2012.
május
18. 15:06

A cseh nyugdíjasok fele az átlagosnál kevesebb járadékot kap

Címkék:
Prága A cseh nyugdíjasok fele alacsonyabb nyugdíjat kap az országos átlagnyugdíjnál, amely az idei első negyedév végén 10.740 koronát (125 ezer forint) tett ki - derült ki a cseh nyugdíjbiztosítási alapkezelő (CSSZ) első negyedéves kimutatásából.

A statisztika azt jelzi, hogy az utóbbi években emelkedik azoknak a nyugdíjasoknak az aránya, akik az átlagosnál alacsonyabb nyugdíjat kapnak. Öt éve, 2007-ben még a nyugdíjasok négyötöde kapott az átlagos nyugdíjnál nagyobb összeget.

A CSSZ szerint a nyugdíjak legnagyobb része 9000 és 11000 korona között mozog. Ilyen összegből kell kijönnie az 1,73 millió csehországi öregségi nyugdíjas 37 százalékának. Az elmúlt öt év alatt az átlagnyugdíj 2040 koronával emelkedett. 2007-ben az átlag 8700 korona volt.

"A legmagasabb összeg, amit nyugdíjként a CSSZ folyósít, jelenleg 95 ezer korona. Ilyen nyugdíjat egy személy kap" - közölte Jana Buranová, a nyugdíjbiztosítási alapkezelő szóvivője.

Míg öt éve 94 600 személy kapott 12 ezer koronánál többet, jelenleg 464 000 ember. Ugyanakkor 3000 koronánál kevesebbet 4600 személy kap. Öt éve a számuk 8900 volt.

A cseh kormány reformtervei a nyugdíjasokat is kedvezőtlenül érintik. Míg eddig a nyugdíjak valorizációja megfelelt a reálbérek emelkedésének, januártól kezdve a nyugdíjak csak a reálbérek emelkedésének egyharmadával fognak növekedni. A kormány szerint ez az állapot három évig tart majd.

Forrás: MTI
 

Vissza
2011.
november
06. 09:05

A csehek egy évvel halasztanák a kulcsreformokat

A csehek egy évvel halasztanák a kulcsreformokat A cseh kormány megegyezett a két kulcsfontosságú ügy, az adó- és a nyugdíjrendszer reformjának lehetséges egy éves halasztásáról. A reformok eredetileg 2013-tól léptek volna életbe.
Tovább
2011.
szeptember
09. 17:50

A csehek most térnek át a magán-nyugdíjpénztári rendszerre

A csehek most térnek át a magán-nyugdíjpénztári rendszerre A cseh alsóház kormánypárti többsége tegnap jóváhagyta a nyugdíjreformot, amely 2013-tól indul. Ekkorra magán-nyugdíjpénztárak alakulnak, amelyekbe a harmincöt évnél fiatalabb személyek önkéntes alapon léphetnek be.
Tovább
2010.
december
02. 10:25

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben Egyre több részlet kerül napvilágra a cseh nyugdíjreformról, egy kormányzati körökből kiszivárgott dokumentum szerint a járulékokból 5 százalékot tennének át hosszabb távon egyéni számlákra. A 40 év felettieknek önkéntes lesz a választás, azonban a 40 év alattiaknak és a pályakezdőknek kötelező lesz a belépés. Jelenleg csak önkéntes nyugdíjalapok működnek Csehországban, azonban 2012-2013 környékén egy új pillérrel gazdagodik a rendszer, aminek forrásait adóemeléssel teremtik elő.
Tovább
2011.
július
25. 16:07

Csehország már nem fog nyugdíjkiegészítést fizetni

Csehország már nem fog nyugdíjkiegészítést fizetni A prágai kormány a jövőben már nem fog nyugdíjkiegészítést fizetni azoknak az állampolgárainak, akik a szövetségi csehszlovák állam idején Szlovákiában dolgoztak, s ennek következtében ma alacsonyabb a nyugdíjuk, mint az ugyanabban az időben Csehországban dolgozóknak - közölte hétfőn Viktorie Plívová, a cseh munkaügyi és népjóléti minisztérium szóvivője.
Tovább
2011.
július
13. 18:17

Csehország nyugdíjkiegészítést fizethet a szlovákiai nyugdíjasoknak

Csehország nyugdíjkiegészítést fizethet a szlovákiai nyugdíjasoknak Nem kizárható, hogy Csehországnak a jövőben nyugdíj-kiegészítést lesz kénytelen fizetni akár több százezer szlovákiai nyugdíjasnak is. Az Európai Unió bírósága ugyanis júniusban egy szlovákiai nyugdíjas beadványa alapján úgy döntött, hogy nyugdíj-kiegészítésre jogosult minden olyan mai európai uniós állampolgár, aki az egykori Csehszlovákiában volt alkalmazva és bár csehszlovák nyugdíjjogosultságot szerzett, mai hazájában alacsonyabb nyugdíjat kap, mint amennyi a jelenlegi csehországi szabályok szerint megilletné.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART