2011.
november
10. 20:45

A gyerekeik szavazhatnának a 70 évnél idősebbek helyett

Címkék:
szavazás Az Országos Választási Bizottság - OVB - szerdai ülésén hitelesítette annak az országos népi kezdeményezésnek az aláírásgyűjtő ívét, mely azt célozza, hogy a hetvenévesnél idősebbek átruházhassák nagykorú gyermekeikre választójoguk gyakorlását.

A magányszemélyek által benyújtott íven a következő mondat szerepel: Kezdeményezzük: az Országgyűlés tárgyalja meg, hogy a 70. életévét betöltött választópolgár választójogának gyakorlását közjegyzői okiratban nagykorú cselekvőképes gyermekére átruházhassa.

Az Országgyűlés mondja ki a végső szót

A valasztas.hu oldalon közzétett OVB-határozatban emlékeztettek: a beadványozók április 14-én nyújtották be az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát, melynek hitelesítését azonban az OVB május 6-án megtagadta.
A beadványozók kifogást nyújtottak be. Ennek nyomán az Alkotmánybíróság megsemmisítette a határozatot, és új eljárásra utasította az OVB-t, mely ezek után szerdán hitelesítette az aláírásgyűjtő ívet - adta hírül az MTI.

A népi kezdeményezésnek egyébként nincs törvényalkotó ereje, a szükséges aláírások - ami legalább 50 ezer választópolgár szignója - összegyűjtése esetén az Országgyűlésnek napirendre kell tűznie, és meg kell tárgyalnia a törvényjavaslatot, de annak elfogadásáról vagy elvetéséről az Országgyűlés dönt.

Nem ez az első alkalom idén, amikor szóba kerül a választójog átruházhatósága. Tavasszal a Fidesz-KDNP már felvetette, mi lenne, ha a 18 éven aluliak is kapnának választójogot, mellyel a szüleik élhetnének - vagyis azok, akik gyermeket nevelnek, nagyobb súllyal szólhatnának bele az ország ügyeibe, mint a gyermektelenek.

Forrás: MTI/Femina

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART