2011.
április
28. 19:52

A demográfiai, a foglalkoztatási és a politikai kockázat miatt is fontos az öngondoskodás

Címkék:
persely A majdani nyugdíj kalkulálásánál megjelent a politikai kockázat is a demográfiai és a foglalkoztatási kockázat mellett, ezért egyre nagyobb jelentősége van annak, hogy a magán öngondoskodásból származó nyugdíj határozható meg a legpontosabban - mondta Csonka István, a Groupama Garancia Biztosító vezérigazgató-helyettese csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Amíg a tulajdonosok 59 százaléka köt biztosítást a lakására, addig élet- és nyugdíjbiztosítást mindössze az aktív népesség 22,8 százaléka köt, pedig mennél korábban kezdi valaki az öngondoskodást, annál kisebb teher számára - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

 

Amikor a kormány szűk körre szorította a magán-nyugdíjpénztárak szerepét, a biztosítók jelezték: hamarosan piacra lépnek olyan életbiztosításokkal, amelyek nyugdíjkiegészítő jellegűek lesznek. Ehhez a sorhoz csatlakozott a Groupama is, amely csak úgy adja el a nyugdíjkiegészítő biztosítását, ha előtte egy tanácsadója elemezte a majdani ügyfél személyes adottságait.

 

Az egészség- és balesetbiztosítás penetrációja - az ilyen biztosítást köthetők és valójában kötők aránya - még az életbiztosítási aránynál is rosszabb: mindössze 8,8 százalék Magyarországon. A hivatalos statisztikai adatok szerint a magyar férfiak a várható 70 évükből 55 évet, míg a nők a várható 77,9 évükből 57,6 évet töltenek el egészségesen. Az öngondoskodás szükségességét az is erősíti, hogy a munkaképes lakosság jelentős része csak a minimálbér után fizet járulékokat, illetve adót - húzta alá Garamvölgyi Zoltán, a biztosító ügyvezető igazgatója.

Forrás: ProfitLine

Vissza
2011.
április
25. 08:32

"Soha ekkora bizonytalanságban nem voltak az emberek a nyugdíjjal kapcsolatban"

"Soha ekkora bizonytalanságban nem voltak az emberek a nyugdíjjal kapcsolatban" Nőtt a munkanélküliek száma, félkatonai szervezetek alakultak, és sok munkavállaló kevesebbet keres az új adórendszer miatt, mint egy évvel ezelőtt - mondta Kormos Kata, az MSZP szóvivője vasárnap egy telefonos sajtótájékoztatón.
Tovább
2011.
február
07. 14:32

A fiatalok nem bízzák az államra

A fiatalok nem bízzák az államra Egyre jelentősebb szerepet játszik a tudatos pénzügyi gazdálkodás, valamint az öngondoskodás a fiatal generáció tagjainak körében. A fiatalokat ma már nem csak az utazás, autók vagy a lakás megvásárlása érdekli, a válság hatására hajlamosabbak a nyugdíjas évekre is gondolni. A fiatalok és a többi generáció megtakarítási szokásai, valamint céljai között ugyan jelentős eltérések vannak, a nyugdíj és az időskori anyagi biztonság, valamint az öngondoskodás azonban minden korosztálynál kulcsszerepet játszik, amikor a pénzügyi kultúra kerül szóba.
Tovább
2011.
február
26. 11:07

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók A válság visszafogta a nem életbiztosításokból származó díjbevételeket, így a magyar biztosítók idén az életbiztosításokban látják a növekedést, ennek egyik típusa, a nyugdíjbiztosítás. A magánnyugdíjpénztárak csaknem teljes megszüntetése újra előtérbe helyezte az idős korra történő megtakarítást, de az uniós népesség elöregedése generálissá teszi ezt a problémát. Az Aviva Életbiztosító felmérése szerint az európai polgároknak évente 1.900 milliárd euró plusz megtakarításra lenne szükségük ahhoz, hogy nyugdíjas éveikben is normál életszínvonalon tudjanak tovább élni. Ez a szám az Európa Unió 2010-es GDP-jének 19 százalékát teszi ki.
Tovább
2010.
november
30. 18:17

Ijesztő példák az állami nyugdíjra - 5 év és vége a tb-nek?

Ijesztő példák az állami nyugdíjra - 5 év és vége a tb-nek? Az eltérített magánpénztári járulékok sem fedezik az első pillér hiányát - írja a Stabilitás Pénztárszövetség közleménye. Öt éven belül a társadalombiztosítás helyzete ismét ellehetetlenülhet - állítja a sajtóanyag.
Tovább
2010.
december
03. 10:42

Nem lesz elég a nyugdíj

Nem lesz elég a nyugdíj Az elmúlt három évben tovább nőtt azoknak az aránya, akik nem bíznak az állami nyugdíjban: a magyarok több mint 80 százaléka nem számít arra, hogy majdani nyugdíja elegendő lesz a létfenntartáshoz. Ezzel párhuzamosan csökkent azoknak az aránya, akik szerint egyedül az állam felelőssége, hogy gondoskodjon a nyugdíjasokról.
Tovább
2011.
március
28. 10:14

Nincs pénzünk takarékoskodásra

Nincs pénzünk takarékoskodásra Bár a 35-49 éves magyar lakosság egyre nagyobb hányadát foglalkoztatja, miből fog megélni idősebb korában, ennek ellenére csak kevesen tesznek félre - derül ki egy friss kutatásból. Az elégtelen jövedelem mellett a pénzügyi szolgáltatókkal és a politikával szembeni bizalmatlanság is szerepet játszik abban, hogy nem spórolunk.
Tovább
2011.
március
16. 10:05

Nyugdíj - Ha korán kezdjük, könnyebb lesz

Nyugdíj - Ha korán kezdjük, könnyebb lesz A pénz jobb, mint a szegénység, már csak anyagi szempontból is , mondta egykoron Woody Allen. Mindez nyugdíjas éveinkre is áll, azaz ha életünk e szakaszát nem akarjuk nélkülözésben tölteni, tanácsos korán elkezdeni a takarékoskodást.
Tovább
2009.
december
12. 15:39

Tegyen félre öregkorára!

Tegyen félre öregkorára! A magánnyugdíjpénztárak és önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai körüli cívódásban kikerült a figyelem középpontjából az öngondoskodás negyedik pillére. Pedig a nyugdíj-előtakarékossági számla számtalan adó- és járulékedvezménnyel kecsegtet, ráadásul a számlatulajdonosok maguk dönthetnek a befektetett pénzük sorsa felől.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART