2013.
november
02. 11:30

A dohányzók bőre hamarabb öregszik

Címkék:
dohányzás A dohányzók szeme alatt hamarabb tűnnek fel a táskák és korábban ráncosodik a bőrük, mint nemdohányzó kortársaiknak - állapította meg egy egypetéjű ikreken végzett tanulmány, amelyről a Fox News számol be.

Az elemzők, akik nem tudták, hogy a nekik mutatott kép alapján ki dohányzott és ki nem, 57 százalékkal idősebbnek saccolták meg az ikrek közül azt, aki dohányzott. A tüdőrák, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatának növekedése mellett tehát a dohányzás még látszatra öregebbé is tesz.

A kutatás keretében 79 egypetéjű ikerpár ugyanazon időben készült fényképét mutatták meg az értékelőknek. Az ikrek nagyrészt a negyvenes éveik végén jártak, s mintegy háromnegyedük nő volt. Közülük 45 ikerpár volt olyan, ahol az egyikük dohányzott, a másikuk nem. Megállapították, hogy a dohányosoknak több volt a ránc a bőrükön, valamint egyéb öregedéssel járó jel az arcukon.

A kutatók egyéb tényezőket is figyelembe vettek, amelyek hozzájárulnak az öregedéshez: ilyen a fényvédő krémek használata, az alkoholfogyasztás és a munkahelyi stressz. Így jutottak arra a következtetésre, hogy a dohányzás hozzájárul a bőr öregedéséhez.

Forrás: OrientPress Hírügynökség
 

Vissza
2012.
február
08. 18:57

A dohányos férfi agya 10 évvel öregebbnek néz ki

A dohányos férfi agya 10 évvel öregebbnek néz ki A dohányos férfiak szellemi képességei idősödve gyorsabban hanyatlanak, mint nemdohányzó kortársaiké, olyannyira, hogy akár tíz évvel öregebbnek tűnik a "dohányos agy" - állapították meg brit kutatók.
Tovább
2012.
november
26. 15:34

A dohányzás az agyat is károsítja

A dohányzás az agyat is károsítja A dohányzás árt az agynak is, mert károsítja a memóriát, a tanulási és a gondolkodási képességeket - állapították meg közel kilencezer ember nyolc éven át tartó nyomon követése alapján brit kutatók.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART