2011.
június
26. 06:35

A férfiaknak árt a nyugdíj

Címkék:
Kártyavár A házasságban élő férfiaknak nem szabadna a feleségüknél korábban nyugdíjba menniük, mert így nem lesz otthon senki, aki megfelelően gondoskodna róluk és odafigyelne az egészségügyi állapotukra - figyelmeztet egy új tanulmány.

Az amerikai Missouri Egyetem kutatói nyugdíjas házaspárok tagjainak saját egészségügyi állapotukra vonatkozó megfigyeléseit elemezték. Az eredmények azt mutatták, hogy míg a nők javulást tapasztaltak a nyugdíjazást követő néhány éven belül, addig a feleségüknél korábban nyugdíjba vonuló férfiak meg voltak győződve arról, hogy a tétlenség minden egyes nappal tovább rontja a fizikai állapotukat, egészen addig, amíg a feleségük nem csatlakozik hozzájuk.

A szakemberek szerint a férjek viselkedésében bekövetkező változás a megfelelő női gondoskodás hiányára vezethető vissza. Annak ellenére azonban, hogy a házastársuknál előbb nyugdíjba vonuló férjek szerint folyamatosan romlott az egészségügyi állapotuk, a tanulmány - amely a résztvevők szívműködését is vizsgálta - kimutatta, hogy a férfiaknál alacsonyabb volt a nyugdíjas korban kialakuló szívproblémák kockázata, míg a nőknél ugyanez az arány a nyugdíj előtti időszakhoz képest változatlan maradt.

A kutatók az Amerikai Gerontológiai Társaság éves találkozóján ismertették az eredményeiket. A szakemberek szerint az életmódbeli és egészségügyi változásokra való felkészülés hozzásegíti a házaspárokat a békésebb és jobb nyugdíjas évekhez. "Amikor a nők nyugdíjba mennek, talán nagyobb gyakorisággal fogják ellenőrizni a férjük egészségi állapotát, rendszeresebben viszik őket orvoshoz, és biztosítják, hogy egészséges életmódot folytassanak" - idézte a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk) a kutatásban részt vevő Angela Curl professzor-asszisztenst.

"A nők hagyományosan mindenki más szükségleteit saját maguk elé helyezik, ezzel pedig az egészségüket teszik kockára" - hangoztatta. Hozzátette: nyugdíjasként az ember vállalhat részidős munkát, amely megkönnyítheti a nyugdíjassá válás folyamatát és a későbbi éveket tekintve is jó hatással lehet az egészségre. "A munkának számos jótékony hatása van az egészségre nézve. Néhány munkával töltött nap a héten, máris hozzájárul a jobb egészségi állapothoz" - javasolta a szakember.

Forrás: ma.hu

Vissza
2011.
március
27. 22:02

A boldog nyugdíjas évek titka

A boldog nyugdíjas évek titka Jaj, csak végre nyugdíjba mehetnék már! – hányszor, de hányszor sóhajtozunk így addig, amíg dolgozunk. Aztán bekövetkezik a „szép, nyugalmas” időszak, és már nem is olyan idilli a kép...
Tovább
2011.
március
23. 12:20

A férfiak is félnek az öregedéstől

A férfiak is félnek az öregedéstől A gazdasági válság csillapodtával meglepő módon az Amerikai Egyesült Államokban újra nagyon népszerűek a plasztikai műtétek: nem a hölgyek, hanem az urak körében.
Tovább
2009.
december
04. 15:50

A férfiak számára boldogabb a nyugdíjaskor

A férfiak számára boldogabb a nyugdíjaskor Jobban élvezik a munkát az emberek idősebb korukban, a pozitív hatás azonban sokkal erősebb a férfiaknál, mint a nőknél. A nagy-britanniai University of Portsmouth együttműködésben egy magán pszichológiai intézettel, az emberek életminőségét vizsgálta a munkában töltött évek során.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART