2013.
október
05. 12:01

A kéménytüzek, a füstmérgezések megelőzhetők

Címkék:
kémények A fűtési szezon kezdetével egyre több a kéménytűz, a füstmérgezéses eset, naponta riasztják a tűzoltókat robbanások és szén-monoxid-mérgezések miatt, pedig az ilyen esetek többsége kellő odafigyeléssel és felkészüléssel megelőzhető lenne - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Petróczi Tímea, az OKF szóvivője azt írta: az idén már csaknem 530 alkalommal riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit kéménytüzekhez, kétszáznál is többször pedig szén-monoxid-mérgezésről szólt a bejelentés, ilyen esetben az idén tizenketten vesztették életüket.
Kéménytüzek miatt az idén a legtöbbször Szabolcs-Szatmár, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében riasztották a tűzoltókat.

A szén-monoxid-mérgezés a legtöbbször a tüzelő-, fűtő- és egyéb berendezések (páraelszívó, kandalló) helytelen használatára, a karbantartás és az ellenőrzés hiányára vagy a helyiségek nem megfelelő szellőztetésére vezethető vissza. Éppen ezért különösen fontos a kémények rendszeres ellenőrzése.

A nehezen észlelhető, színtelen és szagtalan szén-monoxid ugyanis jellemzően a tüzelőberendezésen vagy a nem megfelelően működő kéményből áramlik vissza a helyiség légterébe - tette hozzá a szóvivő.

Hangsúlyozta: csak engedélyezett típusú, kifogástalan műszaki állapotú tüzelő-, fűtőberendezést lehet használni, ezt szakembernek kell beüzemelnie és javítania. A kémény állapotát előírt időszakonként - gázüzemű berendezés esetén évente, szilárd és olajtüzelésű berendezés esetén félévente - ellenőriztetni kell. A gázkészüléket (kazán, bojler, konvektor) is évente felül kell vizsgáltatni. Hasznos lehet a szén-monoxid-érzékelő készülék használata, ez azonban nem helyettesíti a rendszeres karbantartást, felülvizsgálatot.
A szóvivő kiemelte: baj esetén azonnal hívni kell a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt közölte: Budapesten szeptember 20-ig több mint 122 szén-monoxid-mérgezéses esethez kellett kivonulniuk, összesen 48-an szenvedtek szén-monoxid-mérgezést.
Budapesten 2013-ban szeptemberig csaknem negyvenezer lakásba nem tudott bejutni a kéményseprő, hogy az időszakos felülvizsgálatot, ellenőrzést elvégezhesse. Ezeknek az ingatlanoknak a tulajdonosával, használójával szemben a tűzvédelmi hatóság szükség esetén eljárást kezdeményez.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART