2011.
szeptember
16. 19:44

A kormány 27%-ra emeli az áfát, ez rekordszint

Címkék:
Matolcsy György Elkészült Magyarország országvédelmi költségvetésének tervezete, amelyet megküldtek a Költségvetési Tanácsnak - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A KT javaslatait beépítve szeptember végére, határidőre átadják a költségvetést az országgyűlésnek. Csak 1,5 százalékos növekedéssel számol a kormány, az áfát pedig 27 százalékosra emelik.

5 célt tűzött ki a kormány a 2012-es költségvetés összeállításakor.

1. A nyugdíjrendszer saját lábra állítása. A kormány megvédi a nyugdíjasok pénzét; a korábbi hiányok nem fordulhatnak elő.

2. Az egészségügyi kassza saját lábra állítása: saját bevételből fedezze a kassza a kiadásait. Legalább a minimálbér másfélszerese után kell majd egészségügyi járulékot fizetni, német mintára bevezetik a baleseti adót (ezt a biztosítókra vetik ki, akik ezt továbbhárítják majd az ügyfelekre).

3. A munkaközpontú gazdaság felé vivő adórendszer támogatása. Befejezik a 16 százalékos egykulcsos adórendszerre való áttérést 2012-ben: kivezetik az adórendszerből az adójóváírást és a félszuperbruttót - mindezt úgy tennék, hogy senki ne járjon rosszul.. 40 százalékkal emelik a cégautóadót,. Folyjanak be a bevételek a költségvetésbe: zárják azokat a kiskapukat, amelyek ma is élnek, léteznek a magyar adórendszerben, hatékonyabbá teszik a NAV működését.

4. Érezhetően nőjön Magyarországon a foglalkoztatás. 2011. júniusi állapothoz képest legalább 200 ezerrel többen dolgozzanak 2012-ben.

5. A költségvetés védje meg az országot: létrehozzák az Országvédelmi Alapot, a váratlan kiadásokra 150 milliárd forintot tesz félre a kormány – ennek forrása az áfa 27 százalékra emelése lesz. Az EU-ban jelenleg Maygarországon, Svédországban és Dániában van 25%-os áfa, ami a legmagasabb szint. Az EU csak az áfaminimumot határozza meg (a kedvezményes kulcsokat nem számítva ez 15% jelenleg, plafon nincs). A változtatással Magyarországon lesz a legmagasabb az áfa az egész Unióban. A kormány ezt figyelembe vette a fogyasztás prognózisának elkészítésekor is.

Az országvédelmi költségvetés sarokszámai:

- 1,5 százalékos GDP-növekedéssel készül a 2012-es költségvetés, figyelembe véve a világgazdaság helyzetét.

- 2,5 százalékos GDP-arányos deficittel számolnak (összhangban Orbán Viktor számításaival, aki szerint 2,8 százalék alatt csökken, fölötte nő az államadósság). 2012 végére 72 százalékra csökken a GDP-arányos államadósság a költségvetési tervezet szerint.

- A korábbiaknál magasabb, 4,2 százalékos inflációval számol a tárca.

- Az idei 3,8 százalékos GDP-arányos kamatkiadás 3,6 százalékra csökken.

- 0,2 százalékos fogyasztásbővüléssel számol a költségvetés.

- Pozitív beruházási fordulattal számolnak: az idei 1 után jövőre 3,2 százalékkal bővül a beruházások összege.

- Folyó fizetési mérlegben 3 százalékos többletet várnak 2012-ben.

- 1,5 százalékos foglalkoztatásbővüléssel számolnak, a munkanélküliségi ráta 11 százalék alá süllyed jövőre.

A korábbi 550 milliárdos tervek helyett 750 milliárddal javul 2012-ben a költségvetés egyenlege. 300 milliárd a kiadási oldalon, közel 450 milliárd forint a bevételi oldalon jelentkezik majd.

Forrás: Privátbankár

Vissza
2011.
szeptember
16. 13:52

Már nagyobb az esély a magyar, mint a spanyol államcsődre

Már nagyobb az esély a magyar, mint a spanyol államcsődre Továbbra sem jönnek kedvező hírek a CDS-piacról hazánkkal kapcsolatban: hetek óta a világ tíz legkockázatosabb adósa közé sorol minket a CMA Datavision, képtelen 400 bázispont alá csökkenni a felárunk. Most pedig az a csúfság is megesett velünk, hogy a piac már nagyobb esélyt lát a magyar államcsődre, mint a spanyolra.
Tovább
2011.
szeptember
13. 10:52

Matolcsy: Kockázatos a helyzet

Matolcsy: Kockázatos a helyzet A nyugdíjvagyonból fizeti vissza a kormány a cégeknek egy európai bírósági döntés miatt visszajáró mintegy 250 milliárd forintnyi áfát, erre még az idén sor kerül – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) friss háttéranyagából.
Tovább
2011.
szeptember
02. 09:54

Orbán: Lesz egy-két adóemelés – Önfenntartó nyugdíjrendszer kell

Orbán: Lesz egy-két adóemelés – Önfenntartó nyugdíjrendszer kell A vártnál kisebb gazdasági növekedés miatt a 2011-es költségvetésben jelentkezett 100 milliárdos "lyuk betömése" érdekében bevezetendő lépések között "lesz egy-két" adóemelés, így például a szerencsejátékok adói, valamint az alkohol és a cigaretta jövedéki adója - mondta a TV2-nek adott interjújában csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök.
Tovább
2011.
szeptember
07. 16:10

Soros: a 2008-asnál is rettenetesebb válság jöhet

Soros: a 2008-asnál is rettenetesebb válság jöhet Soros György szerint a most kibontakozó válság sokkal rosszabb lehet, mint amit a Lehman Brothers 2008. szeptemberi bedőlése után megtapasztalhatott a világ. Ha egy nagy európai bank bedől, amire van esély, az az akkori pániknál is nagyobb horrort hozhat a pénzpiacokon.
Tovább
2011.
szeptember
06. 17:10

Újabb 4 százalékkal csökken az államadósság

Újabb 4 százalékkal csökken az államadósság Orbán Viktor bejelentése alapján a jelenlegi 77-ről 73 százalékra csökkentik ősszel az államadósságot. A mintegy 4 milliárd eurós adósságcsökkentésből 3 milliárdot a valutatartalékból, 1 milliárdot a nyugdíjrendszer átalakításával az államhoz került külföldi részvényekből fedeznek.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART