2013.
március
18. 10:59

A határozott jövőkép védi az agyat

Címkék:
számítógépeznek Alacsonyabb az agyvérzés előfordulási aránya azoknak az idős amerikaiaknak a körében, akiknek konkrét és határozott elképzelésük van a jövőjükről, derült ki nemrég a Michigan Egyetem legújabb kutatásából.

Az agyvérzéshez hasonló betegségek súlyos szociális, pénzügyi és magánéleti terhet jelenthetnek. Emiatt a mostani kutatások főként az agyvérzés és a különböző pszichológiai tényezők közti kapcsolatra összpontosítanak az újabb megelőzési és kezelési módszerek felfedezésének reményében.

A Michigan Egyetem tudósai a Health and Retirement (Az egészség és a nyugdíjasok) című, 50 év feletti amerikaiak részvételével készült tanulmány adatait felhasználva készítették el kutatásukat. A felmérésben 6800 egészséges felnőtt vett részt. Hogy felmérhessék az agyvérzés előfordulási arányát, a tudósok a kezdeti, 2006-os vizsgálati eredményeket, a kutatás négy éve alatt végzett megfigyeléseket és a 2010-es interjúk adatait is figyelembe vették.

Az adatok összesítésekor a vizsgált tényezők közül az alábbiakat vették figyelembe: nem, faji/etnikai hovatartozás, iskolázottság, egészségügyi kockázati tényezők (dohányzás, mozgáshiány, alkoholfogyasztás), biológiai jellemzők (magas vérnyomás, cukorbetegség, testtömegindex), negatív pszichológiai tényezők (depresszió, szorongás, ellenségesség) és pozitív pszichológiai tényezők (optimizmus, pozitív élmények, szociális aktivitás).

A résztvevőknek az interjúk során el kellett eldönteniük, mennyire jellemzőek rájuk az olyan állítások, mint például „Szeretek a jövőbeli terveimmel foglalkozni és igyekszem meg is valósítani őket”, „A napi elfoglaltságaimat jelentéktelennek és unalmasnak tartom”, vagy „A mának élek, és nem igazán foglalkozom a jövővel”.

„Az agyvérzés kialakulásában bizonyítottan szerepet játszó tényezők figyelembe vételekor is megmutatkozott a jövővel kapcsolatos tervek pozitív hatása, ami egyértelműen bizonyítja, hogy az optimista hozzáállás messze túlmutat a többi tényező fontosságán” – nyilatkozta Eric Kim, az egyetem klinikai pszichológus doktori programjának hallgatója.

A kutatásban részt vett még Jennifer Sun és Nansook Park, a Michigan Egyetem pszichológus professzora. A kutatás részletes leírása a Journal of Psychosomatic Research című tudományos szaklap online kiadásában olvasható.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART