2011.
június
27. 20:51

A fél ország megbénítására készültek a szakszervezetek

Címkék:
sztrájk Különböző okokból ugyan, de valószínűleg teljesen elmaradnak a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj tervezett megvonása, illetve a Munka törvénykönyve tervezett módosítsa miatt szerdára hirdetett sztrájkok. Lesz viszont szerdán az ország számos pontján forgalomlassító demonstráció, csütörtökön pedig a hat szakszervezeti konföderáció és a hozzájuk csatlakozott érdekképviseletek vezetői találkoznak egymással.

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete már a múlt héten bejelentette, hogy a munkabeszüntetést elhalasztják, mert az elégséges szolgáltatás mértékéről várhatóan nem sikerül a BKV vezetővel megegyezésre jutni. A szakszervezet ugyanakkor a Fővárosi Munkaügyi Bíróságtól azt kérte, hogy állapítsa meg a sztrájk jogszerűségét, ám a beadványt érdemi vizsgálat nélkül elutasították, mert azt idő előttinek minősítették. A bíróság álláspontja szerint a feleknek előbb meg kell állapodniuk az elégséges szolgáltatásról, és az akció törvényességéről csak azt követően lehet dönteni.

A holnapra tervezett munkabeszüntetést az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) és a Bánya-, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) is lefújta. Gál Rezső, az EVDSZ elnöke kérdésünkre elmondta: a két ágazati érdekképviselet a sztrájkot azért függesztette fel, mert a kormány július 4-re egyeztetést kezdeményezett. A megbeszélésre a BKV-nál működő szakszervezetek is meghívást kaptak.

Az EVDSZ és a BDSZ már korábban jelezte, hogy készek a tárgyalásra, és Gál lát is reményt a megegyezésre. A sztrájkkészültség azonban ennek ellenére marad, és ha a kormánnyal a jövő héten nem jutnak megállapodásra, a sztrájkbizottság ismét összeül, és dönt a további lépésekről. Egyébként a villamosenergia-ágazatban az elégséges szolgáltatás mértékéről több áramszolgáltatóval is sikerült megállapodni, tehát a legalább részleges munkabeszüntetésnek nem lett volna jogi akadálya.

A mozdonyvezetőket a konzultációra nem hívták meg – amit némi megütközéssel fogadtak –, így az általuk tervezett figyelmeztető sztrájkot elvileg megtartanák. A Vasutasok Szakszervezete a múlt héten két alkalommal is tárgyalást kezdeményezett az elégséges szolgáltatásról, de nem jutottak dűlőre, mert a MÁV Start Zrt. szerint a vonatok kilencven százalékát közlekedtetni kellene, ami a kezdeményezők szerint nem munkabeszüntetés. Ezért az érdekképviseletek az elégséges szolgáltatás és a jogszerűség megállapítása érdekében is bírósághoz fordultak. Információnk szerint ma született döntés, de annak tartalmát még az érintettek sem ismerik, ezért a Mozdonyvezetők Szakszervezeténél nem kívántak a munkabeszüntetéssel kapcsolatban nyilatkozni.

A tavaly év végén módosított sztrájktörvény alapján szinte lehetetlen megállapodni a még elégséges szolgáltatásokról, így számos érdekképviselet ezért nem hirdetett munkabeszüntetést – véli mindezzel kapcsolatban Gaskó István, aki a Klubrádió Szolidaritás.hu című műsorában nyilatkozott.

A Liga szakszervezeti tömörülés által is támogatott forgalomlassító demonstrációt viszont biztosan megtartják. Az akciót a Független Rendőrszakszervezet koordinálja, és a tegnapi adatok szerint több mint negyven forgalmas útszakaszon kell félpályás lezárásra számítani. Például a 3-as utat Miskolcon, a 4-est Szolnokon, Záhony külterületén és még több helyen, a 6-ost Pécsett, a 8-ast Ajkánál érinti a demonstráció. Budapesten várhatóan egyetlen helyszínen, a IV. kerületi Vadrózsa utcánál lesz forgalomlassító akció.

Több ágazati szakszervezet Magyarország uniós elnökségének utolsó napjára szakszervezeti nagygyűlést is tervezett, ám az érdekképviseletek múlt heti döntése alapján a csütörtöki rendezvény ugyancsak elmarad. Ehelyett csütörtökön a hat konföderáció és a tagszervezetek vezetői találkoznak majd, hogy a munka világát sújtó intézkedések elleni fellépés lehetőségeiről tanácskozzanak. Információnk szerint azért határoztak a nagygyűlés elhalasztásáról, mert a kialakult helyzet elemzésére az nem alkalmas fórum.

Úgy tudjuk, szakszervezetek álláspontja szerint az érdekképviselet lehetősége a Magyar Munkatervben kilátásba helyezett intézkedések miatt teljesen ellehetetlenülhet. Így a foglalkoztatást érintő munkáltatói döntésekbe a szakszervezetek nem szólhatnának bele, mert ilyen kérdésekben csak az üzemi tanácsokkal kellene egyeztetni. Az érdekképviseleteket emellett a felügyelőbizottságokban sem képviseltethetnék magukat, és munkavédelmi kérdésekbe sem szólhatnának bele. Ugyanakkor megszűnne a szakszervezeti tisztségviselők fokozott munkajogi védelme is.

Forrás: Népszbadság

Vissza
2011.
június
07. 10:35

Orbán mindenkit sokkolt - Sztrájkok, tüntetések jönnek

Orbán mindenkit sokkolt - Sztrájkok, tüntetések jönnek Sztrájkok és demonstrációk következnek mostantól egymással párhuzamosan a rendvédelmi ágazatban. A szakszervezetekkel folytatott egyeztetésen Orbán Viktor kijelentette, hogy a rendvédelmi dolgozók csak az elsők a sorban, a kormány célja az, hogy 2012-től teljesen megváltoztassa a nyugdíjrendszert.
Tovább
2011.
június
06. 07:49

Orbán: "Akkor is végigcsinálom, ha beköltöznek a hálószobámba"

Orbán: "Akkor is végigcsinálom, ha beköltöznek a hálószobámba" A rendvédelmi szakszervezetekkel való csütörtöki egyeztetése után a TV2 vasárnapi riportjában másodszorra is dezertőrnek nevezte a miniszterelnök a "füstbombákat dobáló, vízcsapokat törő" rendőröket és tűzoltókat. Orbán Viktor egyértelművé tette: mindenáron keresztülviszi a rendvédelmisek nyugdíjszabályait érintő változásokat.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART