2011.
március
26. 19:19

A fájdalom legyőzhető

Címkék:
fizioterápia Fizioterápiának gyűjtőnéven azokat az eljárásokat nevezzük, amelyek elsősorban a reumatológiai betegségek megelőzésében, gyógyításában, rehabilitációjában játszanak szerepet. Az alábbiakban a módszereket tekintjük át.

A fizioterápiás csapat


Az igazán eredményes kezelés csak csapatmunkával valósítható meg, hiszen nincs olyan szakember, aki mindenhez egyformán ért: injekciót ad, tornáztat, étrendet ír, figyel az egyén szociális körülményeire, lelki problémákat orvosol, elektromos kezeléseket végez, stb. Ugyanis sokszor mindenre figyelni kell annak érdekében, hogy a fájdalom csillapodjon, a beteg állapota javuljon.
Vegyük sorra, hogy a szakemberekre milyen szerep hárul:

* Az orvos - aki reumatológiából, fizioterápiából vagy rehabilitációból rendelkezik szakvizsgával - hivatott a betegséget, a fájdalom okát megállapítani, a helyes diagnózist felállítani és a megfelelő kezelési protokollra javaslatot adni. A fizioterápia során rendszeresen tájékozódik a beteg állapota felől, fizikális vizsgálattal eldönti, hogy kell-e a kezelést folytatni, esetleg módosítani. Folyamatosan konzultál a fizioterápiában részt vállaló kollégákkal.
* A gyógytornász feladata, hogy felmérje a beteg ízületeinek mozgástartományát, mobilitását, az izomerőt, a mozgások kivitelezésének képességét. Ő a "lelke" a programnak, mivel a gyakorlatsorozat helyes megválasztása és megfelelő számú ismétlése csodákat művelhet, rendkívül sokat javíthat a beteg állapotán, amely hosszú távon, akár éveken át is megmaradhat.
* A fizioterápiás asszisztens az orvos által kiírt kezelések alkalmával találkozik a beteggel. Ő végzi a mágneses, rövidhullámú vagy egyéb indokolt kezelést.
* A nővér tartja a folyamatos kapcsolatot a beteggel, a családtagokkal. Fontos, hogy állandóan segítse a pácienst a mobilizációban, a segédeszközök helyes használatában. Rendszeresen konzultál az orvossal és gyógytornásszal.
* A pszichológusra is lényeges szerep hárulhat, mivel a betegek nagy részében jelentős lelki megrázkódtatást okozhat az állandó, szűnni nem akaró fájdalom és a mozgás-beszűkülés. Emellett gyakran találkozunk olyan esetekkel is, ahol a fő probléma pszichés okokra - például depresszióra - vezethető vissza.
* A dietetikus megtervezi a beteg diétáját, hiszen az esetek nagy részében a betegek testtömege magasabb az optimálisnál. A plusz súly óriási terhet ró az ízületekre. Azt is figyelembe kell venni, hogy a krónikus gyulladásos folyamatok fennállta esetén milyen ételek segítenek a gyógyulásban, gyulladáscsökkentésben.


Előzzük meg a fájdalom kialakulását!


Számos olyan gyakorlatsor létezik, amelyek rendszeres alkalmazásával megelőzhető a gerinceredetű fájdalom, például a derékfájás. De a "befagyott váll" tünet is megelőzhető speciális tornával. Ez a rendkívül erős fájdalom elsősorban szívinfarktuson átesett egyéneknél alakul ki, hátterében izomfeszülés (spazmus), izomcsomó (myogelosis) vagy ínsérülés áll. A főleg változókorban jelentkező csontritkulás - amely szintén nagyon heves fájdalmakkal járhat - a korai életkorban elkezdett rendszeres kocogással, labdajátékokkal előzhető meg.


A gyógyítás céljai


A fizioterápiás kezeléseknek több célja is van, s ezek szorosan összefüggnek egymással. Első és legfontosabb a fájdalomcsillapítás, amelyre hideg borogatást, nyugalomba helyezést, elektromos kezelést (például TENS), rövidhullámú kezelést és különféle segédeszköz használatát, mágneses terápiát írnak elő. A másik lényeges feladat a gyulladáscsökkentés, amely rövidhullámmal, hideg alkalmazásával, lézerkezeléssel, stb. valósítható meg. A harmadik a funkciójavítás, amely az ízületek passzív és aktív mozgathatóságának fokozását, izomerő növelést jelent. A szekunder prevenció is fontos célkitűzés, mivel mindenki közös célja az, hogy a beteg állapota hosszú ideig megfelelő legyen, így az izomerő megtartására, az ízületi mozgásterjedelem megőrzése is nagyon lényeges.

Forrás: 50plusz

Vissza
2010.
december
08. 11:36

Az időseket ritkábban küldik szakrendelésre

  Az időseket ritkábban küldik szakrendelésre Egy új kutatás szerint az életkor, a nem és a vagyoni helyzet határozza meg, milyen valószínűséggel küld valakit specialistához a háziorvosa.
Tovább
2011.
március
14. 13:02

Fáj, recseg, ropog: mivel tesszük tönkre ízületeinket?

 Fáj, recseg, ropog: mivel tesszük tönkre ízületeinket? Az ízületi kopás és meszesedés tulajdonképpen civilizációs betegség, mivel a kór gyakorisága szoros összefüggést mutat a társadalom öregedésével, valamint a túlsúly és a mozgásszegény életmód terjedésével. A kórkép már a harmincadik évtől előfordulhat, a 65 év felettieknek pedig több mint 70 százaléka küzd ezzel a problémával.
Tovább
2010.
november
21. 06:27

Csontjainkat is védjük, ha sok gyümölcsöt és zöldséget eszünk

Csontjainkat is védjük, ha sok gyümölcsöt és zöldséget eszünk A gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend a csontokat is megóvhatja, így az egészséges táplálkozás nem csupán a testsúly, hanem az időskori csonttörések megelőzése szempontjából is üdvös - hangsúlyozzák kanadai tudósok, akik kutatásaikról az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozástudományi szaklap online kiadásában számoltak be.
Tovább
2010.
január
27. 08:23

Dinamikus nagyi akar lenni? Mozgás!

Dinamikus nagyi akar lenni? Mozgás! A rendszeres testmozgás segít időskorban is fenntartani a testi egészséget és a szellemi frissességet - állapította meg több tanulmány.
Tovább
2010.
szeptember
27. 14:55

Gerincgyakorlatok derékfájósoknak

Gerincgyakorlatok derékfájósoknak Ha fáj a derekunk, sokat segít a mozgás és a megfelelő tornagyakorlatok végzése. Ezzel nemcsak hamarabb szűnik meg a fájdalom, de megelőzhetők a további gerincpanaszok is. Fontos, hogy csak fokozatosan térjünk vissza megszokott életvitelünkhöz, beleértve az edzést is. Az enyhétől a mérsékeltig terjedő derékfájás esetén az alábbiak biztosan nem erőltetik meg a gerincet: rövid séták, nyújtó- és hajlékonysági gyakorlatok, szobakerékpár, úszás.
Tovább
2010.
május
16. 17:08

Hátgerinc-görbület és a csigolyatörések

Hátgerinc-görbület és a csigolyatörések A hátgerinc görbülete az időseknél halálozást jelenthet. A háti gerinc görbületének fokozódása gyakori az idősebb nők körében, és előre jelezheti az illető korábban bekövetkező halálát, akár van csontritkulásuk, akár nincs, fedezték fel az UCLA kutatói.
Tovább
2009.
december
07. 14:39

Idős korban jobb a gyorsabb sétálás

Idős korban jobb a gyorsabb sétálás Egy francia felmérés szerint a lassabban sétálók háromszor gyakrabban halnak meg szív- és érrendszeri problémák miatt gyorsabb kortársaiknál.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART