2011.
november
25. 22:01

A hazai nyugdíjasok is lájkolják a netet

Címkék:
számítógépeznek Az idősebb generáció elsősorban a rokonsággal való kapcsolattartás miatt adja fejét arra, hogy közelebbi ismeretséget kössön az internettel - derült ki egy friss hazai felmérésből.

Az 50 év feletti korosztály új média- és internethasználati szokásait vizsgálta a UPC és az Ithaka Információs Társadalom- és Hálózatkutató Központ friss online kutatása, melynek első eredményei azt mutatják, hogy Magyarországon egyre komolyabb jelenlétet harcolnak ki maguknak az interneten az idősebbek.

A felmérés online megkérdezéssel készült, elsősorban tehát az internetet rendszeresen használó, a hálón otthonosabban mozgó lakosságot reprezentálja, ezen belül is a teljes ötven év feletti lakosság körülbelül egy ötödét.

Nem szétválaszt, inkább összeköt

A kutatás vezetője, Ságvári Bence szociológus az adatok alapján úgy látja, az internetező szeniorok a rokonokkal, ismerősökkel való kapcsolattartás területén használják ki legjobban az információs technológiák nyújtotta lehetőségeket. Fontos tanulság, hogy az idősek zöme a család fiataljaitól tanulta meg az internet használatát, és megítélésük szerint – ellentétben a népszerű feltevéssel – ez nem rontotta a kapcsolatok minőségét, sőt inkább javította.

A kutatás több kellemes meglepetéssel is szolgált. Kiderült, hogy a netezést a magyar idősek kimagasló arányban, 17 százalékban szervezett tanfolyamon, képzésen tanulták, ez jelentősen magasabb arány, mint általában a felnőttképzésben résztvevőké. Minden második netező magyar szenior fent van közösségi oldalakon is, és bár a fiataloknál visszafogottabban viselkednek, aktivitásuk általában kevésbé intenzív, de például civil, politikai kérdésekben a közösségi oldalakon a fiatalabbakéval azonos kedvvel nyilvánulnak meg.

Tanulni, tanulni, tanulni

A tanfolyamokon szerzett tudás magas aránya valószínáleg az olyan kezdeményezéseknek is köszönhető, mint az idén tizedik születésnapját ünneplő Kattints rá nagyi! program. Az idősek internetes oktatását célzó tanfolyamok ma már országszerte több mint harminc helyszínen elérhetők.

Forrás: bitport.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART