2013.
március
04. 14:33

A hosszabb vagy az egészségesebb élet a fontosabb?

Címkék:
kérdőjel Megéri-e hosszú ideig élni, ha az egészségre nincs biztosíték? – teszi fel a kérdést Susan Jackoby, a Never Say Die írója. Minden évben nő az idősek száma, köszönhetően a fejlett országok adta lehetőségeknek, és a modern orvostudománynak. Sokak szerint azonban nem olyan vonzó a hosszú élet.

A fiatalságmánia már betegség

Santa Monicában a jó megjelenés és a hosszú élet olyan fontos az emberek számára, hogy a parkok már reggel öt órakor tele vannak tornázókkal, jógázókkal, ezért a helyi tisztviselők a közparkok szabályainak szigorítását fontolgatják. A Beverly Hills-i üzletekben számos élettartam-növelő tablettát és csodaitalt kínálnak. „Az emberek rettegnek az öregedéstől, személyiségzavarban szenvednek. Az 55 éves emberek 25 évesnek képzelik magukat, ezért rengeteget edzenek, vagy akár kés alá is fekszenek a fiatal külső reményében. Ezek a megszállottak fiatalabbnak képzelik magukat, megtagadva saját külsejüket és értékeiket” – mondta Ed Saxon, a Fast Food Nation producere. „Mindemellett fitneszőrület tombol Kaliforniában, valamint különböző étkezési tanácsokat adnak az embereknek, hogy mit kell enniük annak érdekében, hogy sokáig éljenek és fiatalok maradjanak. Mit kell ennem reggelire, áfonyát, kelkáposztát, gluténmentes pirítóst? És mi a helyzet a csokoládéval?” – teszi fel a kérdést Susan Jackoby, a Never Say Die szerzője.

Az egészség nem korfüggő

Lehetséges, hogy zavarba ejtő, de a cél világos: el kell halasztani a halált, ameddig csak lehet. „Az Egyesült Államokban magától értetődő, hogy a hosszú élet jó dolog” – mondja Jackoby. A 67 éves írónő ellenzi az „örök fiatalság” életérzést, szerinte ez csak a kormenedzsment promotálása. „Nézzük csak meg, általában fiatal férfiak és nők mondják meg nekünk, hogyan lehet 120 évig egészségesen élni.” Tény, hogy akik 90 éves kor felett halnak meg, általában hosszú ideig betegeskednek. „67 évesen egészségesebb vagyok, mint valaha, de mi rá a garancia, hogy 87 vagy 97 évesen is ez lesz a helyzet? A modern orvostudomány a hosszú életet sok esetben biztosítani tudja, azonban az ehhez járó egészséget nem. Nem akarunk hosszabb ideig élni, ha ez azt jelenti, hogy a hátralévő éveinkben betegek leszünk.”

„A krónikus betegségeket meg lehet rövidíteni és hosszabbítani. Ebben a társadalomban az emberek sokáig élnek egészségesen, majd viszonylag gyorsan meghalnak, ezzel lerövidítve a krónikus betegségek okozta szenvedéseket” – mondta James Fries, a Standford Egyetem orvosprofesszora. Fried ezt „tömörített beteg állapotnak” hívja. A problémát az jelenti, hogy egy ember egészséges életét meghosszabbítani nehezebb, mint a beteg állapotot megrövidíteni.

A minőségi életet fontosabbnak tartják

Joseph és Anne Gias egy 60-as éveiben járó egészséges pár, de aggódnak az öregség okozta egészségromlás miatt. „Én nem akarok 80 év felett élni. Úgy gondolom, 80 és 85 éves kor között sokat romlik az ember egészségi állapota. Sok mentális problémával küzdő személyt ismerek a korosztályomban, és nem akarok én is közéjük tartozni.” A világ legidősebb embere, Besse Cooper tavaly decemberben halt meg, 116 évesen. Jelentések szerint teljesen egészséges volt. Soha nem panaszkodott fájdalmakra. Aktív életet élt, és nem volt hajlandó szemetet enni. Békésen halt meg egy kora délután, légzési nehézségei miatt. Ő csodás példája a tömörített beteg állapotnak, mert hosszú ideig élt egészségesen, majd gyorsan, szép halált halt.

Forrás: mno.hu

 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART