2011.
augusztus
18. 16:43

A gyerekekért az állam, az idősekért a helyhatóság felel

Címkék:
Tállai András A jövőben a szociális ellátásban a gyermekeket érintően az állam, az időseket, elesetteket érintően pedig az önkormányzat végezné el a feladatokat - jelentette be csütörtökön Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára. Erősebb kontroll várható az önkormányzati hitelfelvételnél, a helyi adók kivetésében viszont nagyobb szabadságot kapnak majd az önkormányzatok. A finanszírozás részleteinek kidolgozása még folyamatban van, az "kemény és olykor fájdalmas munka lesz" - fogalmazott Tállai.

Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, az óvodai ellátás önkormányzati feladat marad, az alapfokú oktatást azonban az állam fogja megszervezni, ellátni a jövőben - jelentette be a kormány döntését Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára csütörtökön a kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Az egészségügyet érintően az alapellátást továbbra is önkormányzatok szerveznék, a járóbeteg-ellátást pedig abban az esetben, ha az nem kórházzal integrált. Önkormányzati feladat marad a tervek szerint a településfejlesztés és -üzemeltetés, a területrendezés, valamint a kultúra is. A szociális ellátásban a gyermekeket érintően az állam, az idősekkel, elesettekkel kapcsolatban pedig az önkormányzat végezné el a feladatokat - mondta az államtitkár.

A polgármesterek "legitimitását erősítendő" a jegyzőt ezentúl nem a képviselő-testület, hanem a polgármester nevezheti ki és mentheti fel. Ha kétszer egymás után működésképtelen a képviselő-testület, akkor a rendeletek kivételével a polgármester döntéseket hozhat majd a település működése érdekében. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a megyei önkormányzatok csak területfejlesztési feladatokat látnak majd el a jövőben, az összes intézmény-fenntartói feladatot az állam veszi át.

Az [origo] korábban már megírta, hogy a megyei jogú városok státusza megszűnik, a megyei önkormányzatok összetétele pedig úgy változik majd, hogy a járási székhelyek polgármesterei automatikusan tagjai lesznek a közgyűlésnek, és csak a fennmaradó helyekre választanak listán képviselőket. Az önkormányzatok finanszírozása a jelenlegi normatív finanszírozásról feladatalapú finanszírozásra áll át 2013-tól. Tállai András bejelentette: erősebb állami kontroll lesz az önkormányzati hitelfelvételnél, a helyi adók kivetésében viszont nagyobb szabadságot kapnak majd az önkormányzatok. Kidolgoznak egy olyan informatikai rendszert, ami az önkormányzatok pénzügyi rendszerének egészét állami kontroll alatt tudja tartani. Az összes önkormányzatnál át kell tekinteni, hogy milyen feladatokat látnak majd el, és miből - közölte az államtitkár, aki szerint a finanszírozás részleteinek kidolgozása még folyamatban van, az "kemény és olykor fájdalmas munka lesz".

Forrás: Origo

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART