2011.
augusztus
30. 09:02

A gazdagok helyett a nyugdíjasok fizessenek?

Colosseum Olaszországban kikerül az augusztus közepén a kormány rendeletével elfogadott megszorítási csomagból a szolidaritási adó, a kieső bevételek pótlásáról később döntenek - jelentette be tegnap este Silvio Berlusconi kormányfő.

Az eredeti mintegy 48 milliárd eurós, három évre szóló csomag egyik fontos eleme volt az évi 90 ezer euró fölötti jövedelmekre kiróni tervezett 5 százalékos (150 ezer euró fölött 10 százalékos) különadó - ezt vetette el Berlusconi és koalíciós partnere, az Északi Ligát vezető Umberto Bossi a módosítókról szóló tegnapi több órás egyeztetésen.

Korábban olyan értesülések terjedtek el, hogy a szolidaritási adó esetleges kiesését az áfa most 20 százalékos felső kulcsának 1 százalékpontos emelésével ellensúlyoznák, de a tegnapi tárgyalások után kiderült, ebből se lesz semmi. Az olasz napilapok most arról írnak, hogy inkább a nyugdíjrendszerben keresnek spórolási lehetőséget, felmerült, hogy a szolgálati időbe nem számítanának bele az egyetemi, illetve a katonai szolgálatban eltöltött évek.

Változik a közigazgatási rendszer átalakítása is - eredetileg azt tervezték, hogy a közigazgatási rendszer középső szintjét jelentő tartományok számát mintegy harmadával csökkentik. Most egyelőre marad mind a 105, de úgy tudni, a közeljövőben alkotmánymódosítással teljesen felszámolják a tartományokat.

A GDP mintegy 120 százalékára rúgó államadósság mérsékléséhez, illetve az olasz kötvények elleni spekuláció elhárításához elengedhetetlennek tartott intézkedéscsomagot e hónap végéig kell törvényerőre emelnie a parlamentnek. A legnagyobb olasz szakszervezeti szövetség korábban általános sztrájkot hirdetett miatta szeptember 6-ra.

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART