2012.
június
14. 16:26

A költségvetés összerakóját is nyugdíjba küldik?

Matolcsy György A ma bejelentett kötelező nyugdíjba vonulás részletei még nem ismertek, jelen állás szerint ismertebb arcok is búcsút inthetnek a közszférában betöltött beosztásuknak. Közéjük tartozik a jövő évi költségvetés előkészítője, Naszvadi György, illetve Fónagy János - írja a nol.hu.

A kormány nyugdíjba küldené az alája tartozó közszolgák közül azokat, akik elérték a nyugdíjkorhatárt, vagyis a 62 évet. A bejelentés ma történt, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az intézkedést a 2013-as költségvetés megtakarítási igényével indokolta. Szerinte 20 milliárd forintot spórol a büdzsé azzal, hogy kötelezően nyugdíjba küldenek 11 ezer közszolgát.

Lehet, hogy a büdzsé szempontjainak esik áldozatul az az ember is, aki egyébként a költségvetés összeállításáért felelős. Naszvadi Györgyről van szó, aki a Nemzetgazdasági Minisztériumban államtitkárként irányítja az államháztartás területét. Életrajza szerint bőven betöltötte már a 62 évet: 1944-ben született, vagyis idén 68 éves.

Más államtitkárok is bekerülhetnek a szórásba. Nagy Róza szintén ennél a tárcánál dolgozik, közigazgatási államtitkárként, ő jövőre éri el a nyugdíjkorhatárt, mivel 1951-ben született az életrajza szerint. Szintén a következő évben lép be a nyugdíjkorhatár idejébe Kardeván Endre, aki a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és az agrágigazgatásért felelős államtitkára. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára pedig idén már 70 éves.

Az nem derült ki a miniszteri tájékoztatásból, hogy rájuk is vonatkozik-e a kötelező nyugdíjba vonulás, de jelenleg ezt sem lehet kizárni. Az államtitkárság bizonyos esetekben egyértelműen politikai poszt, nem szakmai, ezért elképzelhető, hogy nem ugyanazzal a mércével mérnek majd Matolcsyék.

Forrás: nol.hu Fotó: Soós Lajos,MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART