2011.
február
14. 06:06

A fenntartható nyugdíjrendszerekről tárgyal az EP

Címkék:
Európai Parlament Az Európai Parlament kedden vitázik a fenntartható nyugdíjrendszerekről. A képviselők másnap szavaznak egy állásfoglalásról, amely a rendszerek fenntarthatóságára és a nyugdíjasok elégséges ellátására fekteti a hangsúlyt.

A népesség öregedése és a gazdasági krízis miatt Európa-szerte szükségessé vált a nemzeti nyugdíjrendszerek reformja. Bár a nyugdíjak tagállami hatáskörbe esnek, az Európai Unió mégis szerepet játszhat a nyugdíjrendszerek reformjában. Az EU felügyeleti szervei a tagállamok államháztartási hiányát is figyelik, amelyre döntő befolyással lehetnek a nemzeti nyugdíjrendszerek átalakításai. A nyugdíjak tagállamok közti hordozhatósága is aggodalomra ad okot, csakúgy, mint a nők és idősek alacsony foglalkoztatási aránya, mely a végső nyugdíjjárulékaikat komolyan befolyásolhatja. A téma vitáját kedden tartja az Európai Parlament, majd a képviselők szerdán szavaznak az állásfoglalásról – közölte a Független Hírügynökséggel az Európai Parlament (EP) Tájékoztatási Irodája.

A jelentéstervezet egyebek mellett sürgeti az Európai Bizottságot és az Európa Tanácsot, hogy biztosítsák: a nyugdíjreformok költségeit továbbra is vegyék figyelembe, amikor azt mérlegelik, hogy egy tagállam ellen elindítsák-e a túlzott hiány esetén követendő eljárást. A jelentéstervezetben azt is javasolják, hogy ne csupán egy adott típusú nyugdíjreformra, hanem inkább a finanszírozási rendszer fenntarthatóságára összpontosítsanak.

Az Európai Parlament sajnálatosnak tartja, hogy egyes tagállamok a költségvetési hiányuk csökkentése érdekében visszavonták, vagy vissza akarják vonni az elmúlt években végrehajtott nyugdíjreformjaikat. A jelentéstervezetben megjegyzik, hogy a nyugdíjak rendszerszintű reformja jelentős átalakítási költségekkel jár, amelyeket az államadósság és a költségvetési hiány számításakor figyelembe kell venni. Az indítvány hangsúlyozza, hogy az államháztartás fenntarthatósága érdekében az értékelésnek tartalmaznia kell mind az állam, mind a magánszektor teljes adósságát. Az Európai Parlament kéri, hogy az államháztartásoknak a nyugdíjrendszerre vonatkozó közvetlen fedezetlen kötelezettségeit teljes körűen tegyék átláthatóvá.

Az EP elismeri, hogy a nyugdíjakért és a nyugdíjrendszerekért a tagállamok tartoznak felelősséggel, és tudomásul veszi, hogy a tagállamok gazdaságilag függnek egymástól. Az EP ezért felszólítja az uniót és a tagállamokat, hogy hangolják össze hatékonyan nyugdíjpolitikájukat. A jelentéstervezetben azt is megállapítják, hogy a tagállamok első, második és harmadik pillérbe tartozó nyugdíjrendszerei egymástól jelentősen eltérnek. Mivel az EU-ban hiányzik a közös kritérium- és fogalomkészlet, valamint nincs részletes elemzés, ezért nem létezik minden rendszerre kiterjedő, átlátható felügyelet sem. Az EP ezért azt javasolja az Európai Bizottságnak, hogy tegyen lépéseket az összehasonlíthatóság felé, és fontolja meg egy nyugdíjkérdésekkel foglalkozó speciális munkacsoport létrehozását.

Forrás: HírTv

Vissza
2011.
február
08. 20:41

A Moody's-t nem hatotta meg a visszalépők nyugdíjvagyona

A Moody's-t nem hatotta meg a visszalépők nyugdíjvagyona Nem tervez változtatni a Moody's hitelminősítő a magyar állampapírok besorolásán azután sem, hogy a magánnyugdíjpénztár-tagok döntő többsége visszalépett az állami rendszerbe.
Tovább
2010.
december
10. 10:08

Andor László: a kormányra fájó kijózanodás vár

Andor László: a kormányra fájó kijózanodás vár A Napi Gazdaságnak adott interjújában Andor László munkaügyi biztos azt mondta, hogy nem jó ötlet a nyugdíj-megtakarítások átcsatornázása, főleg akkor, ha abból folyó kiadásokat finanszíroz a kormány. A biztos aránytalanságokat lát a választási opciók kapcsán, miközben úgy véli, hogy fájó lesz a kijózanodás, hiszen az állam a jövőben nagyobb terhet vállalt magára a rövid távú előnyökért cserébe.
Tovább
2010.
december
03. 23:19

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe Az európai foglalkozás hirtelen bővülésére ugyan nem számít, de a költségvetési konszolidáció munkahelyekre gyakorolt esetleges negatív hatásától sem tart Andor László, a Bizottság magyar tagja, aki a BruxInfónak adott interjúban arra is figyelmeztet, hogy a nyugdíjrendszer átalakításának a fenntarthatóságot kell javítania, ami nem feltétlenül igaz a tervezett magyar intézkedésekre.
Tovább
2010.
december
07. 21:58

Az EU nem büntet a nyugdíjrendszer miatt

Az EU nem büntet a nyugdíjrendszer miatt Az Európai Unió nem fogja büntetni Magyarországot a nyugdíjrendszer megváltoztatása, a magán-nyugdíjpénztári pillérből az állami nyugdíjrendszerbe visszaáramoltatás miatt - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden Brüsszelben.
Tovább
2010.
december
14. 12:39

Az Európai Bizottsághoz fordulnak a nyugdíjpénztárak

Az Európai Bizottsághoz fordulnak a nyugdíjpénztárak Az Európai Bizottság elnökétől, José Manuel Barrosótól kért azonnali segítséget "3 millió magyar munkavállaló érdekeinek megvédésében" a Stabilitás Pénztárszövetség.
Tovább
2010.
december
09. 10:38

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot Brüsszel törvénnyel készül betiltani a magyar megoldást, a hárompilléres nyugdíjrendszer visszaállítását kétpilléressé, de a magyar költségvetési hiány felszámolása érdekében szemet huny a törvény hatályba lépése előtt befejeződő magyar nyugdíjpuccs fölött. Cserébe az érintettek érdekeinek maximális védelmét kéri Budapesttől, amit a tervezett parlamenti nyilatkozatban a Fidesz-kormány verbálisan teljesíteni is fog.
Tovább
2010.
október
21. 10:34

Brüsszel vizsgálja a magyar magán-nyugdíjpénztári terveket

Brüsszel vizsgálja a magyar magán-nyugdíjpénztári terveket Az állam többet nem utal pénzt a magánnyugdíjpénztáraknak - mondta Orbán Viktor kormányfő egy televíziós interjúban. Most 2,8 millió ember tagja a 18 magánnyugdíjpénztárnak, akik összesen havonta 30 milliárd forintot fizetnek be az APEH-hez, amely tovább küldi az összeget a pénztárakba; az állam pedig ugyanekkora összeget betesz az állami nyugdíjkasszába. Korábban a miniszterelnök annyit mondott, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket csak 14 hónapig irányítja az állami nyugdíjkasszába.
Tovább
2010.
november
25. 19:07

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés Több fenntartása van az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszerre vonatkozóan a közelmúltban bejelentett magyar intézkedésekkel kapcsolatban.
Tovább
2011.
február
10. 16:48

EU a nyugdíjrendszerről: Aggódunk, de ez a kormány hatásköre

EU a nyugdíjrendszerről: Aggódunk, de ez a kormány hatásköre Továbbra is vannak aggodalmai az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszer átalakításáról decemberben megszavazott magyar törvénnyel kapcsolatban - derül ki abból a válaszból, amelyet Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős biztos adott Herczog Edit (MSZP) európai parlamenti képviselő írásbeli kérdésére.
Tovább
2011.
január
07. 11:46

EU-vélemény: emelni kell a nyugdíjkorhatárt

EU-vélemény: emelni kell a nyugdíjkorhatárt A magyar nyugdíjpolitika nem kerül be az EU ajánlások közé. Az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa szerint tavalyi képe alapján Magyarország "nem tartozik az instabil EU-tagállamok közé", de ezt természetesen el lehet rontani.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART