2011.
február
06. 15:41

A Kehi vizsgálja a nyugdíjpénztárak gazdálkodását

Selmeczi Gabriella Törvénymódosítást terjesztenek az Országgyűlés elé, mely felhatalmazná a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) arra, hogy ellenőrizze és átvilágítsa a magán-nyugdíjpénztári vagyont - jelentette be vasárnapi sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja.

A kormány megígérte, hogy megvédi a nyugdíjakat, a magánnyugdíjpénztári befizetéseket, és átvilágítja a vagyont. Ennek érdekében Selmeczi Gabriella 2011. február 14-én az Országgyűlés elé terjeszti önálló, több törvénymódosítást tartalmazó indítványát, melynek célja a Kehi helyzetbe hozása az ellenőrzés folyamán. A törvénymódosítás felhatalmazná a Kehi-t arra, hogy ellenőrizze és átvilágítsa a magánnyugdíjpénztári vagyont. A Kehi ellenőrizni fogja az átadás-átvétel folyamatát, minden egyes fillért megvizsgál. A törvénymódosítás lehetőséget adna az ellenőrzési hivatalnak, hogy visszamenőlegesen is megnézze a magánnyugdíjpénztárak működését, azt is, hogy hogyan kezelték a vagyont. Meg fogjuk vizsgálni azt, hogy a működési költségeket hogyan használták fel a magánnyugdíjpénztárak, és a vagyonkezelés célszerű módon, a jó gazda gondosságával történt-e - fejtette ki Selmeczi Gabriella.

A Kehi jogosult lesz megismerni a magánnyugdíjpénztárak működésével kapcsolatban banktitkot, pénztártitkot, üzleti titkot, fizetési titkot, értékpapírtitkot. A törvénymódosítás arról is rendelkezik, hogy a jövőben a Kehi a magánnyugdíjpénztári tagok által befizetett vagyon vizsgálata céljából a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével (PSZÁF) fog együttműködni, és jogosult lesz a PSZÁF-tól adatokat kérni - tájékoztatott Selmeczi Gabriella, hozzátéve: a Kehi jogosult lesz vizsgálni azoknak a szervezeteknek a működését is, amelyekkel a pénztárak közvetlen kapcsolatban vannak.

A nyugdíjvédelmi megbízott felhívta a figyelmet arra, hogy a magánnyugdíjpénztári vagyon esetében közpénzről van szó. Annak idején, mikor a magánnyugdíjpénztári rendszer felállt, akkor az állami pénzeket csak kezelésbe kapták a pénztárak. Ezen milliárdok nem a magánnyugdíjpénztárak menedzsmentjének a tulajdonát, vagyonát képezik, hanem a magánnyugdíjpénztári tagokét - tette hozzá Selmeczi Gabriella, leszögezve: kötelesség ennek a vagyonnak az átvizsgálása, átvilágítása.

Selmeczi Gabriella reméli, hogy még február végén a törvény jogerős lesz, hatályba lép, és március elsejével már a Kehi is ellenőrizni tudja a vagyonnak az átjövetelét.

Kérdésre válaszolva Selmeczi Gabriella elmondta: az alkotmányban szeretnék az alapelveket lefektetni, rögzíteni, hogy milyen módon, kinek jár a nyugdíj. Ez azért szükséges, hogy utána nem lehet majd egyszerű parlamenti törvényekkel megkerülni az alapelveket.

A nyugdíjvédelmi megbízott ismertette a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos menetrendet. Március elsejével kerülnek át az adatok a magánpénztárakhoz, melyek tartalmazzák, hogy ki lépett vissza az állami nyugdíjrendszerbe. Ezután maximum 45 nap áll a magánpénztárak rendelkezésére, hogy kidolgozzák a menetrendet az átadás-átvételre, az elszámolásra vonatkozóan. Ezt a menetrendet a PSZÁF-nak jóvá kell hagynia. Így a pénztártagok reálhozamának kiszámítása április közepén kezdődhet. A tagok egyenlegét azon hónap utolsó napján érvényes tőzsdei részvényárfolyam alapján számolják ki, amikor a vagyonrészüket átadták az állami alapnak - tájékoztatott Selmeczi Gabriella.

Forrás: fidesz.hu

Vissza
2011.
január
04. 10:30

A nyugdíjkasszák szerint törvényesen felügyelt vagyont vizsgálgatna a kormány

A nyugdíjkasszák szerint törvényesen felügyelt vagyont vizsgálgatna a kormány Nincs veszélyben a magán-nyugdíjkasszák által kezelt vagyon. A Stabilitás Pénztárszövetség soros elnöke, Bába Julianna cáfolta a Klubrádiónak a nyugdíjvédelmi kormánymegbízott erről szóló vádjait.
Tovább
2010.
december
20. 18:56

A nyugdíjpénzek elköltése növeli az államadósságot

A nyugdíjpénzek elköltése növeli az államadósságot Amennyiben a magán-nyugdíjpénztári megtakarítást, illetve a 12 év alatt felhalmozott vagyon egy részét elkölti a kormány, akkor az növeli az államadósságot - felelte egy kérdésre Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, a hétfői tájékoztatón.
Tovább
2011.
január
22. 14:43

Alaptalanok a vádak a nyugdíjpénztárak ellen

Alaptalanok a vádak a nyugdíjpénztárak ellen Cáfolta a Népszavának a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke azokat a vádakat, hogy százmilliókat költött el a saját magát népszerűsítő kampányokra. Bába Júlia szerint a kormányzati sajtó főleg két tételbe kötött bele.
Tovább
2011.
február
05. 06:51

Elképesztően nehéz a kormány dolga nyugdíjügyben

Elképesztően nehéz a kormány dolga nyugdíjügyben A nyugdíjpénztártagok többsége az állami rendszert választotta a hétfői határidőig, így sikerrel zárult az első kör a kormány szempontjából, azonban a neheze csak most következik. Kedvezőtlen körülmény többek között, hogy a tehetősebbek maradtak a szektorban, míg a reálhozamok kifizetése is százmilliárdokba fog kerülni. Számításaink szerint az állam mindössze 1100-1200 milliárd forintnyi értékpapír értékesítéséről dönthet az április végén, vagy inkább május végén meginduló vagyonátadás után. Közel sem egyértelmű, hogy milyen módon teremtik elő a nyugdíjak kifizetésére szükséges 530 milliárd forintnyi készpénzt, az viszont biztos, hogy a befektetési alapok jegyei fokozatosan értékesítésre kerülhetnek.
Tovább
2010.
december
23. 20:59

Fitch-igazgató: "sajnálatos a magyar nyugdíjreform visszafordítása"

Fitch-igazgató: "sajnálatos a magyar nyugdíjreform visszafordítása" ”Sajnálatosnak" nevezte a magyarországi nyugdíjreform „visszafordítását" az MTI-nek adott csütörtöki nyilatkozatában a Fitch Ratings illetékes igazgatója, miután a legnagyobb európai hitelminősítő bejelentette Magyarország visszaminősítését.
Tovább
2011.
január
19. 08:35

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés Aggodalomra ad okot a Magyarországon - és kisebb mértékben Lengyelországban -tapasztalt könyvelési trükkök sora, és a költségvetési reformok hiánya a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Európai Osztályának egyik vezető tanácsadója szerint.
Tovább
2011.
január
31. 13:47

Medián: a közvélemény szerint erőltetett menet a nyugdíjrendszer átalakítása

Medián: a közvélemény szerint erőltetett menet a nyugdíjrendszer átalakítása A lakosság nagyobb része továbbra sem ért egyet a nyugdíjrendszer átalakításával, ám a magán-nyugdíjpénztári tagok jelentős többsége várhatóan áttér az állami nyugdíjrendszerbe - derül ki a Medián január közepén végzett országos reprezentatív felméréséből.
Tovább
2010.
december
02. 19:53

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben Nemcsak az a kérdés, hogy menni vagy maradni, hanem az, hogy egyáltalán lesz hol maradni. A kormány ugyanis olyan keretfeltételeket teremtett, amelyek a nyugdíjkasszák teljes ellehetetlenítéséhez vezethetnek. 18 magánnyugdíjpénztár biztosan nem marad talpon, többen valószínűleg összeolvadnak. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint legalább öt kassza az államosítás után is működni fog.
Tovább
2011.
január
04. 18:25

Nyugdíj: egyre többen lépnek ki a szolidaritás közösségéből

Nyugdíj: egyre többen lépnek ki a szolidaritás közösségéből Kedden délelőttre 5713-ra nőtt a magánpénztáruknál maradók száma. A pénztártagoknak összesen 20 munkanapjuk maradt arra, hogy leadják nyilatkozatukat, ha maradni akarnak a pénztári rendszerben. Selmeczi Gabriella eközben újabb gyanúsítással támadta be a pénztárakat.
Tovább
2010.
november
22. 20:06

Nyugdíj: kőkemény kritikát kapott a kormány

Nyugdíj: kőkemény kritikát kapott a kormány A magyar kormány nyugdíjpénztár-intézkedéseiről közöl bíráló cikket hétfői kiadásában a Financial Times. Nem értik, miért nincs nagyobb tiltakozás az "elkobzás" ellen
Tovább
2010.
november
24. 09:41

Nyugdíjpénztárak: a tulajdont továbbra is védi az Alkotmány

Nyugdíjpénztárak: a tulajdont továbbra is védi az Alkotmány A Stabilitás Pénztárszövetség szerint nyílt államosítási kísérlet a második pillér megszüntetése, a magánpénztári befizetések magántulajdont képeznek, amit az Alkotmány garantál - áll a szervezet állásfoglalásában.
Tovább
2011.
január
10. 13:07

Nyugdíjpénztárak: rendkívül kíváncsi lett a felügyelet

Nyugdíjpénztárak: rendkívül kíváncsi lett a felügyelet A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete havi rendszerességű tájékoztatásra kötelezett több magánnyugdíjpénztárat arról, hogy miként alakulnak a működés finanszírozására felhasználható tartalékaik.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART