2013.
április
13. 20:21

A lengyel kormány nem államosítja a nyugdíjvagyont

lengyel zászló A lengyel kormány megerősítette, hogy nem tervezi a magán-nyugdíjalapok sem részleges, sem teljes államosítását. Ezúttal a pénzügyminiszter-helyettes beszélt erről. Wojciech Kowalczyk kiemelte, pillanatnyilag az a terv, hogy fokozatosan, a nyugdíjba menetel előtt tíz évvel kezdenék meg az egyes magánmegtakarítások átterelését az állami nyugdíjrendszerbe.

Lengyelországban jelenleg folyik az állami alapon és a kötelező magánpénztárakon nyugvó kétpilléres nyugdíjrendszer felülvizsgálata.

Lengyelország 1999-ben vezette be a kétpilléres nyugdíjrendszert. Induláskor a bruttó bér 7,3 százaléka került kötelező jelleggel a magán-nyugdíjpénztárakba. Ezt az arányt 2011-ben 2,3 százalékra csökkentették, de az idén 2,8 százalékra emelték. A fennmaradó közel 5 százalék egy, az állami alap által kezelt számlára kerül, majd 2017-től ez az arány 3,8 százalékra csökken.

Az 1999-ben bevezetett nyugdíjreform keretében a nyugdíjjárulékot úgy osztották meg, hogy a járulékköteles jövedelem 12,2 százalékának megfelelő összeg az állami nyugdíjalapnál maradt, és 7,3 százalék került a magánpénztárakhoz.

Forrás: MTI/Portfolio

Vissza
2012.
február
15. 01:34

A lengyel miniszterelnök bejelentette a nyugdíjkorhatár növelését

A lengyel miniszterelnök bejelentette a nyugdíjkorhatár növelését Donald Tusk lengyel miniszterelnök keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a kormánya 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt mindkét nem számára, és a jogszabály tervezetét 30 napos társadalmi konzultációra bocsátja, mielőtt beterjeszti a parlamentben.
Tovább
2010.
december
12. 19:47

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben A lengyel pénzügyminisztérium hét végi közleménye szerint sikerült megállapodni az Európai Bizottsággal abban, hogy figyelembe veszik a nyugdíjreform költségét az államháztartási hiány kiszámításakor.
Tovább
2011.
március
30. 08:50

Lengyelország az európaktummal összhangban változtatja meg nyugdíjrendszerét

Lengyelország az európaktummal összhangban változtatja meg nyugdíjrendszerét Elfogadta a parlament alsóháza múlt pénteken az erősen vitatott lengyel nyugdíjreformot, ezzel pedig Magyarország és Bulgária után Lengyelország is a magánnyugdíj-pénztári rendszerből kívánja az állami nyugdíjkasszát kisegíteni. A reformot egyaránt kritizálják a dolgozói szakszervezetek és az üzleti körök is, a lengyel kormány azonban cáfolja, hogy a magyarországihoz hasonló helyzetről lenne szó, és a változások a lengyel kormány szerint lehetővé teszik az euró bevezetését. A lengyel intézkedések a már felhalmozott vagyont nem érintik.
Tovább
2013.
április
03. 20:05

Lengyelország felülvizsgálja nyugdíjrendszerét

Lengyelország felülvizsgálja nyugdíjrendszerét A lengyel kormány nem köti a nyugdíjrendszer esedékes felülvizsgálatát a költségvetési helyzethez, és szükség esetén azt is elfogadja, hogy növekszik az államháztartás deficitje - mondta szerdán Jacek Rostowski pénzügyminiszter a TVN24 tv-nek.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART