2012.
március
19. 08:12

A hálapénz felszámolását és jobb ellátást ígérnek az egészségbiztosítók

Címkék:
kórházi ágyak Hálapénz nélküli, gyors ellátást ígérnek az egészségbiztosítások, méghozzá akár havi 5 ezer forintból. Az elérhető biztosítási csomagokból az 5 - 10 ezer forintosok is fedezik a legtöbb alapellátást, a legdrágább csomag már az elhúzódó kórházi kezeléseket fizeti, de drágább: 12-30 ezer forintba kerül.

Változást hoz az egészségbiztosítás területén, hogy 2012-től adó- és járulékmentesen a munkáltatók is köthetnek ilyen biztosításokat alkalmazottaikra. Az egészségbiztosítások lényege, hogy egy bizonyos havidíjért cserébe a biztosító Egészségügyi Pénztár által finanszírozott rendelési időn kívül juttatja ellátáshoz a biztosítottakat. A biztosítóval szerződött egészségügyi ellátó lehet magánklinika vagy akár állami intézmény is.

Mivel nem az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) által finanszírozott rendelési időben történik az ellátás, minél többen csatlakoznak valamilyen egészségbiztosítóhoz annál inkább javulhat az állami ellátás minősége is, hiszen kevesebb emberre jut ugyanannyi pénz. Az állami kórházak ráadásul plusz forráshoz juthatnak, a "sorból" kiállt biztosítottak miatt pedig csökken az általános várakozási idő.

Hogyan látják a jövőt a biztosítási szektor legjelentősebb szereplői?

Már most sincsenek orvosok, ráadásul annyit keresnek, hogy annyiért túlórázni sem érdemes; mondhatnánk egyből. Ez viszont csak az OEP által finanszírozott kezelésekre igaz. A biztosítók által nyújtott források magasabb fizetést tesznek lehetővé, ami külön kerülhet az orvosok zsebébe, így az ellátás is kevésbé akadozhat, nem úgy, mint az ágazat szakértői szerint gazdaságtalan, ráadásul forráshiányos állami rendszerben.

A rendszer tehát jól működhet; lehet jó mind a kórháznak, mind a biztosítottnak és valamelyest nyerhetnek azok is, akik nem tudják megfizetni a biztosítási díjat. Nem állítjuk, hogy széles réteg férhet majd így hozzá a kiemelt egészségügyi ellátáshoz, de a "gazdagok" ellátása nem az állami költségvetésből történik, hanem a biztosító által, a tagdíjak kockázati alapon történő újraosztásából. Csak az esetleges elmaradt adóbevételekkel kell számolni, ami biztosítás összegével megegyező béremelésből származna. Erre vonatkozólag végezhetünk számításokat az alábbi kalkulátorunkkal.

Minden ennyire szép és jó?

A biztosítók közzül, akik már most is rendelkeznek egészségügyi biztosítással alig szerződetek még állami intézménnyel. A biztosítottak jelenleg eltünnek az állami intézmények várótermeiből, az ott gyógyulni vágyók hamarabb kerülhetnek így sorra. Kérdésünkre a Generali biztosító szakértője elmondta, hogy készek szerződni bármilyen állami intézménnyel is, amennyiben az megfelel a magas szakmai követelményeknek. Jelenleg 22 állami kórházzal van kapcsolatuk a legfőbb partnerükön, a Medicoveren keresztül. Olyan vizsgálatok elvégzésére kerülhet ott sor, melyeket az magánklinika nem tud elvégezni, ezzel gazdaságosabban üzemeltethetőek az állam által fenntartott vizsgálati gépek, eszközök is.

Az esetleges elmaradt adóbevételek, mely a biztosítási összeggel egyenértékű fizetésemelés jelentene valóban kiesik az államkasszából, de mindeközben továbbra is jelentős egészségügyi járadékot fizetnek azok, akik a biztosításuk révén kevesebbet kérnek az állami rendszerből. Ezzel forrást szabadítanak fel az állam számára. Ez akkor is így van, amikor állami intézményben történik a biztosítottak ellátása, hiszen ekkor is az OEP által finanszírozott időn túl történhet csak a vizsgálat.

Biztosítással vagy anélkül a magánklinikán?

Megérheti biztosítást kötni, ha mindenképp magasabb szintű ellátásra vágyunk. Hiszen a kockázatközösségi rendszerben, egy nagyobb csomag keretében vásárolt ellátás olcsóbb lehet, mint az egyénileg igénybevett szolgáltatások. De mint minden kockázati közösségben vannak, akik többet kapnak, mint amennyit befizetnek és vannak, akik a biztosítás összegének töredékéért vesznek ígénybe szolgáltatásokat. Mindezek mellett a biztosító a szervezési munkájáért is díjat számol fel, ami beépül a biztosítás összegébe.

Mennyibe kerül?

Az Union biztosítónál többféle csomag választható. Arany, Platina, Gyémánt és VIP elnevezésű csomag, ez utóbbi korlátlan szolgáltatási limitekkel. Az árak az életkortól és szolgáltatásoktól függően éves szinten 36.000 forinttól elérhetőek. Választható kiegészítő csomag is a Hospital Plusz néven, amely a kórházi extra költségek finanszírozására és bármely okú műtét térítésére szolgál. Az Uniqa biztosító biztosításunk havi átlagdíja - csomagtól függően 6-7 ezer Ft, ami a tartam alatt állandó, vagyis nem emelkedik az életkorral.

A Generali ártáblázatából jól látszik, hogy biztosítását 0,5-től 65 éves korig (nyugdíjkorhatár) kínálja. A sávosan emelkedő költségek a feltételezett kockázatokhoz mérten emelkednek. A díjak eltérnek szolgáltatási csomagonként is, ezeket az elérő szolgáltatásokat az alábbi táblázat tartalmazza a Generáli csomagjainak az esetében. A megfelelő biztosítás kiválasztásakor törekedjünk a számunkra szükséges szolgáltatások elérésére.

A felsorolt díjak elsősorban a magánellátások költségeivel összehasonlítva lehet érdekes. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy biztosítással nyugodtan elfelejthetjük a hálapénzt, legalábbis a biztosítók ezt ígérik. A magánellátások jellemző díjaival számolva megnézhetjük, hogy milyen esetben éri meg leginkább a biztosítóhoz fordulni az állami rendszer helyett (bár fizetni ekkor is kell mindkettőt).

A fenti számításokat a Generali végezte el saját költségbecslései alapján. Az viszont már a szolgáltatási táblázatból is jól látszik, hogy leginkább a szülés előtt álló nőknek éri meg a biztosítás, hiszen ekkor merülhetnek fel az életben a legnagyobb költségek. Felmérések is azt mutatják, hogy a szüléssel kapcsolatos ellátások során fizetik a legnagyobb összegeket hálapénzként, amit így teljesen meg is úszhat a kismama és a családja. A szűrővizsgálatok egyébként a szerződéskötés után 3 hónappal vehetők igénybe. Akinek megér ennyit az egészsége és szívesen részt vesz hasonló szűrőprogramokban, azok ezzel nagyban kihasználatlan a biztosítási díj által kínált lehetőségeket, bár a legtöbb kis várakozással az állami szolgáltatónál is elérhető.

Forrás: richpoi/Pénzcentrum

Vissza
2012.
március
12. 18:16

Hogy is lesz tovább az egészségügyben?

Hogy is lesz tovább az egészségügyben? Fel kell gyorsítani az egészségügyi ellátórendszer átalakítását, a városi fekvőbeteg-intézmények átvételét májusban le kell zárni - jelentette ki Szócska Miklós egészségügyi államtitkár hétfőn a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART