2011.
május
06. 23:57

A belügyminiszter tárgyal a rendvédelmi dolgozókkal - Összefoglaló a tüntetésről

Címkék:
rendvédelmi tüntetés Füstbombákkal borították ködbe a belvárost, kereplőkkel és dobokkal vonultak fel, és a Parlament parkolóját is elfoglalták a rendvédelmi dolgozók pénteki tüntetésükön. A Kossuth téren Pintér Sándor belügyminiszter is beszédet mondott és tárgyalásra hívta a szakszervezetek vezetőit hétfőre. A hivatásuk védelme érdekében szervezett tüntetés egész nap tartott, rendbontás nélkül ért véget, de a tüntetők többször is eltértek a menetrendtől.

Többször is eltértek a tervezett a forgatókönyvtől a rendvédelmi dolgozók szakszervezeteinek pénteki tüntetésén. A demonstráció reggel tíztől egészen estig tartott, a tüntetők autókkal, sőt még egy hajóval is felvonultak, füstbombákat dobáltak, sokan sípoltak, trombitáltak és dudáltak. A tüntetésen mintegy négyezer ember vett részt, megjelentek a Véderő nevű szervezet tagjai is és Pintér Sándor belügyminiszter beszédet mondott.

Kónya Péter a tüntetés főszervezője az [origo] tudósítójának azt mondta, a hivatásuk védelmében tüntetnek a rendvédelmi dolgozók. "Halálpálya helyett életpályamodellt" szeretnének kiharcolni, vagyis a korkedvezményes nyugdíj megtartását. Kónya szerint arra hajlandók, hogy az újonnan az állományba kerülők egy új rendszerben vonuljanak nyugdíjba, de a jelenleg is rendvédelmi dolgozók esetében az eddigi szabályokhoz ragaszkodnak.

"Mi már isszuk a Fidesz levét"

A tüntetők délelőtt a Kossuth téren gyülekeztek, ahová később kétszáz autóval egy konvoj is érkezett a Hősök teréről. A tüntetők füstbombákat gyújtottak meg a tömegben, sokan fuldoklottak a kékes füsttől. A rendvédelmisek két narancsot és egy csokor szegfűt kötöttek egy akasztófára és azt a felszólalók számára épített emelvény mellé helyezték.

A térre transzparenseket is kihelyeztek, amelyen többek között ezek a feliratok voltak olvashatók: "Életet a nyugdíjas éveknek!"; "A rendőrök átlagéletkora 63 év"; "Mi már isszuk a Fidesz levét"; "Életpálya = Halálpálya?". A tér közepére behoztak egy koporsót, amelyen a következő felirat áll: "Törvényünk - élt 15 évet". Mellette egy tolókocsiban ülő, szintén egyenruhás bábu pedig azt a feliratot kapta, hogy "62 évesen szolgálatra jelentkezem".

Tudósítónk kérdésére több tűzoltó egyértelműnek nevezte, hogy részt vesz a tüntetésen. "Nettó 82 ezret viszek haza, miért ne tüntetnék?" - kérdezte egyikük. A szakszervezeti vezetők beszédei között és alatt a tüntetők különféle szlogeneket skandáltak, az "Orbán, takarodj!" mellett tudósítónk szerint az "Égjen a Parlament!" és a "Szélnek lesztek eresztve!" volt a legnépszerűbb.

Megjelent a Véderő is

Egyenruhában feltűntek a Kossuth téren a tüntetők között a Véderő nevű félkatonai szervezet tagjai. Köztük volt Eszes Tamás, a vezetőjük is, aki az [origo] kérdésére azt mondta, azért jöttek csak négyen egyenruhában és bakancsban, mert nem szeretnék, hogy a jelenlétük félelmet keltsen, vagy bárki is azt higgye, hogy garázdaságot követnek el. Ugyanakkor felvették az egyenruhát, mert az egyenruhásokkal akarják kifejezni a szolidaritásukat - tette hozzá.

A Véderő megjelent tagjai tudósítónknak csak annyit mondtak: azért vannak ott, hogy kifejezzék szolidaritásukat a rendvédelmi dolgozókkal. A csoport piros sapkás, katonaruhás tagjairól és céljaikról itt olvashat bővebben. Megjelent egy tucat tűzoltó is, akik árpádsávos zászlót tűztek a sisakjukra. Amikor tudósítónk megkérdezte, miért viselik ezeket, egyikük annyit válaszolt: "Mert ott van. Baj?"

Feltűnt egy Jobbik feliratú kabátot viselő csoport is. Köztük volt Sas Zoltán, a Jobbik rendvédelmi kabinetjének alelnöke, aki az [origo]-nak azt mondta: azért vannak itt, mert a párt meghirdette, hogy szimpatizánsai fejezzék ki rokonszenvüket a szakszervezeti tüntetéssel.

Nem minden zajlott menetrendszerűen

A tüntetők délután elvonultak a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt is. A Belügyminisztériumnál a tüntetők egy negyed órára meg is álltak, annak ellenére, hogy ez nem volt benne a menetrendben. "Gyertek ki, gyertek ki!" - kiabálták, és hiába integetett a rendezvény főszervezője, hogy haladjanak tovább. A közjáték után aztán a tömeg továbbindult a Nemzetgazdasági Minisztérium elé, ahol meggyújtottak egy hatalmas füstbombát, majd egy izraeli zászlót (fehér alapon kék Dávid-csillagos lobogót) is.

A Magyar Televízió Híradója szerint a rendőrség a zászlóégetés miatt eljárást is indított garázdaság miatt, de ezt BRFK szóvivője az MTI-nek nem erősítette meg, csak annyit mondott, hogy a rendőrség dokumentálja és figyelemmel kíséri az eseményeket, és megteszi a szükséges intézkedéseket.
Koraeste a Parlament előtt a tüntetők szintén meglepték a szervezőket, amikor beültek a Parlament parkolójába, néhányan pedig, egyesek álarcot viselve, a díszbejárathoz vezető lépcsőkre is felmentek. Tudósítónk jelentése szerint ekkor két busznyi rohamrendőr érkezett a Parlamenthez, de nem szálltak ki a kocsiból.

Pintér is beszédet mondott

A tüntetők végül akkor hagyták el a parkolót, amikor megérkezett Pintér Sándor belügyminiszter, akit a szervezők az esemény folyamán, telefonon kértek meg arra, hogy jöjjön el. Pintér Sándor többek között arra kérte a résztvevőket, hogy "fejezzék be a napot", és tárgyalásra hívta a szakszervezetek vezetőit hétfőre. Beszéde alatt a tömeg többször is kifütyülte, illetve lehazaárulózta. Pintér beszédéről ebben a cikkükben olvashat bővebben.

"A hétfői találkozó a kormány utolsó utáni esélye" - mondta Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke Pintér Sándor beszédére reagálva. Más vezetők is kemény tárgyalást ígértek hétfőre és azt mondták, hogy ha nem jutnak eredményre, akkor visszajönnek az utcára.

A rendezvény este kilenc körül ért véget egy fáklyás felvonulással, amelyet egy a tüntetőkkel szimpatizáló tűzoltósági hajó is kísért a Dunán. Az MTI jelentése szerint a fáklyás felvonulás közben két nagy méretű konténer gyulladt ki a Kossuth tér sarkán, de nem szándékos gyújtogatás volt, és a tüzet hamar eloltották.

Forrás: Origo

Vissza
2011.
április
08. 10:55

"Foglalkoztatást ösztönző nyugdíjrendszer készül"

"Foglalkoztatást ösztönző nyugdíjrendszer készül" Az európai átlagnál jobban gondoskodik Magyarország az idősekről, de az alacsony foglalkoztatottságot mindenképpen javítani kell ahhoz, hogy a rendszer fenntartható legyen. A Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetője a Kossuth Rádió műsorában azt ígérte, hogy ennek szellemében alakítják át a nyugdíjrendszert.
Tovább
2011.
március
28. 19:45

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére A rendvédelmi dolgozók április 9-étől demonstrációsorozatot tartanak hivatásuk és szerzett jogaik védelmében. Az akció kihirdetésére a Belügyminisztérium közleménnyel válaszolt. Ebben kiemelik, hogy a Széll Kálmán Tervben a hivatásos állományúakra vonatkozó elképzelés az 'aktív éveket', vagyis a munkában töltött időt, és nem a korai nyugdíjba menetelt kívánja támogatni.
Tovább
2011.
április
16. 20:47

A Parlament elé vonultak a tüntetők

A Parlament elé vonultak a tüntetők Eldurvult a rendvédelmi dolgozók demonstrációja, amellyel a korkedvezményes nyugdíj megtartását, kiszámítható életpályát és inflációkövető béreket követelnek.
Tovább
2011.
május
06. 06:21

Giga-tüntetés: a mozdonyvezetők is csatlakoznak

Giga-tüntetés: a mozdonyvezetők is csatlakoznak A rendvédelmi dolgozók áprilisban kezdtek figyelemfelkeltő demonstrációt, hogy kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító életpályát követeljenek, és a jelenlegi hivatásos állományúak változatlan feltételek mellett vonulhassanak nyugdíjba.
Tovább
2011.
március
31. 10:51

Jelentős béremelés a rendvédelemnél

Jelentős béremelés a rendvédelemnél Belügyi források szerint akár 20-30 százalékos béremelést is kaphatnak januártól a rendvédelmi dolgozók, egyidejűleg új, a pályán maradást ösztönző életpályamodellt dolgoz ki a szaktárca. A Belügyminisztérium „Széll Kálmán Tervbe illeszkedő javaslatait” információink szerint a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumának április 5-i ülésén ismertetik az érdekképviseletekkel.
Tovább
2010.
április
26. 11:15

Kommandós nyugdíj 36 évesen!

Kommandós nyugdíj 36 évesen! A nyugdíjbiztosító statisztikái alapján elsőként a Pénzcentrum.hu tette közzé az öregségi nyugdíjasaink ellátási összegeiről szóló összeállítását.
Tovább
2011.
január
10. 13:18

Korengedményes nyugdíj 2011.

Korengedményes nyugdíj 2011. A 2011-es évben a korengedményes nyugdíjazás lehetőségét az 1953-ban születettek vehetik igénybe. A szabályok szigorításának az a lényege, hogy az alapjogszabály, amely a jogosultsági feltételeket tartalmazza, 2012. január elsejével hatályát veszti, azaz egy év hosszabbítás van, és nincs tovább...
Tovább
2011.
március
01. 20:34

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány A korkedvezményes nyugdíj helyett új életpályamodellel és más eszközökkel venné figyelembe a készülő szabályozás az elvégzett munka sajátosságait.
Tovább
2011.
április
22. 07:20

Korkedvezményes nyugdíj - Megmakacsolta magát a kormány

Korkedvezményes nyugdíj - Megmakacsolta magát a kormány A kormány nem hajlandó a korkedvezményes nyugdíjak ügyében engedni, a rendvédelmi dolgozók ezért május 6-ra újabb demonstrációt hirdettek meg. A szakértők szerint jogilag aggályos, hogy a meglévő állományra is érvényesnek tekintik a szabályt, és kérdéses, kik választják ezek után a rendvédelmi pályákat.
Tovább
2011.
április
14. 17:45

Korkedvezményes nyugdíj - Visszamenőlegesen is eltörölnék?

Korkedvezményes nyugdíj - Visszamenőlegesen is eltörölnék? Teljes a bizonytalanság a korkedvezményes és a szolgálati nyugdíj megszüntetését illetően a szakszervezeteknél. A vegyipari dolgozókat egyelőre kis mértékben érintené a lépés, ők viszont éppen a korkedvezmény kiterjesztését javasolnák. A rendvédelmi dolgozók tüntetésre készülnek szombaton.
Tovább
2011.
március
31. 22:45

Korkedvezményes nyugdíj: "Nem lehet belepiszkálni a jogosultságokba"

Korkedvezményes nyugdíj: "Nem lehet belepiszkálni a jogosultságokba" Az MSZOSZ közleményében hangsúlyozza: olyan stabil, kiszámítható társadalombiztosítási rendszert kell az érintettek és szakszervezeti képviselőik bevonásával megalkotni, amely hosszú távra tervezhető.
Tovább
2011.
április
05. 08:07

Nem tárgyal Orbán az érdekvédőkkel

Nem tárgyal Orbán az érdekvédőkkel Orbán Viktor nem vesz részt a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumának mai ülésén. Márpedig a Pintér Sándor belügyminiszterrel tárgyalóasztalhoz ülő érdekvédők tőle vártak ígéretet arra, hogy megmaradjon az egyenruhások korkedvezményes nyugdíjba vonulása. Az utcai demonstrációkra készülő szakszervezetek egységesek: nem mondanak le a korhatár előtti nyugdíjról még a 20-30 százalékos béremelés és az életpályamodell ígéretére sem.
Tovább
2011.
március
10. 14:16

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet A közlemény szerint a rendvédelmi ágazatban működő szakszervezetek egy közös nyilatkozatot aláírva fordultak Pintér Sándor belügyminiszterhez a "Széll Kálmán Tervben deklarált, a szolgálati nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó kormányzati szándékkal összefüggésben".
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART