2011.
november
06. 09:05

A csehek egy évvel halasztanák a kulcsreformokat

Prága A cseh kormány megegyezett a két kulcsfontosságú ügy, az adó- és a nyugdíjrendszer reformjának lehetséges egy éves halasztásáról. A reformok eredetileg 2013-tól léptek volna életbe.

Az adóreform keretében az áfát 15%-ról 19%-ra emelnék, az egészségbiztosítási járulékot pedig 4,5%-ról 6,5%-ra.

A változások hátterében a gazdasági kilátások romlása állhat. Míg a kormány év elején még 2,5%-os növekedést várt, most már csak 1% várható jövőre. A cseh miniszterelnök szerint az egy éves csúszás mögött főleg törvényhozási okok állnak.

A cseh szocialista ellenzék hevesen tiltakozik a jobbközép kormány reformjai ellen, és három éve blokkolja a reformok végrehajtásához szükséges törvények elfogadását.

Forrás: portfolio.hu

Vissza
2011.
szeptember
09. 17:50

A csehek most térnek át a magán-nyugdíjpénztári rendszerre

A csehek most térnek át a magán-nyugdíjpénztári rendszerre A cseh alsóház kormánypárti többsége tegnap jóváhagyta a nyugdíjreformot, amely 2013-tól indul. Ekkorra magán-nyugdíjpénztárak alakulnak, amelyekbe a harmincöt évnél fiatalabb személyek önkéntes alapon léphetnek be.
Tovább
2010.
december
02. 10:25

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben Egyre több részlet kerül napvilágra a cseh nyugdíjreformról, egy kormányzati körökből kiszivárgott dokumentum szerint a járulékokból 5 százalékot tennének át hosszabb távon egyéni számlákra. A 40 év felettieknek önkéntes lesz a választás, azonban a 40 év alattiaknak és a pályakezdőknek kötelező lesz a belépés. Jelenleg csak önkéntes nyugdíjalapok működnek Csehországban, azonban 2012-2013 környékén egy új pillérrel gazdagodik a rendszer, aminek forrásait adóemeléssel teremtik elő.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART