2012.
június
13. 14:31

"A kormánynak nincs egységes elképzelése a nyugdíjrendszerről"

soltész miklós Az Európai Unió tisztviselőinek nyugdíjairól, valamint a nyugdíjbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot is megtárgyalták a képviselők kedden az Országgyűlésben. Soltész Miklós államtitkár elmondta, hogy a nyugdíjakat nem fogják megadóztatni, azoknak nem csökken majd az összege. Az MSZP szerint továbbra sem lehet tudni, hogy milyen fenntartható és megbízható nyugdíjrendszerben gondolkodik a kormány.

A nyugdíjakat továbbra sem adóztatják meg és azok összege nem is fog csökkenni - jelentette ki Soltész Miklós. A jogszabályt előterjesztőként ismertető államtitkár elmondta, hogy a nyugdíjakat nem fogják megadóztatni, azoknak nem csökken majd az összege.

Soltész Miklós felhívta a figyelmet, hogy az 1997-ben, a kötelező kétpilléres rendszer bevezetésekor jelent meg a törvényben az a szabály, hogy 2013-tól a bruttó keresetből, bruttó összegben kell megállapítani a nyugdíjakat. A bruttó megállapítás együtt jár az adófizetési kötelezettséggel - mondta Soltész Miklós, aki leszögezte, hogy továbbra is a nettó keresetből számítják a nyugdíjakat, amelyek nem lesznek adókötelesek.

A politikus hangsúlyozta, hogy 2010-ben, a kormányváltást követően azonnal megkezdték a nyugdíjrendszer átalakításának előkészítését, annak érdekében, hogy a bevételek és kiadások egyensúlyba kerüljenek. Az államtitkár a változtatás fontos elemének nevezte a korhatár előtti valamint a rokkantsági ellátások átalakítását.

A magánnyugdíjpénztárból visszalépők is ígéretet kaptak arra, hogy hozzátartozóik özvegyi nyugdíjat igényelhessenek - ismertette a változtatásokat. Hozzátette, hogy a tagok számának csökkenése miatt több pénztár is megszűnhet, de ezek tagjai visszaléphetnek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, miközben felvehetik a reálhozamot is.

A javaslat másik témakörére áttérve közölte, hogy az európai unió tisztségviselőinek nyugdíjtranszferéről szóló szabályozásnak már az uniós csatlakozást követően meg kellett volna születnie. Szavai szerint a változtatás nyomán a hazai és az uniós nyugdíjrendszer között hordozhatóvá válnak a megszerzett jogok. Az uniós tisztviselők közül azok jogosultak nyugellátásra, akik legalább tíz évig dolgoztak az EU valamelyik intézményénél - mondta. Aki kevesebb, mint tíz évet dolgozott a személyzeti szabályzat hatálya alatt, az az uniós rendszerben megszerzett nyugdíjjogosultságának biztosításmatematikai ellenértékét abba a tagállamba utalhatja, ahol pályáját folytatni fogja. A törvény mindkét élethelyzetet szabályozni fogja - közölte.

Fidesz: egy 1997-es törvény miatt kell most módosítani

Talabér Márta (Fidesz) hozzászólásában kiemelte: a most tárgyalt javaslat részben egy 2004 óta fennálló tartozás rendezése az Európai Unió felé, de nagyobb jelentőségű része a társadalombiztosítási nyugdíjjal kapcsolatos változások. Emlékeztetett rá, hogy a nyugdíjtörvény 1997-ben elfogadott módosítás jelentős változásokat hozott volna 2013-tól a nyugdíjszámításban. Ez azt is jelentette volna, hogy az akkor nyugdíjba vonulók nyugdíja jelentősen csökkent volna és a bruttó keresetben történő nyugdíjszámítás a nyugdíjak adóztatását is magával hozta volna. A jelenleg tárgyalt módosítás ezt előzi meg.

A kormánypárti politikus beszélt arról is, hogy a javaslat módosítja az özvegyi járadék, a hozzátartozói nyugellátások, az átmeneti bányászjáradék és a balettművészeti életjáradék szabályait is.

MSZP: a kormánynak nincs elképzelése a nyugdíjrendszerről

Sós Tamás (MSZP) arról beszélt: nincs társadalmi támogatottsága annak, amit a kormány tesz a nyugdíjrendszerben. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a rendszert valóban sok helyen pontosítani kell, hiszen sok szabály okafogyottá vált, miután "a kormány szétverte a magánnyugdíj-pénztári rendszert". Szerinte a Fidesz gondolkodás nélkül szüntetett meg jogosultságokat, azóta szembesültek ezeknek a következményeivel és ezért is van szükség most módosításokra.

Hangsúlyozta: nem volt társadalmi egyeztetés, nem vonja be a kormány a civil, vagy társadalmi szervezeteket a nyugdíjrendszer átalakításába. Ráadásul Sós Tamás szerint a magánnyugdíj-pénztári rendszer megszüntetésével hatalmas lyukat ütöttek a nyugdíjrendszeren. Kiemelte: továbbra sem lehet tudni, hogy milyen fenntartható és megbízható nyugdíjrendszerben gondolkodik a kormány, a jelenlegi rendszer nem koherens, hanem rendkívül ellentmondásos, a kormánynak nincs egységes elképzelése.

Fidesz: a társadalom idősödik és fogyatkozik

A fideszes Iván László hangsúlyozta: a nyugdíjrendszer kialakításakor figyelni kell arra, hogy biztosíthatók legyenek a járadékok, ehhez pedig nem hagyható figyelmen kívül, hogy a magyar lakosság idősödik és fogyatkozik. A képviselő ezt statisztikákkal is alátámasztotta.

Beszámolt a nyugdíjrendszer módosításairól is, a többi közt arról, hogy a nők negyvenévi munkaviszony után jogosulttá válnak a juttatásra, valamint arról is, hogy megváltozott az évenkénti nyugdíjemelés mértékét befolyásoló úgynevezett indexálás módszere. A képviselő fontosnak tartotta a nyugdíjak reálértékének megőrzését.

Szintén a nyugdíjak reálértékének megtartását hangsúlyozta Rónaszékiné Keresztes Ildikó (Fidesz). Felhívta a figyelmet arra, hogy 2013-tól bárki kérhet adategyeztetést a nyugdíjbiztosítótól

Szűcs Erika: A kormány befagyasztotta a nyugdíjasok életszínvonalát

A független Szűcs Erika bírálata szerint a kormány befagyasztotta a nyugdíjasok életszínvonalát. Elfogadhatatlan lépésnek nevezte, hogy a kormány sokakat "úgy tessékelt ki a nyugdíjrendszerből", hogy a jogviszonnyal járó egyéb jogosultságokat is elvette tőle.

Azzal sem értett egyet, hogy a nők 40 év munkaviszony után jogosultak lesznek a járadékra, mert szerinte ez által 57-58 éves nők tízezer szám kerülhetnek be a nyugdíjasok körébe. Mint mondta, ez szembe megy a kormány azon elképzelésével is, hogy minél tovább munkában kell tartani az embereket.

A képviselő az előterjesztésben annak biztosítékát sem látja, hogy a nyugdíjkassza bevételi és kiadási oldala 15-20 év múlva is egyensúlyban lesz.

KDNP: egymillió új munkahely és egymillió gyermek hiányzik

Aradszki Andás a javaslattal kapcsolatban többek között arról beszélt, hogy hiányzik a rendszerből egymillió munkavállaló és ugyanennyi gyermek is. A KDNP-s képviselő szerint hosszú távon csak akkor lehet fenntartható a nyugdíjrendszer, ha a munkavállalók és a gyermekek száma, valamint a nyugdíjbefizetések összege is növekszik. A politikus szerint azért kellett megszüntetni a magán-nyugdíjpénztári rendszert, mert ezzel kétségessé vált volna a nyugdíjrendszer finanszírozhatósága.

Soltész: A kormány megőrzi a nyugdíjak reálértékét

Soltész Miklós szociális államtitkár a vitában elhangzottakra válaszolva azt hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is megőrzi a nyugdíjak reálértékét, szemben a szocialistákkal. Kijelentette: fenntartható a nyugdíjrendszer és 25 év múlva is az lesz.

Az elnöklő Lezsák Sándor az általános vitát elnapolta.

Forrás: HR Portál,MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART