2012.
február
15. 01:34

A lengyel miniszterelnök bejelentette a nyugdíjkorhatár növelését

Címkék:
lengyel zászló Donald Tusk lengyel miniszterelnök keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a kormánya 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt mindkét nem számára, és a jogszabály tervezetét 30 napos társadalmi konzultációra bocsátja, mielőtt beterjeszti a parlamentben.

A tervezet 2013-tól progresszíven emelné a nyugdíjkorhatárt. Az új korhatárt a jelenleg 60 évesen nyugdíjazott nők 2040-ban érnék el, míg a 65 évesen nyugdíjba vonuló férfiak már 2020-ban.

A kormányfő a negatív demográfiai tendenciákkal, a társadalom öregedésével indokolja a döntést. Szakértőkre hivatkozva elmondta, hogy 2042-ben a lengyelek több mint fele legalább 50 éves lesz, és csak a társadalom harmada lesz aktív a munkapiacon. Ennek következtében drámai munkaerőhiányban szenvedhet az ország.

Tusk kijelentette, hogy a reform elkerülhetetlen, ezért "vállalja politikai következményeit". Hangsúlyozta, hogy alternatív megoldásként egyebek közt az áfa folyamatos emelése, illetve a nyugdíjak csökkentése jöhetne szóba.

A nyugdíjkorhatár emelésének tervét az ellenzék egyhangúlag negatívan értékeli. A Szolidaritás szakszervezetek csütörtökön népszavazási indítványt nyújtanak be az ügyben, több mint 1,4 millió aláírással. A Baloldali Demokratikus Szövetség is aláírásokat gyűjt az egész országban.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART