2011.
június
27. 11:01

A brit tanárok is sztrájkolnak az átalakuló nyugdíjrendszer ellen

Címkék:
Tower híd A brit kormány fenntarthatóvá kívánja tenni a közalkalmazotti nyugdíjrendszert. Mintegy 750 ezer ember vonulhat utcára június 30-án Nagy-Britanniában.

A nyugdíjrendszer megváltoztatása ellen mintegy 750 ezer közalkalmazottat mozgósító demonstráció lesz Nagy-Britanniában június 30-án. A David Cameron és Nick Clegg vezette konzervatív-liberális kormány idén tavasszal vette napirendre a nyugdíjreform kérdését. Az kormány álláspontja szerint a jelenleg hatályos rendszer hosszú távon fenntarthatatlan - csak a következő évben 30 milliárd fonttal (9000 milliárd forint) terheli a brit költségvetést.

Az érvényben lévő szabályozáson a kormány úgy változtatna, hogy a közalkalmazotti nyugdíj kiszámításának alapját nem a legutolsó fizetés szintje (final salary scheme), hanem a közszfrában ledolgozott évek száma és az addig megkeresett bér átlaga képezné. Mindemellett a kormány 2018-ra 65 évre, 2020-ra pedig 66 évre emeli a nyugdíjkorhatárt, mind a nők, mind pedig a férfiak esetében.

Tanárok is tüntetnek

Csütörtökön a pedagógusok is csatlakoznak a 750 ezres demonstrációhoz, akik szerint a nyugdíjrendszer átalakításával a tanári hivatás elveszíti méltóságát. A szakszervezetek úgy vélik, hogy a tervezett átalakítások miatt a tanároknak ezentúl többet kell dolgozniuk, több adót kell fizetniük, és végül kevesebb nyugdíjat kapnak.

Harcias felvonulás helyett tárgyalóasztal

Michael Gove oktatási miniszter BBC-nek adott interjújában aggályait fejezte ki a pedagógusok megmozdulásával kapcsolatban. A politikus szerint éppen a hasonló demonstrációkban való részvétel csorbítja a tanári hivatás hírnevét. Gove hangsúlyozta, hogy maga a sztrájk elhamarkodott, hiszen a kormány és a szakszervezetek közötti tárgyalások még folynak a közszolgálati nyugdíjrendszer reformjáról.

A miniszter arra biztatta a pedagógusokat, hogy "a családok és több százezer ember életét megzavaró harcias felvonulás helyett a tárgyalóasztalt válasszák." A sztrájk miatt csütörtökön több iskolában órák maradhatnak el, vagy be is zárhatnak Anglia-szerte. Ezt elkerülendő, Michael Gove levelet intézett az iskolákhoz, hogy a szülőktől kérjenek segítséget az iskolák működtetéséhez a demonstráció idején.

Michael Hain munkáspárti képviselő szerint a demonstrációra többek között éppen azért kerül sor, mert a kormány önkényes támadást intézett a közalkalmazotti nyugdíjrendszer ellen és még csak tárgyalni sem hajlandó a tervek módosításáról. A baloldali politikus szerint helytelen a szülőket arra kérni, hogy megtörjék a sztrájkot. Mint Hain fogalmazott: a Munkáspárt nem mondhatja a demonstrálóknak, hogy menjenek inkább dolgozni, hiszen a politikus feladata nem az, hogy kiáljanak egy sztrájk mellett vagy ellen, hanem az, hogy feloldják a felek közötti feszültségeket.

Forrás: Kitekintő

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART