2011.
október
02. 20:37

A gazdagság havi 6300 eurótól kezdődik

Párizs A franciák többsége szerint akkor tekinthető valaki gazdagnak, ha havi jövedelme eléri a 6300 eurót (1,8 millió forint) - derül ki az IFOP közvélemény-kutatóintézet felmérésből, amelyet a Le Journal du Dimanche című francia vasárnapi lap ismertetett.

A felmérés apropóját az adta, hogy a 2012-es költségvetési tervezet szigorító intézkedései között szerepel a magas jövedelműek 3 százalékos különadója. A kormány az alsó küszöböt évi félmillió euróban határozná meg. A különadó így 10 ezer háztartást érintene, és 200 millió eurós plusz bevételt eredményezne az állami büdzsében. Az összeg azonban csak töredéke a 12 milliárd eurósra tervezett megtakarítási csomagnak. Több kormánypárti képviselő is jelezte, hogy nagyobb erőfeszítést kellene kérni a gazdagoktól, ezért a kormány a parlamenti vitában a képviselőkre bízza, hogy leviszik-e a különadó küszöbét 250 ezer euróra, amely így 20 ezer háztartást érintene.

Az alsó küszöb meghatározását azonban a franciák többsége még lejjebb tartaná igazságosnak az IFOP felmérése szerint. Arra a kérdésre ugyanis, hogy mekkora havi jövedelemtől tekinthető valaki gazdagnak, a megkérdezettek 31 százaléka legalább 5 ezer eurót jelölt meg. Kilenc százalékuk szerint pedig már a 2 ezer euró is magas jövedelemnek számít. A válaszok összesítése alapján a franciák szerint átlagosan havi 6300 eurós jövedelemmel tekinthető valaki gazdagnak.

A megkérdezettek 35 százaléka egyébként azt szeretné, ha a 3 százalékos különadó az évi legalább 250 ezer eurót keresőkre vonatkozzon, 22 százalék már 200 ezer eurótól bevezetné, 17 százalék 150 ezer eurótól, 25 százalék pedig 100 ezer eurótól. A francia átlagbér jelenleg nettó 1600 euró (467 ezer forint).

Forrás: MTI

Vissza
2011.
február
28. 16:58

A magyarok fele napról-napra él

A magyarok fele napról-napra él Növekvő munkanélküliség jellemzi a magyar gazdaságot, a társadalom fele napról-napra él – derül ki a legfrissebb statisztikákból. Az áremelkedések, az egészségügy és a nyugdíjak foglalkoztatják leginkább a magyarokat.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART