2014.
március
16. 07:55

A jegybank közzétette a nyugdíjpénztárak hozamait

Címkék:
MNB tábla A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétette az önkéntes és magán-nyugdíjpénztárak hozamait, a múlt évben elért legmagasabb nettó hozamráta 16,39 százalék, míg a legmagasabb 10 éves átlagos hozamráta 10,46 százalék volt, a legalacsonyabb pedig 0,9, illetve 5,42 százalék.

Mindkét csúcsot az Aegon Magyarország Önkéntes nyugdíjpénztárnak a klímaváltozási "F" portfóliója érte el. Ebben a portfólióban a múlt év utolsó napján 1,9 milliárd forintot tartottak - piaci értéken - a pénztártagok.

A 10 éves átlagos hozamráta még egy portfóliónál lett kétszámjegyű: az Aegon szakértői "E" portfóliójának éppen 10 százalékos volt a hozama. Az éves hozam viszont csak 8,3 százalékot tett ki. A portfólió piaci értéke 11,7 milliárd forint volt múlt év végén.

A klasszikus - biztonságra törekvő - portfóliók tavalyi hozamában jelentős eltérések mutatkoztak az önkéntes pénztáraknál. Az Aegon 7,12, az Allianz 4,86, míg az Aranykor 7,23 az OTP pedig 7,13 százalék nettó hozamot ért el.

Legnagyobb piaci értéket 121 milliárd forinttal az OTP Önkéntes Kiegészítő Nyugdíjpénztárának kiegyensúlyozott portfóliója képviselt a múlt év végén. A tavalyi nettó hozama 8,55 míg a 10 éves hozama 7,94 százalék volt.

A második legnagyobb piaci értéket - 112,7 milliárd forinttal - az Allianz kiegyensúlyozott portfóliója tudhatott magának 2013 végén. A múlt évi nettó hozama 8,75, míg a 10 éves hozama 7,96 százalék volt.

A magán-nyugdíjpénztárak körében a legmagasabb éves nettó hozamrátát a Budapest Országos Kötelező Nyugdíjpénztár érte el, 10,98 százalékkal. Az átlagos 10 éves hozamrátában viszont az AXA Magánnyugdíjpénztár vezet 8,33 százalékkal.

A legnagyobb portfólió a szétválás alatt álló ING Önkéntes és Magán-nyugdíjpénztár, magánpénztári ágazatáé volt. A növekedési portfólió piaci értéke 49,8 milliárd forint volt a múlt év utolsó napján.

A leggyengébb teljesítményt nyújtó az önkéntes pénztárak körében a Rába Önkéntes Kiegészítő Nyugdíjpénztár 0,9 százalékos éves hozammal. A 10 éves átlaghozama viszont 6,08 százalék. A 10 éves átlaghozamnál 5 és 6 százalék közé esnek az alacsonynak mondhatók: az OTP szolgáltatási portfóliója 5,42, míg az AXA fiatalos lendület portfóliója 5,44 százalékot hozott, ezek éves hozama is minimális volt tavaly.

A magán-nyugdíjpénztáraknál a múlt évi hozam a Budapest Országos Kötelező Magán-nyugdíjpénztárnál volt a legalacsonyabb 4,76 százalékkal. A 10 éves átlaghozam pedig a Szövetség Magán-nyugdíjpénztárnál a legkisebb, 5,55 százalékkal.

A nettó hozamráta a vagyonkezelési költségek levonása utáni százalékos mérték, ennyihez jutottak a pénztártagok. Az átlagos 10 éves hozamráta az éves nettó hozamráták mértani átlaga.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
március
27. 13:20

A magán-nyugdíjpénztárat váltóknak célszerű összehasonlítaniuk a kasszák teljesítményét

A magán-nyugdíjpénztárat váltóknak célszerű összehasonlítaniuk a kasszák teljesítményét Mielőtt valaki úgy dönt, hogy másik magánnyugdíjpénztárba lép át, célszerű megvizsgálnia a jelenlegi és a választott pénztár portfólióinak hozamát, kockázatosságát, befektetési politikáját, a befizetések tartalékok közötti megosztását, valamint a vagyon- és letétkezelési díjak mértékét is. A jövőbeli nyugdíj összegét a befizetésekből az egyéni számlán jóváírt összeg magas aránya növeli, a magas vagyon-, letétkezelési díj pedig csökkenti - hívja fel a figyelmet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART