2013.
április
13. 12:06

A lemondott pápa betegségéről ír a világsajtó

Címkék:
XVI. Benedek "XVI. Benedek nem beteg, egészségi problémáit idős kora okozza" - hangoztatta Federico Lombardi szentszéki szóvivő, aki alaptalannak nevezte a nemzetközi sajtóban a volt pápa megromlott egészségi állapotáról megjelent állításokat.

Lombardi hozzátette, hogy májusban XVI. Benedek visszaköltözik a Vatikánba a Mater Ecclesiae kolostorba.
Ezzel egy időben a pápai rezidencián, Castel Gandolfóban készülnek a jövő kedden 86 éves XVI. Benedek születésnapjának megünneplésére készülnek. Az ünnepségre már a nyugalmazott egyházfő fivére, Georg Ratzinger is megérkezett.

A február 28-án este nyolc órakor lemondott pápáról a Vatikánból való távozása után alig érkezett hír: egyedül azokat a felvételeket hozták nyilvánosságra, melyek Ferenc pápa és XVI. Benedek március 23-i találkozásán készültek Castel Gandolfóban.
Ezeken a lemondott pápa lefogyva, testileg gyengének mutatkozott. A pápa súlyos egészségi állapotáról interneten elterjedt híreket elsőként az El Mundo spanyol napilap vatikáni tudósítója írta le. A Twitteren XVI. Benedek állítólagos halálhíre is megjelent.

A Corriere della Sera olasz napilap Attilio Maseri kardiológus professzort, II. János Pál és II. Erzsébet királynő volt orvosát idézte, aki szerint XVI. Benedek állapota a "nyugdíjazás utáni sokkal" magyarázható. Azért néz ki rosszabbul a lemondása előtti állapotához képest, mert - "mint minden munkájából évtizedek után távozó embernek" - hozzá kell szoknia ahhoz, hogy megváltozott az életritmusa - jelentette ki a professzor.
A szentszéki szóvivő is elismerte, hogy a lemondás utáni napok "nehezek" voltak XVI. Benedek számára.

Róma lakosai szombaton este az egy hónappal ezelőtt megválasztott Ferenc pápát köszöntik, mégpedig a pápai lakosztálynak a Szent Péter térre néző ablaka alatt. A Ferenc megválasztását jelző fehér füst március 13-án pontosan 19 óra 06 perckor szállt fel a Sixtus-kápolna kéményéből.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART