2011.
március
27. 22:02

A boldog nyugdíjas évek titka

Címkék:
kutyasétáltatás Jaj, csak végre nyugdíjba mehetnék már! – hányszor, de hányszor sóhajtozunk így addig, amíg dolgozunk. Aztán bekövetkezik a „szép, nyugalmas” időszak, és már nem is olyan idilli a kép...

Eljön a nap, eljön a nyugdíj. Eljön a várva várt szabadság! Eltelik egy-két hét, talán egy hónap is és a nyugdíjas nyugtalan lesz. Nem így képzelte. Egyik nap megy a másik után, ő üldögél a négy fal között, a párja vagy a családtagok mennek dolgaik után, nincs kihez szólni, a tévésorozatokat unja, az újság sem köti le. A házimunka, ha csak az a napi feladat, hallatlanul unalmas, nem elégíti ki igazán, hogy fényes a padló, tiszta az ablak, a kocsi karosszériáján is hasra esik a napfény. Ezt várta ennyire?

Mi az, ami hiányzik? A változatosság. A társaság. A beszélgetések. A kapcsolatok. Az érzelmek.

A nyugdíjba készülőknek ajánlatos felkészülni arra, hogy mit is fognak, mit akarnak csinálni a nagy szabadsággal. Bár az, hogy ez majd problémát jelenthet, a munkás napok alatt elég nehezen képzelhető el a számunkra.

Tanácsok:

1. Ne restelljünk papírral, ceruzával felszerelkezve némi ön-, lakás-, kert- és családvizsgálatot tartani, így meghatározni az ezekkel kapcsolatos vállalható és kedvtelve végzett új feladatainkat. Az összeírást ne kezeljük túl mereven, nem kell egyszerre végezni vele, elég, ha több napon át, éppen amikor eszünkbe jut valami, újabb sorokkal bővítjük a listát.

2. Keressünk magunknak „régi”-új hobbikat! Most aztán kiélhetjük minden régi vágyunkat! Ne tessék legyinteni, tessék kipróbálni! Nem kinevetni kell a 80 éves „matrónát”, aki életében először ekkor szánta rá magát egy ejtőernyős ugrásra, vagy irigykedni arra a 75 éves hölgyre, aki hátizsákkal, gyakorlatilag szinte üres zsebbel, autóstoppal végigutazta Európát, vagy arra az „ifjú költőre”, akinek 70 éves korában jelentek meg első versei – hanem meg kell próbálni utánuk csinálni. Minden olyan elfoglaltságot, amit eddig félretoltunk, hogy nem való, nem illik, de nagy kedvünk lett volna hozzá, tessék szépen elővenni a sutból.

3. Keressünk magunknak igazi új hobbikat, tűzzünk ki új célokat. Próbáljunk ki mindent, amit csak lehet! Ha eddig nem utaztunk, most tegyük, ha nem varrtunk, most tanuljuk meg, ha nem tudunk nyelvet, legalább „konyhaszintre” jussunk el, ha sose énekeltünk nyilvánosan, de otthon a fürdőben szívesen, keressünk egy kórust, tornázzunk, táncoljunk, csináljunk bármit, ami új célt ad az életünknek.

4. Az állattartás is új hobbi lehet. Ma már több országban végzett orvosi felmérések eredménye is igazolja azt a tételt, hogy a maguknak társállatot választó idősek életminősége – még akkor is, ha semmi egyéb nem változik – javul. Az állatok ahogy a törődést, úgy a finom falatokat is százszorosan meghálálják szeretetükkel, létükkel, azzal, hogy egyáltalán vannak nekünk. És egy idősebb embernek ez az egyik legfontosabb „szükséglete” – a szeretet, amit adhat és amit kaphat.

Forrás. Kárpáti Igaz Szó Online

Vissza
2009.
december
04. 15:50

A férfiak számára boldogabb a nyugdíjaskor

A férfiak számára boldogabb a nyugdíjaskor Jobban élvezik a munkát az emberek idősebb korukban, a pozitív hatás azonban sokkal erősebb a férfiaknál, mint a nőknél. A nagy-britanniai University of Portsmouth együttműködésben egy magán pszichológiai intézettel, az emberek életminőségét vizsgálta a munkában töltött évek során.
Tovább
2011.
március
19. 07:26

A kertészkedés ideális testmozgás az idősek számára

A kertészkedés ideális testmozgás az idősek számára Amerikai szakemberek szerint a kertészkedés a legjobb módszer az idős emberek számára, hogy fizikailag aktívak maradjanak, és hogy elégedettek legyenek az életminőségükkel. Az eredmények online kérdőívek kiértékeléséből származnak, amelyeket 50 évnél idősebb emberek töltöttek ki.
Tovább
2009.
november
23. 16:54

A magány elkerüléséért interneteznek az idősek

A magány elkerüléséért interneteznek az idősek A Silver Surfer, vagyis az 50 éves vagy annál idősebb internetezők főleg azért szörfölnek a világhálón, hogy ne váljanak életük utolsó szakaszában magányossá. Megdőlni látszik tehát az a korábbi vélemény, miszerint a nyugdíjasokat egyáltalán nem, vagy csak alig érdekli az internet világa.
Tovább
2010.
június
16. 20:25

A nyugdíjas turistáké a jövő

A nyugdíjas turistáké a jövő 2030-ra 8,3 milliárdra nő a Föld népessége, a világ nagy részében nő az átlagéletkor, fokozódik a migráció, és mindez gyökeresen átalakítja a turizmust. Az Európai Utazási Bizottság (ETC) és a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) együttműködésében készült tanulmánykötet a turisztikai iparág számára kíván referenciát, tájékozódási pontot nyújtani, hogy az érintettek megértsék a demográfiai folyamatokat, és képesek legyenek ezekre reagálni.
Tovább
2011.
január
03. 09:30

Elbutulás ellen közöségi élet

Elbutulás ellen közöségi élet Egy új kutatási anyag adatai szerint a családdokkal és barátokkal való kapcsolat segíthet megelőzni az időskori elbutulást, azaz a demenciát. A kutatásban, amely még 2001-ben kezdődött, 78 év feletti egészséges nők vettek részt, akiknek életét 2002 és 2005 között folyamatosan figyelemmel kísérték.
Tovább
2010.
május
18. 08:51

Hét évig dolgozott egy puzzle kirakásán

Hét évig dolgozott egy puzzle kirakásán Egy brit nyugdíjas több mint hét évet töltött azzal, hogy kirakjon egy puzzle-t, majd amikor a végére ért, kiderült, hogy hiányzik egy darab, vagyis már soha nem tudja befejezni.
Tovább
2011.
február
20. 06:15

Sztárok az időskorról

Sztárok az időskorról Hazánkban eddig példa nélkül álló módon dogozza fel az idős korosztály és a fiatalság viszonyát a Pécs TV nemrég indult „Korhatár nélkül” című műsora. A képernyőn sztárvendégeink idézik fel szüleikkel, mestereikkel kapcsolatos emlékeiket, továbbá a generációs problémák is szóba kerülnek minden második szerdán este fél hat és 18 óra között.
Tovább
2010.
október
27. 16:31

Zsémbes öregasszonyok, boldog öregemberek

Zsémbes öregasszonyok, boldog öregemberek Egy új tanulmány szerint az öregedés nem mindenki számára örömteli perspektíva, de a férfiak sokkal jobban kezelik az idő múlását, mint a nők. A férfiak számára a nyugdíjazás véget vet a taposómalomnak, a nők azonban gyakran úgy érzik, hogy kezdetét veszi a szenvedés és a magány.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART