2012.
május
03. 12:28

A gyógyszerkérdés az életben maradás kérdése

Címkék:
gyógyszer A Fidesz, az a párt, amely a szegények pártjának, az adócsökkentés pártjának, az önkormányzatok barátjának mondta magát 2010 előtt. Ehelyett a kormány halálra ítéli az önkormányzatokat, a közgyógyellátottakat, a gyógyszeren élőket, a rokkant nyugdíjasokat és sorolhatnám – hangoztatta Halmi József, az MSZP Szabolcs megyei alelnöke, aki egy helyi cukorbeteg rokkantnyugdíjassal tartotta sajtótájékoztatóját.

A gyógyszerkasszát 2010 óta folyamatosan csökkentik, a Szél Kálmán 2.0 - tervben 2013-ra a csökkentést további 40 milliárddal tervezik. A rokkant nyugdíjrendszer átalakításával, azzal, hogy megszüntették a rokkant nyugdíj státuszt, és különböző ellátásokat találtak ki helyette, a megfelelő átmenetet nem biztosították. Van olyan rokkant nyugdíjas, aki cukorbeteg és magas a gyógyszerszámlája, és megszüntették a közgyógyellátást is. Az átszervezés sokaknak a gyógyszerszámláját több 10 ezer forinttal növelte.

Átgondolatlanul nyúltak hozzá a rokkant nyugdíjrendszerhez. Hány bőrt lehet még lehúzni a magyar emberről? Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a rokkant nyugdíjasok száma az országos átlagnál magasabb nagyon sok embernek okozott újra nehéz helyzetet a kormány.

Mester Zoltánné, aki 16 éve második csoportos rokkant nyugdíjas, a sajtó előtt elmondta, januárban kapott egy levelet a Nyugdíj Igazgatóságtól, hogy mivel betöltötte a 62. életévét a rokkantsági nyugdíját visszavonják, átsorolják öregségi nyugdíjba és a közgyógyellátását is megvonják.

„A cukorbetegség kezdetben nem okozott nehézséget, - mondta - bár nehéz vele megbarátkozni, hogy amíg az ember él, inzulint kell, hogy adjon magának és csak addig él, amíg az inzulint adja. 2011-től fokozatosan emelkedett az inzulin és a tesztcsík ára, eleinte felírták a tesztcsíkot is közgyógyra, már egy éve csak annak írják ki, aki naponta 6-szor inzulinozza magát. Én csak egyszer inzulinozok "sajnos", ezért nem jár nekem a tesztcsík.

Forrás: MSZP

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART