2013.
március
13. 16:22

A magán-nyugdíjpénztárak magasabb hozamot termeltek, mint az önkéntesek

malacnyugdíj Az önkéntes nyugdíjpénztárak átlaghozama 2012-ben éves szinten 13,13 százalékos volt, a magán-nyugdíjpénztári szektorban a vagyonnal súlyozott nettó átlaghozam 15,64 százalékot tett ki - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

A magánnyugdíjpénztáraknál a választható portfóliók közül a kiegyensúlyozott portfóliók teljesítettek a legjobban, ezek nettó átlaghozama 16,56 százalék volt. A növekedési portfóliók nettó 15,66 százalékos, míg a klasszikus portfóliók nettó 12,13 százalékos hozamot értek el.
A 2012. december/decemberi infláció 5,00 százalék volt.

A felügyelet közleménye megjegyzi, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárakra vonatkozóan vagyonnal súlyozott hozamráta nem számítható, a választható portfóliós rendszert működtető és azt nem működtető pénztártípusok különbözősége miatt.

Egy évvel korábban, 2011-ben a magánnyugdíjpénztárak összesített hozama negatív volt, míg az önkéntes nyugdíjpénztárak egy százalék körüli átlagos nettó hozamot értek el.

Tavaly nyolc magánnyugdíjpénztár működött az országban. Az adatokból az látszik, hogy a piaci értéken vett, év végi záró vagyon alapján a három legnagyobb pénztár az ING, az OTP és az AXA magánkasszája.

Általában jellemző, hogy a magánnyugdíjpénztáraknál a három választható portfólió közül a legtöbb vagyon a növekedési portfóliókban van, ezek tartalmazzák a legtöbb részvénybefektetést. E portfóliókat tekintve átlag feletti hozamot ért el az OTP (19,22 százalék), az Aranykor (18,57 százalék) és az MKB (17,42 százalék) magánpénztára.

Az átlagos 10 éves hozamrátákat tekintve a legjobb teljesítményt a Pannónia Nyugdíjpénztár magán-nyugdíjpénztári ágazata érte el a növekedési portfólión, 7,98 százalékos hozammal, de 7 százalék felett volt az MKB és az ING növekedési portfóliója is.

A választható portfólióval rendelkező önkéntes nyugdíjpénztárak vagyonának legnagyobb része a kiegyensúlyozott portfóliókban van elhelyezve.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART