2011.
április
08. 16:37

A legszebb tavaszi virágok

Címkék:
tulipán A tavasz igazán csodálatos időszak, ilyenkor feléled a természet, a nap ragyog, és a virágok szirmot bontanak. Most lássuk a legszebb tavaszi növényeket, amelyek kertünk tökéletes díszei lehetnek.

A nárcisz a tavasz legelső, és sokak kedvenc tavaszi virága. Nem véletlenül, hiszen már márciusban megörvendeztet minket gyönyörű illatos virágokkal. A nárcisznak több fajtáját különböztethetjük meg, közel ezer fajuk ismert. Ültethetünk kertünkbe citromsárgát, narancsszínűt, vagy éppen fehéret, hiszen a választék igen gazdag. Hagymáit érdemes már ősszel elültetnünk, így korai tavasszal már biztosan csodaszép színekben fog pompázni a kertünk.

A tulipán a liliomfélék családjához tartozik, közel száz faj és több ezer nemesített fajtája ismert. A legtöbbjük Hollandiából származik, ahol hosszú évtizedek óta termesztik a gyönyörű virágokat. Szinte minden fajtájának más és más a virágzási ideje, így ha ügyesen variáljuk őket, akkor egészen márciustól júniusig ékesítik kertünket. Nemcsak színeiben változatos, hanem az alakját tekintve is, ezáltal igazán sokszínű és különleges lehet az udvarunk.

A babarózsa május elején nyílik, dús, rózsaszín virágai igazán szép látványt nyújtanak. Napos fekvést és mélyrétegű talajt kíván. Ha megfelelő gondozást kap, évről-évre gazdag virágzattal örvendezteti meg gazdáját.

 

A százszorszép igen nagy népszerűségnek örvend, ami többek között annak köszönhető, hogy megjelenése egyszerű, ámde elegáns. A kerteket széppé és vidám hangulatúvá teszi. A százszorszéphez romantikus jelentést is párosítottak: az ártatlanságot, valamint a halhatatlan szerelmet szimbolizálja, amely valószínűleg fehér, kedves megjelenésének tudható be.

 

Az orgona április végén és májussal virágzik, ilyenkor finom illattal és vidám színekkel tölti be a kerteket. Virágai általában lila színben tündökölnek, de előfordulhat fehér árnyalatban is. Lombhullató, olykor örökzöld cserje, vesszőin csak a legfelsőbb rügypárokból fejlődik virág. Lila színével igazán idilli hangulatot áraszt, nem beszélve a virágaiból áradó illatról, amely igazán kellemes.

A jácint eredetileg a rómaiak és az ógörögök növénye volt, majd a XVII. században a hollandok által árucikké vált, akik nem csekély áron adták el a virágokat. Ezáltal a jácint egy nagyon ritka virággá lett, amelyet akkoriban csak a módosabb emberek és a gyűjtők kertjében láthattunk. Virágzata fürt alakú, színei pedig nagyon változatosak: lehet piros, sötétlila, fehér vagy éppen sárga színű. Ezáltal nagyon kedvelt növény, hiszen udvarunkat különböző árnyalataival megszínesíti.

Forrás: FemCafe
 

Vissza
2011.
március
21. 20:45

Kertészkedő nép a magyar

Kertészkedő nép a magyar Majdnem minden harmadik magyar foglalkozik szabadidejében a kertjével, dísznövények vásárlására a jövedelméhez képest sokat költ. A hobbikertészet ugyan kevéssé kutatott terület, de a rendelkezésre álló adatok szerint Magyarország az európai élbolyban van ezen a területen. A magyar emberek szabadidejükben - a barátokkal való találkozás után - legszívesebben a növényeik és kertjük ápolásával szeretnek foglalkozni. Az itthon évente dísznövényekre fordított fejenkénti 7000 forint - a magyar jövedelmekre vetítve - jelentősnek számít, régiónkban csupán Csehország áll hasonló szinten.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART