2013.
február
09. 16:05

„A hazai termálfürdők egészségmegőrző helyekké válhatnának”

Címkék:
gyógyfürdőzés A mozgásszervi betegségek megelőzésében, kezelésében és rehabilitációjában sokkal nagyobb teret kaphatna a hazai termálkincs. A termálfürdők egészségmegőrző helyekké válhatnának, ahol felmérnék az emberek fizikai állapotát, valamint személyre szabott edzéstervet ajánlanának, melynek eredményét aztán fölmérnék. Ez sokat lendítene a fürdők népszerűségén és forgalmán. A Rádió Orient műsorában Bálint Géza a magyar gyógyfürdőkben rejlő egészségprevenciós lehetőségekre hívta fel a figyelmet. Az MTA doktora emellett a mindennapos mozgás fontosságáról, az elhízás okozta veszélyekről és a reumás betegségek kezeléséről beszélt.

A Csont és Ízület Évtizede nyilvánosságra hozta ”A Betegségek Globális Terhe -es 2010” vizsgálat mozgásszervi betegségekre vonatkozó adatait, mely a patinás “Lancet” brit orvosi folyóirat 2012. december 15.-i számában jelent meg. Eszerint a mozgásszervi betegségek okozzák a legtöbb fogyatékosságot – a pszichiátriai betegségeket követően. A mozgásszervi betegségek közül a derékfájás vezet 680 millió beteggel, melyet a nyakfájás (330 millió) és a térdízületi porckopás (250 millió) követ. A Rádió Orient műsorában Bálint Géza értékelte a hazai egészségügyi helyzetet.

A leggyakrabban előforduló derék-, nyakfájás és térdízületi kopással kapcsolatban elmondta, a probléma a volt szocialista országokat jobban sújtja, mint a nyugati államokat. „Hazánk mindhárom betegségben az élvonalban van. A térdízületi kopás a leggyakoribb mozgásszervi betegség, előfordulása hatalmas iramban nő a civilizált országokban. A probléma meglepően magas arányban érinti a fiatalokat. Ennek oka az elhízás, mely a korai érelmeszesedésért, a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásáért, a vastagbélrákért és a cukorbetegségért is felelős lehet” – emelte ki a testsúlynövekedés kóros hatásait az MTA doktora.

A felnőttkori mozgásszervi gondok, de a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbaj és a vastagbél rák megelőzése érdekében is fiatal kortól kezdve legalább napi fél óra, megizzasztó mozgást kell végezni. Ez 30 százalékkal csökkenti mind a fenti betegségek kockázatát, mind halálozását.. A megfelelő fizikai erőnlét révén 30 százalékkal csökken a betegségek kockázata, valamint a halálozás. Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége emellett a mennyiségileg és minőségileg megfelelő táplálkozás, valamint azt ideális testsúly megtartásának fontosságát emelte ki. „Magyarország a legkövérebb állam Európában, a 15-18 éves korosztálynál az elhízottak aránya eléri a 20 százalékot” – ismertette az adatokat a professzor.

A reuma “folyást” jelent, mely során a fájdalom az egyik testtájból a másikba áramlik. Bálint Géza elmondta, hogy a reumás betegségek több tucat kórképet ölelnek fel. A főorvos példaként a reumás lázat, a reumás sokízületi gyulladást hozta fel. Elmondta, egyes betegségek megelőzhetőek vagy meggyógyíthatóak. „A reumás láz és a fertőzések által kiváltott reumás betegségek teljesen gyógyíthatóak. Emellett a derékfájás, a porckopás és a csontritkulás megelőzhető. Továbbá a krónikus reumás sokízületi gyulladás teljesen tünetmentes állapotban tartható” – magyarázta. Hozzátette, a reumás betegségre való hajlam sok esetben öröklődik, az ízületi kopásnak és a csontritkulásnak is vannak genetikai tényezői. A professzor itt az életvitel fontosságát emelte ki.

A reumás sokízületi gyulladás a gyermekkorban sokféle formában jelentkezhet. A tünetek között gyakori a magas láz és fehérvérsejtszám, valamint a bőrkiütés Ezt a típust nehezebb felismerni, mint a többi formát. A korai diagnózis azonban nagyon fontos, mivel a betegség visszafordíthatatlan károsodáshoz vezet. A közigazgatási rádió vendége elmondta, a kezelés megfelel a betegség felnőttkori előfordulásának gyógyításának: az orvosok gyulladáscsökkentőket és bázisterápiás szereket alkalmaznak. Amennyiben ezek nem hatnak, biológiai terápiát választanak, mely során a gyulladásban résztvevő legfontosabb molekulák ellen képzett ellenanyagokat alkalmaznak – foglalta össze a folyamatot Bálint Géza.

Kiemelte azt is, hogy a hazai gyógyítás során nem követik a derékfájás kezelésének nemzetközi irányelveit. A derékfájással küzdő beteg például sokkal hamarabb visszamehetne a munkába, ha a szakorvosi vizsgálatok helyett gyors fájdalom- és gyulladáscsökkentést, megfelelő betegfelvilágosítást alkalmaznának a háziorvosok.

A reumás betegségek megelőzésével, kezelésével és rehabilitációjával kapcsolatban Bálint Géza a hazai termál - kincsben rejlő lehetőségeket hangsúlyozta: más országokat megelőzve itthon vizsgáltuk először gyógyszervizsgálatokhoz hasonló módszerrel - hazai termálvizeinket. A klinikai vizsgálatok területén a mai napig élen járunk, bár e vizsgálatokhoz nem kapunk támogatást.

Hozzátette, a gyógyfürdők a helyi lakosság egészségprevenciójának fontos színhelyei lehetnének. „A termálfürdők egészségmegőrző helyekké válhatnának, ahol felmérnék az emberek fizikai állapotát, valamint személyre szabott edzéstervet ajánlanának, majd lemérnék ennek eredményeit. Ez sokat lendítene a fürdők népszerűségén és forgalmán” – jelentette ki. Hozzátette, a mindennapos testnevelés, valamint a dohányzók és az italozók arányának visszaszorítása is jelentősen csökkentené a mozgásszervi betegségek előfordulását.

Forrás: orientpress.hu

Vissza
2011.
június
21. 20:39

A gyógyvizek országa

A gyógyvizek országa Az embert valami ősi vonzódás köti a vízhez. Talán génjeink emlékeznek az egykori sós tengerre, így nem véletlen, hogy a víz fogalma régóta egybekapcsolódott – hol misztikus, hol mitikus, hol vallási köntösbe bújtatva – az emberi kultúrával, a higiénia, a test- és léleképítés, az öntisztulás, a gyógyítás történetével. Talán így lehetett a természet és az alkalmazott gyógymód legkomplexebb jelensége az éltető víz és a gyógyulást hozó gyógyvíz a minőségi életet szimbolizáló leghatékonyabb elem.
Tovább
2010.
december
26. 23:36

Gyógyító iszappakolás: hol vehetjük igénybe?

Gyógyító iszappakolás: hol vehetjük igénybe? Alaposan megváltozott a gyógyfürdőkkel, fürdőkúrákkal kapcsolatos szemléletmód az elmúlt húsz évben. Míg ez korábban jellemzően a reumás betegek és az idősebbek időtöltése volt, ma már egészséges fiatalok és gyermekes családok is szívesen választják egy-egy hosszú hétvégére valamelyik gyógyszállót vagy wellness-központot.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART