2011.
november
29. 12:29

A fiataloktól tanulnak az idősebb netezők

Címkék:
internet Az idősebb internetezők a rokonokkal, ismerősökkel való kapcsolattartás területén használják ki legjobban az internetet, többségük a család fiataljaitól tanulta meg a világháló használatát.

A generációk közötti összefogás és az internet lehetőségeiről szervezett villámkonferencián ismertetett kutatási eredményekből az is kiderült, hogy minden második netező 50 év feletti magyar használja a közösségi oldalakat is, s bár a fiataloknál visszafogottabban viselkednek, kevésbé aktívak, például civil és politikai kérdésekben ugyanakkora kedvvel nyilvánulnak meg.

Az Inforum és a UPC Magyarország által szervezett eseményen arra keresték a választ, hogy az idősebbek hogyan tudnak élni az információs társadalom nyújtotta lehetőségekkel, hogyan segítheti a generációk közötti kapcsolatépítést az internet.

A rendezvényen Dombi Gábor, az Inforum főtitkára bemutatta, s a jelenlévők aláírásukkal támogatták a szervezet intergenerációs kiáltványát, mely akciójavaslatokat fogalmaz meg az idősebb generációk információs társadalmi befogadására. Ünnepélyesen lerakták az első hazai intergenerációs honlap, az Együtt a neten virtuális alapköveit is; az oldal a szerkesztők reményei szerint hamarosan a korosztályok közötti internetes kapcsolatépítés platformja lesz, a javaslatok, ötletek, tudásmegosztás, fóruma.

10 éve kattintanak a nagyik

Idén ünnepelte tizedik születésnapját az idősek internetes oktatását felvállaló Kattints rá nagyi! program, melynek tanfolyamai ma már országszerte több mint harminc helyszínen elérhetők. A szervező Budapesti Művelődési Központ osztályvezetője, Kiss Gábor a kezdeményezés sikerén túl egy új intergenerációs fejleményről is beszámolt. Tavaly óta a középiskolások önkéntességi programjának keretében budapesti diákok kapcsolódtak be a központ munkájába: Folytassa, nagyi! címen azokkal az öregdiákokkal foglalkoznak, akik a tanfolyamot már elvégezték, de további gyakorlásra és segítségre van szükségük az internet magabiztos használatához.

Számítógépek a könyvtárban

Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke, a Kecskeméti Megyei Könyvtár igazgatója hasonló projektről számolt be, amelynek során Bács-Kiskun megye minden fiókkönyvtárát számítógépekkel szerelték fel, s rendszeres tanfolyamokat indítottak az idősek aktív öregedése, a társas együttlét és tanulás támogatására. Az 55 települést érintő programban részt vett 154 lakosú falu is, megbarátkozott az internettel 94 éves ember is.

Forrás: mediainfo.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART