2012.
október
28. 19:06

A csontritkulás kezelésének finanszírozása megtérülő befektetés

Címkék:
combnyak A csontritkulás gyógyszeres kezelésével csökkenthető a csonttörések, illetve a szövődményekhez kapcsolódó halálozások száma, és "rendkívül költséghatékonynak tekinthető" - írta Szekeres László, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság (MOOT) elnöke az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adataira hivatkozva közleményében.

Kiemelte, hogy Magyarországon a becslések szerint mintegy 900 ezer ember szenved osteoporosisban, a combnyaktörés szövődményeinek következtében évente 5-6 ezer ember hal meg. "Egyes előrejelzések szerint az elkövetkező 30 évben két-háromszorosára fog emelkedni az osteoporosis talaján kialakuló törések száma, amit többszörösére növekedett ellátási költségek kísérnek" - tette hozzá.

A csontritkulás és következményeinek ellátása jelentős egészségügyi teher a világ fejlett országaiban, de a fejlett kezelési módszerek hatékonyan képesek csökkenteni a csontritkulás okozta csonttörések kockázatát - írta a MOOT elnöke. Megjegyezte, hogy az elmúlt években a magyarországi osteoporosiskezelésnek kiemelkedő eredményei vannak.

Mint kifejtette, az OEP 2004 és 2010 közötti adatai alapján feltérképezték a magyarországi helyzetet. Ez alapján az látható, hogy a hét év alatt a csontritkulással kezelt betegek körében folyamatosan csökkent a csonttörések száma. Így évi 3,4 milliárd forintot takarított meg a biztosító, ez körülbelül megegyezik az osteoporosis elleni gyógyszerekre költött évi 3,5 milliárd forint támogatással - írta Szekeres László.

Forrás: MTI

Vissza
2010.
november
21. 06:27

Csontjainkat is védjük, ha sok gyümölcsöt és zöldséget eszünk

Csontjainkat is védjük, ha sok gyümölcsöt és zöldséget eszünk A gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend a csontokat is megóvhatja, így az egészséges táplálkozás nem csupán a testsúly, hanem az időskori csonttörések megelőzése szempontjából is üdvös - hangsúlyozzák kanadai tudósok, akik kutatásaikról az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozástudományi szaklap online kiadásában számoltak be.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART