2013.
június
25. 16:49

A fogyasztás elérheti idén a tavalyi szintet

Címkék:
tízezres Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a fogyasztás a gyenge évkezdés ellenére elérheti, egyes területeken pedig túl is lépheti az előző évi szintet. A szervezet keddi közleményében kifejtette: erre akkor van esély, ha egyes területeken, így például a trafikrendszer indulása nyomán nem lesznek piaci zavarok, továbbá a forint gyengülése nem lesz tartós.

Az OKSZ a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által kedden ismertetett adatokhoz fűzött kommentárt, amelyek szerint áprilisban az előzetes becsléssel megegyezően 3,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest.

A kereskedelmi szövetség szerint a reálkeresetek az alacsony infláció miatt előreláthatóan 2 százalékkal nőhetnek, de a reáljövedelmek is emelkedhetnek. A legkisebb kereseteket jelentő minimálbérek, továbbá a nyugdíjak is több mint 5 százalékkal nagyobbak az előző évinél - emlékeztetnek.

Az OKSZ szerint az alacsony inflációnak a fogyasztásra gyakorolt hatását vizsgálva azonban figyelembe kell venni, hogy 2013. január-április között az élelmiszerek és élvezeti cikkek az átlagnál jobban drágultak, jóllehet az áremelkedés üteme mérséklődött. Az eredmény a vásárló szemével az, hogy az átlagos élelmiszer még mindig drága, de úgy tűnik, több pénzüket a vásárlók elsősorban élelmiszerekre fordítják - állapítja meg közleményében a szervezet.

Kiemelik: az üzemanyagok ára áprilisban csökkent, de a 400 forintos határ alá még nem lépett be a benzin ára, ennek ellenére mégis nőtt már az üzemanyag vásárlási kedv.

Az OKSZ szerint a háztartások számára az "igaz hasznot" a rezsicsökkentés jelenti, ami több mint 100 milliárd forintot "hagy a zsebekben".

A szervezet szerint azonban aggodalomra ad okot, hogy a költségvetés fogyasztáshoz kapcsolt adóbevételei elmaradnak a tavalyi szinttől, ahogy az is, hogy a második félévben belépő útdíj-rendszer elsősorban egyes élelmiszerek költségeit számottevőben is növelheti.

A szövetség szerint súlyos veszélyeket rejt magában a júliustól induló új trafikrendszer, ami elsősorban a kistelepüléseken tehet tönkre élelmiszerüzleteket, hiszen cigarettát és élvezeti cikkeket, valamint fagylaltot lehet majd venni, de tejet és kenyeret már nem.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART