2011.
április
17. 09:15

A bírók tiltakoznak, a kormány hallgat

Címkék:
bíróság Egyelőre nem érkezett hivatalos válasz sem a kormánytól, sem a kormánypártoktól a bírósági vezetők csütörtökön közölt állásfoglalására. Ebben egyebek mellett az olvasható, hogy szerintük diszkriminatív és ellentétes a bírók függetlenségére vonatkozó nemzetközi szabályokkal az a megszavazott alkotmánymódosító javaslat, amely szerint az öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötik majd a bírói jogviszony felső korhatárát.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményt az ország és az Európai Unió nyilvánosságához intéztek az ítélőtáblák, megyei bíróságok elnökei, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke valamint a Legfelsőbb Bíróság teljes ülése. Szerintük azért rendelkezik majd az alaptörvény a bírák nyugdíjkorhatáráról, hogy a rendelkezés ne legyen megtámadható az Alkotmánybíróságon. Mindez pedig politikai szándékot sejtet - tették hozzá.

Újra emlékeztettek arra, hogy január elsején nyolc évvel rövidül a nyugdíjkorhatáruk, így 228 bíró szolgálati viszonya szűnik meg, mivel ők addigra betöltik vagy már betöltötték 62. életévüket. 121-en közülük igazgatási és szakmai vezetők. 2012. december 31-ig még 46 másik bírónak ér véget a pályafutása ilyen ok miatt.

Az állásfoglalást a 26-ból összesen 21 bírósági vezető írta alá, öten nem. Nem adta a nevét a Pest megyei, a Vas megyei, a Bács-Kiskun és a Békés megyei bíróság vezetője. A stop.hu információi szerint a Fővárosi Bíróság tartózkodása mögött pedig legitimitás-probléma áll: Gatter László tavaly lemondott az elnöki posztról, és azóta sincs utóda.

Szűcs Péter, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője a Független Hírügynökségnek szombaton azt mondta: tudomása szerint egyelőre informális reakció sincs a bírósági vezetők csütörtöki állásfoglalására. Egyelőre nem tudni azt sem, hogyan tovább ebben az ügyben. Újabb lépésekről csak az új alkotmány hétfői zárószavazása után dönthetnek - tette hozzá.

A stop.hu szombaton saját információira hivatkozva azt írta: azért döntettek a bírósági vezetők a közös közlemény mellett, mert úgy gondolták, a meglepetésszerű támadás a bíró szervezetek és a bírák ellen csak az első a sorban, az őszi törvénykezéskor akár teljesen kormány alá is rendelhetik a bíróságokat, felszámolva ezzel a hatalmi ágak elválasztását. Egyelőre megjósolni se lehet, hogy ezzel szemben milyen eszközzel próbálnak fellépni majd a bírók - olvasható a hírportálon.

A Legfelsőbb Bíróság szóvivője ezt az értesülést nem kívánta kommentálni, arra hivatkozva, hogy az őszi törvényhozásra időzített javaslatoknak még a koncepciója sem ismert, így egyelőre nincs mit kommentálni.

A bírói jogviszony felső határának csökkentéséről szóló módosító javaslatot Lázár János fideszes frakcióvezető nyújtotta be, a parlament hétfőn fogadta el a módosítókról szóló szavazáson. Az új alaptörvény zárószavazását hétfőn tartják.

A Magyar Bírói Egyesület először egy április 7-i levélben tiltakozott a bírói jogviszony felső korhatárának leszállítása ellen a közjogi méltóságoknál valamint a parlamenti frakcióvezetőknél és független képviselőknél. Ugyanebben az ügyben Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke április 11-én írt levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Forrás: Hírszerző

Vissza
2011.
április
15. 00:15

Alkotmányozás: a főbírák az EU nyilvánosságához fordulnak

Alkotmányozás: a főbírák az EU nyilvánosságához fordulnak Bírósági vezetők az ország és az Európai Unió nyilvánosságához fordultak, mert felelőtlennek, átgondolatlannak és szakmailag megalapozatlannak tartják a kormánypártok azon javaslatát, amely szerint az új alaptörvényben a bírák nyugdíjba vonulásának határidejét 70-ről 62 évre csökkentenék.
Tovább
2011.
április
14. 18:36

Bánáti: Meg fog bénulni az igazságszolgáltatás

Bánáti: Meg fog bénulni az igazságszolgáltatás Hatástalanul érvelt a Legfelsőbb Bíróság elnöke: a jelenlegi 70 helyett 62 évesen nyugdíjba kell menniük a bíróknak. Ezáltal a bírói kar tíz százalékának kell távoznia jövő év végéig. A bírói vezetők szerint ez ronthatja az ítélkezés minőségét. A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke azt mondta: megoldhatatlan helyzetet eredményez a korábbi nyugdíjazás. Bánáti János kiemelte, hogy ügyek tízezreit kell majd új bírónak átvennie, ez nagy időveszteséget okoz.
Tovább
2009.
november
23. 13:35

Bizalmi állás a falvakban

Bizalmi állás a falvakban Segít az idősek orvoshoz, gyógyszerhez jutásában, elviszi a gyermekeket iskolába, a kismamákat vásárolni. Mindeközben meghallgatja a helyben élők problémáit. Országszerte 1200-an vannak ők, a falugondnokok. Hogyan telik a falugondnok egy napja? A közelmúltban Budapesten rendezett Szociális Expón is bemuatkozott a szolgálat
Tovább
2011.
április
08. 14:48

Ügyvédek a bírói nyugdíjkorhatár csökkentése ellen

Ügyvédek a bírói nyugdíjkorhatár csökkentése ellen A Magyar Ügyvédi Kamara Elnöksége tiltakozik a bírói életpálya megrövidítésének szándéka ellen, amely az alkotmányozás folyamatában merült fel.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART