2011.
szeptember
20. 21:46

A jegybank ad devizát a végtörlesztőknek!

Címkék:
Simor András A Monetáris Tanács úgy határozott, hogy a devizatartalékok terhére készek a bankok rendelkezésére bocsátani az előtörlesztéshez szükséges pénzmennyiséget - közölte Simor András, a jegybank elnöke a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón. A hírre azonnal erősödött a forint. A gazdaság növekedésével kapcsolatos várakozásokat csökkentette a jegybank, az inflációt magasabbra lövik, mint korábban. A Monetáris Tanács előtt kamatemelési javaslat is volt.

Bár az utóbbi napokban erősödtek azok a hangok, amelyek szerint a jegybank a közeljövőben emelhet az alapkamaton, a monetáris tanács szeptember 20-i ülésén változatlan szinten, 6 százalékon hagyta az irányadó kamatot.

Simor András a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón emlékeztetett, eseménydús napokon, heteken vagyunk túl. Két tanács előtt javaslat volt: 25 bázispontos emelés és a tartás - a túlnyomó többség az utóbbi mellett szavazott.

Durván romlanak a kilátások

Az inflációs előrejelzés szerint a jegybank 3,9 százalékos fogyasztóiár-emelkedést vetít előre a júniusi jelentéshez hasonlóan. 2012-ben a korábbinál magasabb, 3,6 helyett 3,9 százalékos inflációt, 2,8 helyett 3,2 százalékos maginflációt jelez előre a jegybank. A GDP-t tekintve 2011-ben 2,6 helyett 1,6 százalékos, 2012-ben pedig 2,7 helyett 1,5 százalékos emelkedést jósolnak.

Az MNB úgy látja, hogy a konjunkturális kilátások romlanak, ami egy markáns deziflációhoz vezethez - 2013-ban azonban az infláció elérheti a 3 százalékot.

Elhangzott, hogy az év első felében a magas energia- és üzemanyagárak begyűrűztek az inflációba - ehhez pluszban hozzárakódnak az indirekt adóemelések következményei. Emellett a negatív kibocsátási rés és a laza munkaerőpiac mind mind fokozatosabban fog hatni béremelkedés leszorítására. Ezek eredőjenként 2011-2012-ben a cél fölött alakulhat a fogyasztói árindex.

Az MNB elnöke elmondta, a következő két évben folytatódhat a mérsékelt gazdasági növekedés, a munkanélküliség viszont 10 százalék fölött maradhat. A globális növekedés lassulása és a bankrendszer elhúzódó problémái eközben az exportot is visszavetheti - ennek ellenére továbbra is a kivitel húzhatja a hazai gazdaságot.

A tanácstagok tartósan alacsony belső keresletre számítanak a lakossság nem túl kedvező jövedelemkilátásai és a hatalmas lakossági adósságteher miatt. A romló kilátások a beruházási aktivitás visszafogottságát is előrevetítik.

Simor András megjegyezte, hogy az elmúlt hónapban romlott az ország kockázati megítélése. Emögött elsősorban a globális növekedési kilátások, és a nemzetközi kockázatvállalás csökkenése áll.

Szigorodhat a monetáris politika

A jegybankelnök kiemelte, jelentős bizonytalansági tényezőt jelent a devizahitel-állomány piaci ár alatti törlesztésének lehetősége, ami visszavetheti a bankrendszer hitelnyújtó képességét is - ez pedig az egész gazdaságot visszavetheti.

A kamatpályával kapcsolatban a monetáris tanács úgy ítéli meg, hogy a piacokat jellemző bizonytalanság kivárásra ösztönöz a kamat alakításában.

Simor András szerint fontos megemlíteni, hogy a csütörtökön megjelenő inflációs jelentésben alternatív forgatókönyvek is vannak: két szcenárió szerint (globális és hazai okokból kifolyólag) is jelentős romlás következik be a kockázati megítélésünkben. Ezek eredőjeként GDP-romlás várható, ezért a korábban vázoltnál szigorúbb monetáris feltételek indokoltak.

Végtörlesztés: a jegybank csillapítja a hullámokat, előveszik a devizatartalékot

A végtörlesztéssel kapcsolatban elmondta, hogy az intézkedés lényegében egyenértékű egy jelentős adósságelengedéssel. A jelenlegi árfolyamoknál ez 15-30 százalékot jelent devizanemtől függően. A programban viszont a devizaadósok egy kis része tud csak részt venni: becsléseik szerint az 5550 milliárdos teljes állomány 20 százalékát érintheti.

Az adósok jelentős része ugyanis nem rendelkezik ehhez elegendő megtakarítással, a forinthitelek kihelyezésére pedig a hajlandóság igen alacsonynak tűnik a bankok részérőé. A fizetési késében levőkért és az átstrukturált hiteleskért, vagy magas hitelfedezeti rátával rendelkezőkért nem valószínű, hogy harcolnának a bankok (ez az adósok 60 százaléka). Nem valószínű az sem, hogy minden jogosult élni fog a lehetőséggel.

Ezek ellenére a bankrendszer számára ez is nagy érvágást jelenthet, ami ronthatja a növekedési kilátásainkat.

Az MNB tisztában van azzal, hogy sokaknak nagy nehézséget okoz a törlesztés: a jegybank ezért terjesztette be nemrég a 10 pontos javaslatcsomagot. Ezúttal az Országvédelmi Tervben megjelent néhány javaslat ebből, ugyanakkor a kormány törvényi kötelezettsége ellenére nem időben és nem megfelelően kérte ki az MNB véleményét ebben a kérésben.

Az elfogadott törvény jelentős pénzügyi stabilitási kockázatokat hordoz, de az MNB használni fogja tompító eszközeit az árstabilitás biztosítása érdekében.

Ennek szellemében a Monetáris Tanács úgy határozott, hogy a devizatartalékok terhére készek a bankok rendelkezésére bocsátani az előtörlesztéshez szükséges pénzmennyiséget. A végtörlesztés pótlólagos devizaigényét ezáltal tompítanák. A döntés értelmében a piac jövőbeni várakozásait szeretné az MNB a mihamarabb helyes irányba terelni: az előtörlesztés ugyanis az ország külső devizaadósságát is csökkenti.

A Privátbankárnak korábban nyilatkozó szakértők szerint a legrosszabb forgatókönyv alapján a bankok bankközi devizapiacon keletkező 2 milliárd eurónyi devizavételi kötelezettsége önmagában 15-20 forinttal magasabb euróárfolyamot eredményezhetne - ezt a hatást kívánja kivédeni a devizatartalékok bevetésével a jegybank.

Forrás: Privátbankár

Vissza
2011.
szeptember
09. 15:37

Árfolyamfixálás: a bankoknak senki sem szólt

Árfolyamfixálás: a bankoknak senki sem szólt A Bankszövetség közleménye szerint nekik senki nem szólt arról a Lázár János által tett bejelentésről, amelyben a Fidesz frakcióvezetője vázolta a devizahitelesek helyzetének könnyítése érdekében tervezett lépéseket. Ezek értelmében az adósok rögzített árfolyamon válthatnák át devizaalapú hiteleiket forinthitelekre, méghozzá a jelenlegi árfolyamszintekhez képest meglepetősen kedvezően 180-as CHF/HUF, illetve 250-es EUR/HUF árfolyamon).
Tovább
2011.
szeptember
14. 20:00

Devizahitel - Vizsgálódik a felügyelet

Devizahitel - Vizsgálódik a felügyelet Akár egymillió olyan család is élhet a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével, akik eddig rendben fizették a részleteiket - mondta az InfoRádióban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője.
Tovább
2011.
szeptember
12. 09:57

Kiderült, mit gondolnak a devizahitelesek Lázár javaslatáról

Kiderült, mit gondolnak a devizahitelesek Lázár javaslatáról A Portfolio.hu több mint 11 ezer Olvasója válaszolt arra a kérdésünkre, devizahitelesként végtörlesztené-e tartozását a Fidesz-frakció által pénteken javasolt 180 forintos frank-, illetve 250 forintos euróárfolyamon. A felmérés nem reprezentatív, de eredménye sokatmondó: a válaszadók mindössze 18%-a válaszolta azt, hogy nem végtörlesztene még a kedvezményes árfolyamon sem. Döntő többségük azonban megtenné ezt, legnagyobb arányban forinthitelből.
Tovább
2011.
szeptember
20. 10:14

London: nagy MNB-kamatemelés is jöhet

London: nagy MNB-kamatemelés is jöhet Nehezen található olyan külső tényező, amely kedvező lenne a forint számára, és a jelenlegi kockázati környezetben nem kizárt, hogy az MNB több százalékpontos kamatemelésre szánja el magát - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.
Tovább
2011.
szeptember
10. 09:52

Veszélyesnek tartja a Bankszövteség Lázár javaslatát

Veszélyesnek tartja a Bankszövteség Lázár javaslatát A Bankszövetség szerint Lázár János javaslata a devizahitelek rögzített árfolyamú végtörlesztéséről veszélyezteti a pénzügyi stabilitást, makrogazdasági következményei pedig nagyon súlyosak.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART