2011.
augusztus
26. 23:28

A jósprofesszor kimondta: Itt a válság 2.0

Címkék:
Nouriel Roubini A világgazdasági válságot előre látó „jósprofesszor” szerint újabb mennyiségi monetáris könnyítés következik, ha a fejlett gazdaságok W-alakú recesszióba süllyednek. Az Egyesült Államok gazdasága a második negyedben a felülvizsgált adatok alapján csupán 1 százalékkal nőtt, míg az első becslés 1,3 százalékos bővülésről szólt, Nouriel Roubini ezt követően kijelentette, közeleg az újabb válság.

Az újabb válsággal kapcsolatos aggodalmak felerősödtek, miután az eurózóna szuverén adósságválsága már nagy európai országokat veszélyeztet, és az Egyesült Államok gazdaságából is kedvezőtlen hírek érkeztek a nyáron. A Standard & Poor’s megfosztotta az USA-t az elsőrendű „AAA” hitelbesorolásától; a munkaerőpiacról és a feldolgozóiparból is kedvezőtlen hírek érkeznek.

Péntek délután kiderült, az Egyesült Államok gazdasága csupán 1 százalékkal bővült a második negyedévben, az adatot 0,3 százalékponttal módosították lefelé. Az RGE elemzőház vezére szerint közeleg a W-alakú válság.

Roubini hangsúlyozza, a Bank of England monetáris tanácsának egyes tagjai nyíltan beszélnek arról, hogy nagyobb mértékű monetáris lazításra van szükség. Akik eddig a kamat emelése mellett volta, most mégsem szigorítanának, látva a gazdaság gyenge helyzetét. A Bank of England rekord alacsony szinten tartja a kamatot, 0,5 százalékon.

A New York Egyetem professzora emlékeztet, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) már csökkentette a kamatot és növelte a likviditást, hogy megakadályozza a svájci frank további erősödését. Az SNB 0-0,75 százalék közötti, 0,25 százalékos célról 0-0,25 százalék közé, nulla célra csökkentette a három hónapos Libor-t. Roubini szerint újabb lazítás következhet.

A Bank of Japan már több mint 100 milliárd dollárral növelte a likviditást, hogy megakadályozza a jen erősödését, és még nagyobb pénznyomtatás következhet, ha a gazdaság lassul – vetíti előre Roubini.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve pedig legkésőbb az év végéig bejelenti a moentáris könnyítés harmadik körét, amint a gazdaság W-alakú recesszióba süllyed. Véleménye szerint lehet, hogy Ben Bernanke mai beszédében még nem jelenti be a QE3-at.

Úgy látja, az Európai Központi Bank (EKB) hibát követett el, amikor emelte a kamatot, azonban a kamat vágására kényszerül, hogy megmentse a recesszióba süllyedő eurózóna gazdaságát. Mario Draghi elnöknek az lesz az első lépése, hogy csökkenti a kamatot és lazább politikát valósít meg. Az olasz jegybank elnöke októbernek váltja Jean-Claude Trichet kormányzót az EKB élén.

Forrás: Világgazdaság Online

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART