2012.
december
21. 17:52

A kormányok dolga, hogy megoldják az öregedő társadalom problémáit

EU zászlók A nemzeti kormányok feladata, hogy hangsúlyosabban foglalkozzanak az öregedő társadalom problémájával és hosszútávú hatásaival – írja egy friss tanulmány, melyet az International Longevity Centre jelentetett meg.

Öregedő társadalmunk jelentős okot ad rá, hogy a kormányok rugalmasabb törvényeket hozzanak a társadalom élettartamának növekedéséből származó biztonytalanságokra reagálva.

A születéskor várható élettartam ebben az észázadban (tehát 2100-ig) várhatóan globálisan 13 évvel emelkedni fog 68 évről 81 évre. Ez a tény megváltoztatja majd az idősebb emberek arányát a munkaképes, dolgozó emberekhez képest, az állam pedig emiatt növekvő nyomás alatt kénytelen fokozottabban foglalkozni a nyugdíj és az egészségügy kérdéseivel.

Az életkorhoz köthető költekezés mértéke a briteknél várhatóan évi 21,3 %-ról 2061/62 között 26,3 %-ra növekszik a GDP-hez viszonyítva, míg a Európai Unióban 25 %-ról 29,1 %-ra való emelkedést jósolnak.

Ebből kiindulva a nyugdíjazást a várható élettartamhoz kellene kötniük a törvényhozóknak – olvasható a tanulmányban. Az Európai Bizottság is ezen a véleményen van, hiszen így hatékonyan lehetne fenntartani az állami nyugdíjrendszert, miközben a nyugdíjasok nyugdíjbefieztéseit is megóvná.

Ezen felül olyan nyudíjrendszereket kellene kialakítani, melyek nagyobb kockázatmegosztást tesznek lehetővé a kormány, a nyugdíjszolgáltatók, a biztosítók és az egyének között, valamint amelyek csökkentik az élettartam-kockázatot.

Mivel az embereknek egyre tovább kell dolgozniuk, hogy megélhetésüket öregkorukra is biztosítani tudják, a kormányik feladata, hogy a munkaerőpiacon helyet biztosítsanak az idősebbek számára is. Utóbbi a felmérés szerint is kiemelt kérdéskör, hiszen ha a munkábaálás lehetősége elérhető, az államon is kevesebb a teher. “ A kormány jellemzően főleg a gyerekes anyákon segít, hogy munkábanmaradásuk garantált legyen, sőt, a gyerektartási segélyek, programok is egyre többfélék, hogy a családok megélhetését garantálják.”

Azok számára, akik nem tudnak tovább dolgozni, az államnak garantálni kelle egyfajta szociális védőhálót, továbbá még többet kell invesztálni az egészségügybe és -fejlesztésekbe. Az ILC-UK vezárigazgatója, Sally Greengross szerint öregedő társadalmunk maitt az állam egyre többet fog költeni a nyugdíjra, az egészségügyre, gondozásra és a munkanélküliekre, ennek betetőzéseképp pedig az emberek egyre idősebb korukig fognak dolgozni. Szakértők szerint a generációs összefogás is kulcsfontosságú, főleg ha a munkanélküliség magas arányát nézzük a fiatalok között. Ha a munkaképes fiatalok sem dolgoznak, az idősek államtól való függőségének valódi aránya sem kimutatható.

Forrás: Biztosítási Szemle

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART