2013.
február
04. 13:23

A jogosultak alig tizede használja ki a rehabilitációs kártyát

Címkék:
Rokkant jelzés Január közepéig 67560 rehabilitációs kártyát adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, augusztusban azonban még csak 6014 munkavállaló használta fel a plasztikot 3482 munkaadónál, utóbbiak az adott hónapban 129 millió forint adókedvezményt érvényesítettek ezáltal - írja a Napi Gazdaság.

Novemberben 7703 fő dolgozott a kártya felhasználásával valamivel több mint négyezer munkáltatónál, az igénybe vett adókedvezmény összege 166,5 millió forint volt. A tárca idén a megváltozott munkaképességűeket legnagyobb arányban foglalkoztató védett szervezetek támogatásáról szóló jogszabály módosulása miatt a felhasználás jelentős növekedésére számít.

A megváltozott munkaképességűek, illetve a rehabilitálhatónak minősített egykori rokkantnyugdíjasok egészségkárosodásának felülvizsgálata során tavaly mintegy 30 százalékkal kevesebb komplex minősítést végeztek el az orvosszakértői bizottságok. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal szerint az előjegyzett felülvizsgálatok hónapokat vagy akár egy évet is késhetnek. A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) adatai szerint 2012-ben alig három százalékkal csökkent a felülvizsgálatokon rokkantnak minősülők aránya, a rehabilitálhatóaké pedig csaknem öt százalékkal nőtt az előző évi, lényegesen nagyobb számú vizsgálat eredményeihez képest. Ezzel szemben a vizsgálatokon részt vevők 17,8 százalékát sorolták az ellátásra nem jogosultak körébe.

Az össz-szervezeti egészségkárosodási százalék arányainak változása arra utal, hogy csökkent a megállapított ellátások összege: mintegy 20 százalékkal esett az 50 százalék vagy a fölötti szinten megállapított egészségkárosodási százalék és több mint felével nőtt a 40-49 százalék közötti megállapított arány - írja a lap.

Forrás: MTI/Napi Gazdaság/informed.hu

Vissza
2012.
október
12. 16:27

A rokkant- és rehabilitációs ellátásokra is vonatkozik a visszamenőleges emelés

A rokkant- és rehabilitációs ellátásokra is vonatkozik a visszamenőleges emelés Nem csak a nyugdíjakra, hanem egyebek mellett a rokkantsági- és rehabilitációs ellátásokra is vonatkozik az 1,6 százalékos visszamenőleges emelés; az érintettek novemberben átlagosan 14 ezer forintot kapnak a nyugdíjak, illetve az egyéb ellátások mellett - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális államtitkára.
Tovább
2012.
május
25. 15:22

A rokkantak jogaiért tüntettek a fővárosban

A rokkantak jogaiért tüntettek a fővárosban A rokkantak és az elesett emberek jogaiért tüntettek civil szervezetek és magánszemélyek a Magyar Szociális Fórum és Szolidaritás mozgalom felhívására pénteken a fővárosban a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt.
Tovább
2011.
május
21. 06:57

A rokkantnyugdíjasok közül pontosan kik számíthatnak felülvizsgálatra?

A rokkantnyugdíjasok közül pontosan kik számíthatnak felülvizsgálatra? A kormány tájékoztatása szerint 220 ezer különböző ellátásban részesülő ember számíthat felülvizsgálatra a második félévben. Ha munkaképesnek találják őket, akkor vissza kell térniük a munkaerőpiacra, mert a tervek szerint nem fognak segélyt vagy más juttatást kapni az államtól. Az 1954 után született, harmadik kategóriába sorolt rokkantnyugdíjasok mellett azok is vizsgálatra számíthatnak, akik jelenleg szociális vagy átmeneti járadékban részesülnek.
Tovább
2011.
április
14. 09:23

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív Nincs új a nap alatt? Munkaügy terén lényegében csak eddig is érvényben lévő, illetve statisztika javító, vagy kiszámíthatatlan hatású, de többségében a munkavállalói jogokat tovább szűkítő, és esetenként a legális munkavállalás ellen ható intézkedéseket jelentett be a kormány a konvergencia programban.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART