudásuk szerint segítenek, és az ügyfeleikkel együttműködnek, akkor is, ha ez véleményük szerint mind a makrogazdaságnak, mind a széles ügyfélkörnek középtávon kiszámíthatatlan kockázatot, adott esetben veszteséget okozhat. Meg kell említeni, hogy ezek az intézkedések a bankrendszer tőkéjét erősen fogyasztják, így a jövőbeli hitelezést nehezítik el - emelik ki a közleményben.

Végezetül a bankszövetség aláhúzza: annak érdekében, hogy a felerősödő európai problémák a lehető legkisebb veszteséget okozzák a magyar gazdaság szereplőinek, a magyar bankok több intézkedést tettek és tesznek a lakossági hitelek átstrukturálására, illetve a kkv szektor megerősítésére, emellett tárgyalásokat kezdeményeztek az önkormányzati adósságproblémák egyedi rendezésére és megoldására is.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART