2011.
november
16. 19:10

A fiatalok többsége az államtól várja megélhetése biztosítását

Címkék:
malacpersely Még mindig az államtól várja a 18-24 éves korosztály több mint fele, hogy tisztes megélhetést biztosítson öregkorára - a hosszú távú pénzügyi tervezéshez ugyanakkor nincs meg a szükséges tudása.

A nyugdíjszabályok átrendeződése és a nyugdíjkorhatár kitolódása következtében megváltozott az egyes generációk társadalomban betöltött szerepe, ez pedig kihatott a korosztályok életkörülményeire és jövőbeli kilátásaira is - írja a Magyar Nemzet. A napilap beszámolt arról a OTP kutatásról is, amely arra mutat rá, hogy a 18-24 éves korosztály 54 százaléka még mindig az állam feladatának tekinti, hogy később az ő tisztességes öregkori megélhetéséről gondoskodjon, 80 százalékuk pedig kiszámíthatatlannak tekinti pénzügyi jövőjét. Az is kiderült, hogy a fiataloknak csak a negyede nem tervez megtakarítani a jövőben, a hosszú távú pénzügyi tervezéshez ugyanakkor nincs meg a szükséges tudása - írja a Magyar Nemzet.

Tanulni kell a pénzügyi ismereteket és kultúrát

A tanulmány kiemeli, hogy a 18-24 éves korosztály pozitívabban áll az öngondoskodás gondolatához, mint a 24 éven felüliek. A Magyar Nemzet információi szerint az OTP bank a kutatás eredményiből kiindulva októberben elindította a Vissza az alma materbe programot, amelynek lényege, hogy a pénzintézet csaknem 40 közép- és felső vezetője egykori középiskolájában pénzügyi ismeretekről tart órát - ezek szemléltető anyagának kialakításában oktatási szakemberek is segítettek. A tájékoztató anyag közérthetően magyarázza el a piacgazdaság működésének modelljét és a bankok szerepét, s bemutatja a felelős bankolás szabályait is. A napilap emlékeztetett, hogy az oktatási államtitkárság hamarosan nyilvánosságra hozza az új Nemzeti alaptantervet, amely kötelezővé teszi a pénzügyi ismeretek oktatását az iskolákban.

Forrás: edupress.hu/Magyar Nemzet

Vissza
2011.
február
07. 14:32

A fiatalok nem bízzák az államra

A fiatalok nem bízzák az államra Egyre jelentősebb szerepet játszik a tudatos pénzügyi gazdálkodás, valamint az öngondoskodás a fiatal generáció tagjainak körében. A fiatalokat ma már nem csak az utazás, autók vagy a lakás megvásárlása érdekli, a válság hatására hajlamosabbak a nyugdíjas évekre is gondolni. A fiatalok és a többi generáció megtakarítási szokásai, valamint céljai között ugyan jelentős eltérések vannak, a nyugdíj és az időskori anyagi biztonság, valamint az öngondoskodás azonban minden korosztálynál kulcsszerepet játszik, amikor a pénzügyi kultúra kerül szóba.
Tovább
2011.
április
13. 08:29

Öngondoskodás önvédelemből

Öngondoskodás önvédelemből A demográfiai helyzet romlása miatt már nincs messze az az idő, amikor két aktív dolgozónak kell kitermelnie egyetlen nyugdíjas járandóságát. A tűzoltás jeleként értelmezhető, hogy a kormány felmondta a kockázati közösséget, amelyet a magán-nyugdíjpénztári rendszer testesített meg a később fizetendő nyugdíjköltségek megosztására. Kétségtelen, hogy a majdan nyugdíjba vonuló visszalépett tagok az eredetileg 75 százalék helyett a teljes összegű állami nyugdíjra kaptak garanciát a kormánytól, ám hogy erre két évtized múlva honnan lesz pénz, azt nem tudni.
Tovább
2011.
július
26. 10:52

Önkéntes nyugdíjpénztárakba menekülnek a magyarok

Önkéntes nyugdíjpénztárakba menekülnek a magyarok Az önkéntes nyugdíjpénztárakba belépő új tagok száma drámaian megugrott a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása alatt. Volt olyan pénztár is, ahol az első negyedév új belépőinek száma már megközelítette a teljes tavalyi évet, emelkedett ugyanakkor a kilépők száma is - írja a Napi Gazdaság.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART