2011.
június
15. 20:40

A Honvédszakszervezet nem demonstrál

Címkék:
Czövek János Hende Csaba miniszter és Czövek János szakszervezeti vezető a szerdai egyeztetésükön egyaránt elítélték a csütörtökre hirdetett, "bohócforradalomnak" nevezett politikai megmozdulást - áll a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Honvédszakszervezet MTI-hez eljuttatott közös közleményében. A "bohócforradalom" szervezői szerint nem a megmozdulástól kellene elhatárolódnia, hanem a katonák érdekeit kellene képviselnie a szakszervezeti vezetésének.

A HM és a Honvédszakszervezet közös közleménye szerint bár a minisztérium és a katonák érdekvédő szervezete közötti egyeztető tárgyalások még nem zárultak le, és a szakszervezet vezetése a kormány nyugdíj-előterjesztését a jelenlegi formájában nem tudja elfogadni, "Czövek János leszögezte, hogy a vitákat nem politikai megmozdulásokkal, hanem a tárgyalóasztalnál kívánja megoldani".

A két vezető egyetértett abban, hogy "a feltételezhetően politikai háttértámogatással bíró", csütörtökre meghirdetett eseményt nem tekintik érdekvédelmi megmozdulásnak. "Leszögezték továbbá, hogy az érdek-képviseleti tevékenység nem terjedhet ki és nem irányulhat politikai agitációra", amelyet egyébként a katonák jogállásáról szóló törvény is tilt. A Honvédszakszervezet elítél minden, érdekvédelmi tevékenységnek álcázott politikai akciót - írják.

A közlemény szerint a Honvédszakszervezet vezetője az egyezetésen kijelentette, hogy nem támogatja, és nem vesz részt a rendezvényen, alapszervezeteit pedig arra szólítja fel, hogy hasonlóan cselekedjenek, és tartsák magukat távol a politikai célú demonstrációtól. Mindkét tárgyaló fél megerősítette, hogy "a Magyar Honvédség a rend oldalán áll, és elutasítják, hogy a haza fegyveres szolgálatára felesküdött katonákat bárki politikai eszközként használja fel".

Czövek János kiemelte, hogy várják a tárgyalások folytatását a honvédelmi tárcával a katonák életpályamodelljének új koncepciójával kapcsolatban, amelynek során továbbra is határozott formában, de a jogszabályok keretein belül kívánják érvényesíteni a katonák érdekeit. Hende Csaba az egyeztetésen ígéretet tett arra, hogy a szakszervezetet teljes mértékben bevonják a kidolgozó munkába. A felek megállapodtak abban, hogy az új életpályamodellről június 20-án folytatják érdemi tárgyalásaikat - áll a közleményben.

Kedden a "bohócforradalmat" szervező Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke magánemberként hirdettek demonstrációt csütörtökre a fővárosi Alkotmány utcába. Békés, erőszaktól és pártpolitikától mentes, törvényes keretek között zajló megmozdulást ígértek.

Az MTI-nek akkor azt mondták: azért hirdették meg a megmozdulást, mert úgy vélik, a "kétharmados parlamenti többség elnyerése nem adott felhatalmazást arra, hogy visszamenőleges hatállyal alkossanak törvényeket, alkotmányos alapjogokat és magántulajdont vegyenek el, leépítsék a demokratikus jogállam intézményrendszerét, és ezzel létbizonytalanságba taszítsanak több millió embert".

Kónya Péter közlése szerint csütörtök délután az Alkotmány utcában, a Bajcsy-Zsilinszky utca torkolatánál felállítandó fülkékben lehet "voksolni" arról, hogy a résztvevők bizalomvesztés miatt megvonják-e a Fidesz-KDNP-re tavaly áprilisban leadott szavazataikat. Az este nyolc óráig tartó szavazás után fáklyás felvonulás keretében a budavári Sándor-palotához, a köztársasági elnök hivatalának épületéhez mennek, ott hirdetik ki a szavazás eredményét.

Árok Kornél azt mondta: "bohócforradalmi" tüntetésük egyetlen célja, hogy görbe tükröt tartsanak a kormánynak egy nem reprezentatív felmérés keretén belül. A megmozdulásra a rendvédelmi dolgozók mellett bohócnak maszkírozott embereket is várnak, akik szintén leadhatják, "visszavonhatják" szavazataikat - tette hozzá.

A két szakszervezeti vezető szerdán a Honvédszakszervezet elnökségének címzett nyílt levélben úgy fogalmazott: "nem a Bohócforradalomtól és annak szervezőitől kellene elhatárolódnotok, mondvacsinált indokokkal, kellő miniszteri támogatással, hanem a hivatásos, szerződéses, és nyugállományú katonákat képviselve, végre szakszervezeti vezetőként kellene viselkednetek és tevékenykednetek".

Sajnálatukat fejezték ki azért, hogy őket vádolják politikai indíttatással, és háttércélokkal. "Teszitek mindezt úgy, hogy gyávaságotokat takargatva, segítséget egy vezető kormánypolitikustól, a honvédelmi minisztertől kértek és kaptok" - áll a levélben.

Úgy fogalmaztak, "mi nem csinálunk mást, csak nem tettük fel mindkét kezünket az első dorgáló-fenyegető szóra, hanem következetesen, munkánkkal védjük a törvényekben garantált jogainkat, a hivatásunk védelmében".

Forrás: Pécsi Újság

Vissza
2011.
június
15. 16:51

Az európai ombudsmanhoz fordult az egyik rendőrszakszervezet

Az európai ombudsmanhoz fordult az egyik rendőrszakszervezet Úgy vélik, alapvető emberi jogaik sérülnek a nyugdíjszabályok változásával, és azzal, hogy nem engedik őket demonstrálni. A szakszervezet ugyanis úgy tudja, hogy a teljes állományt berendelték holnapra.
Tovább
2011.
június
02. 20:09

Bohócnak nézi Orbán a rendvédelmieket

Bohócnak nézi Orbán a rendvédelmieket A kormány elégedett, az érdekvédőket viszont sokként érte a hivatásosok életpályájáról és korkedvezményes nyugdíjról szóló kormányzati elképzelés. A mai tárgyaláson Orbán Viktor is részt vett, aki elutasította, hogy a két ügyet együtt tárgyalják.
Tovább
2011.
június
07. 10:35

Orbán mindenkit sokkolt - Sztrájkok, tüntetések jönnek

Orbán mindenkit sokkolt - Sztrájkok, tüntetések jönnek Sztrájkok és demonstrációk következnek mostantól egymással párhuzamosan a rendvédelmi ágazatban. A szakszervezetekkel folytatott egyeztetésen Orbán Viktor kijelentette, hogy a rendvédelmi dolgozók csak az elsők a sorban, a kormány célja az, hogy 2012-től teljesen megváltoztassa a nyugdíjrendszert.
Tovább
2011.
június
08. 08:56

Orbán: A rendvédelmisek minden körülmények között a rend oldalán álljanak

Orbán: A rendvédelmisek minden körülmények között a rend oldalán álljanak Orbán Viktor kormányfő elvárja, hogy a rendvédelmi dolgozók minden körülmények között a rend oldalán álljanak, biztosítsák a rend fenntartását, és semmilyen módon ne álljanak át a rendbontók, a rendetlenséget szítók oldalára - közölte a miniszterelnök szóvivője kedden újságírók előtt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART