2011.
május
09. 10:59

A gyermektelenek tovább dolgoznának

Címkék:
öreg kéz Gyermekvállaláshoz kötnék a nyugdíjkorhatárt. De nem elég megszülni, fel is kell nevelni,méghozzá úgy, hogy valamilyen szakmát is szereznek. A többiek tovább dolgoznak majd.

Egy előterjesztés szerint a jelenleginél magasabb nyugdíjkorhatárral számolhatnának azok, akik nem neveltek fel legalább két gyermeket, és nem segítették megfelelően azok iskolázását - adja hírül a mai Magyar Nemzet.

A jelenlegi nyugdíjkorhatár a jövőben csak azokra a házaspárokra lenne érvényes, akik legalább két gyereket felneveltek és valamilyen szakmához juttattak, illetve iskolázottsághoz segítettek- olvasható az új nyugdíjrendszer lehetséges irányaival foglalkozó előterjesztésben.

Azok, akik kettőnél kevesebb gyermeket neveltek fel, vagy nem segítették őket a minimálisan elvárt képzettséghez, azoknak magasabb lenne a nyugdíjkorhatár.

Egy másik verzió szerint a gyermekvállalásból adódó jelenlegi nyugdíjhátrányokat úgy egyenlítenék ki, hogy a gyermekvállalási idő alatt kieső vagy csökkentett járulékfizetést az életpálya jövedelmének átlagával vennék figyelembe.

Nincs alternatívája a felosztó-kirovó nyugdíjrendszernek – szögezi le az előterjesztés, amely a Széll Kálmán-terv végrehajtására létrejött munkacsoport részére készült.

A dokumentum egyik hangsúlyos fejezete a Nemzeti nyugdíjpolitikai koncepció címet viseli, és részletesen foglalkozik hazánk jövőbeli nyugdíjrendszerének felépítésével. Az előterjesztés készítői szerint a felosztó-kirovó elv (amely azt jelenti, hogy az adott időszakban befolyt járulékból kell fedezni az adott időszak ellátásait – a szerk.) a generációk közötti elosztást valósítja meg és a szolidaritásra épül. A korrekt elszámolás technikai alapja pedig az egyéni számla rendszere, amelyre a kormányzat a magán-nyugdíjpénztári átalakítások során – az örökléssel együtt – már ígéretet tett. Az egyéni számlák tartalma a javaslat alapján nem fizikai tőke, hanem jóváírás lenne, és éppúgy felosztó-kirovó elven működne, mint a jelenlegi rendszer.

Forrás:Népszabadság

Vissza
2011.
március
16. 10:05

Nyugdíj - Ha korán kezdjük, könnyebb lesz

Nyugdíj - Ha korán kezdjük, könnyebb lesz A pénz jobb, mint a szegénység, már csak anyagi szempontból is , mondta egykoron Woody Allen. Mindez nyugdíjas éveinkre is áll, azaz ha életünk e szakaszát nem akarjuk nélkülözésben tölteni, tanácsos korán elkezdeni a takarékoskodást.
Tovább
2011.
február
25. 12:06

Nyugdíj: a biztonsághoz több kell

Nyugdíj: a biztonsághoz több kell Akár visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe, akár a nyugdíjpénztári tagságot választotta, a lakosság valamennyi rétegének szüksége lesz további megtakarításokra ahhoz, hogy a nyugdíjas éveiben biztonságban érezhesse magát és családját is.
Tovább
2010.
október
15. 19:50

Nyugdíjas kor... felkészültünk rá?

Nyugdíjas kor... felkészültünk rá? Ahogy telnek az évek egyre csábítóbbnak tűnnek a nyugdíjas évek nyugodt ritmusú pillanatai? A reggeli újság fotelben olvasgatása az időjárás jelentés alatt? Jól hangzik – ám nem biztos, hogy valóban ennyire élvezné dédelgetett álmát, a nyugállományt.
Tovább
2009.
november
12. 11:05

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból Szeptember végén 260 227 darab 30 ezer forint alatti tételt tartott nyilván az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság - vagyis ennyi nyugdíjas kénytelen megélni napi ezer forintból - derül ki a penzcentrum.hu összeállításából.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART